serreslife

Ν. Ζίχνη και Εικοσιφοίνισσα στο χάρτη του προγράμματος.

Μπορεί ο “Καλλικράτης” και οι αλλαγές που επέφερε να προκάλεσαν διοικητική αμηχανία, με άμεση συνέπεια και στον τομέα της τουριστικής προβολής, φαίνεται όμως πως οι ευκαιρίες υπάρχουν και αυτές δεν γεννώνται αποκλειστικά και μόνο από τους διοικητικούς μηχανισμούς.


Είναι γεγονός ότι πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο έχουν αναληφθεί κατά καιρούς, οι περισσότερες όμως εξ αυτών εκδηλώθηκαν κατά μόνας, με συνέπεια να μην υπάρχει το στοιχείο της δυναμικής που θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς αντίστοιχους με το πρόσφατο παρελθόν (πανελλαδικές διακρίσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ευρωπαϊκό βραβείο υγροβιοτόπου για την Κερκίνη, ρεκόρ γκίνες στα φεστιβάλ γαστρονομίας κ.ά.).
Σήμερα λοιπόν ή για να ακριβολογούμε τα τελευταία χρόνια, οι δήμοι έχουν προχωρήσει σε προσπάθειες τουριστικής προβολής, η περιφερειακή ενότητα διεκδικεί με αξιώσεις το μερίδιο που της αναλογεί στην Κεντρική Μακεδονία, το Επιμελητήριο συνεχίζει κάποιες δράσεις εξωστρέφειας όπως η σερραϊκή συμμετοχή στη ΔΕΘ.
Οι λύσεις, όμως, πολλές φορές έρχονται από αλλού... Συγκεκριμένα, υπάρχουν φορείς που είτε γιατί διέπονται από ιδιωτικονομικό καθεστώς λειτουργίας είτε γιατί έχουν καλύτερη πρόσβαση στην άμεση πληροφορία, δράττωνται ευκαιριών  που παρέχονται από προγράμματα χρηματοδότησης – κυρίως μέσω ΕΣΠΑ – και μεταφέρουν γνώση, πρόσβαση και κυρίως χρηματοδοτική δυνατότητα κατά τόπους.

Το πρόγραμμα

Μεταξύ αυτών, το πρόγραμμα προβολής του προσκηνυματικού τουρισμού μέσα από εφαρμογές για κινητά σύγχρονης τεχνολογίας υπόσχεται να προβάλει μνημεία και κειμήλια, σε συνεργασία με φορείς που θα δείξουν ανάλογο ενδιαφέρον.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις προβολής και υλοποιείται στην κατεύθυνση που έχει ορίσει ως προτεραιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, πριν από δύο χρόνια, μητροπόλεις και φορείς από τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Θράκης ξεκίνησαν μια συνεργασία για την δημιουργία ενός καινοτόμου ηλεκτρονικού χάρτη των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, σε μια προσπάθεια προβολής όλων των θρησκευτικών τουριστικών προορισμών του τόπου.
Παρουσιάζει τοπικό ενδιαφέρον, καθώς στο κοινό εγχείρημα συνεργάστηκαν οι Μητροπόλεις: Αλεξανδρουπόλεως (ως επικεφαλής του προγράμματος), Ζιχνών και Νευτοκοπίου, Νεαπόλεως και Σταυροπόλεως, Νευροκοπίου Βουλγαρίας, το Πολυτεχνείο Ξάνθης, το Ερευνητικό Κέντρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (IPET) και το πανεπιστήμιο Νεφορίτ Ρίλσκι της Βουλγαρίας.
Βασικότεροι σταθμοί του χάρτη των θρησκευτικών μνημείων του θρακικού χώρου είναι, άλλωστε, η Κοσμοσώτηρα Φερών, ο Αγιος Γεώργιος Χατζηντίμοβο στη Βουλγαρία, η Μονή Εικοσιφοίνισσας, ο Αγιος Δημήτριος Διαβατών και ο Ιερός Ναός Αποκάλυψης της Θεοτόκου Ζίχνης Σερρών.
Το έργο υπό τον τίτλο "Κοινές διαδρομές θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς" υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Interreg Ελλάδα - Βουλγαρία 2007-2013, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από εθνικούς πόρους.

Αναζητούνται συνεργασίες

Στο μεταξύ, συνεργασίες για την υλοποίηση του εγχειρήματος της δημιουργίας μιας τουριστικής βάσης δεδομένων για τη Βόρεια Ελλάδα αναζητούν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ).
Οι σχετικές εξαγγελίες είχαν γίνει τον περασμένο Μάρτιο, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ωστόσο από τότε οι διαδικασίες κινήθηκαν με αργούς ρυθμούς καθώς υποστηρίχθηκαν μόνο από τους πόρους του Πανεπιστημίου και της Αναπτυξιακής.
"Αν υπάρξουν και άλλοι φορείς που θα αντιληφθούν τη σκοπιμότητα και τη σημασία του έργου, τότε θα προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς" επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου, Νικόλαος Μουσιόπουλος και κάνει γνωστό πως αναζητούνται συνεργάτες στους χώρους των ενώσεων ξενοδόχων, του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και άλλων φορέων.
Ο ίδιος τονίζει πως “σε κάθε περίπτωση, μια τουριστική βάση δεδομένων, όπως αυτή που σχεδιάζεται, θα δίνει τη δυνατότητα παρουσίασης συγκεκριμένων τουριστικών διαδρομών, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών διαδρομών και των προσκυνημάτων”.
Παράλληλα θα προσφέρει ιδέες και ευκαιρίες σε πιθανούς επενδυτές για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων (περιηγήσεις, αθλητικές δραστηριότητες, ολιγοήμερα ταξίδια κλπ.).
"Έχουν ήδη δημιουργηθεί κάποιες δοκιμαστικές ιστοσελίδες και εφόσον προκύψουν συνεργασίες, το εγχείρημα θα μπορέσει να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ακόμη και το ερχόμενο καλοκαίρι" προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 305 επισκέπτες