Το πρώτο ρομπότ-ξεναγός παγκοσμίως είναι γεγονός και βρίσκεται στη χώρα μας. Είναι η “Περσεφόνη”, η “έξυπνη” ξεναγός, η οποία έχει αυτονομία στην κίνηση, απαντάει σε ερωτήσεις και προσφέρει στους επισκέπτες μία μοναδική και αξέχαστη εμπειρία.

Εδώ και μερικές μέρες ξεναγεί τους επισκέπτες στο μοναδικής ομορφιάς , στο σπήλαιο της Αλιστράτης. Όπως αναφέρει ο Νίκος Καρτάλης επιστημονικός διευθυντής σπηλαίου Αλιστράτης, καθηγητής πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας, το ρομπότ έχει ύψος 1,70, μπορεί να ξεναγεί στα πρώτα εκατό μέτρα του σπηλαίου ομάδες επισκεπτών σε 40 διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα αρχαία ελληνικά. Έχει αυτονομία ρεύματος και μπορεί να ξεναγεί επί οκτώ ώρες, και φορτίζεται κάθε βράδυ με ηλεκτρικό ρεύμα.

Η καινοτομία της «Περσεφόνης», που αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ξακουστό θαύμα της φύσης, στο σπήλαιο Αλιστράτης, συνίσταται στη δυνατότητα να απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Οι επισκέπτες δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την «Περσεφόνη».

Το ρομπότ αποτελεί ένα από τα πέντε βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού του σπηλαίου, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Interreg, με την ονομασία e-cave. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ν. Ζίχνης Παντελής Μπόζης στόχος είναι να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του σπηλαίου.

Το όνομα της μυθολογικής Περσεφόνης δεν επιλέχθηκε τυχαία. Σύμφωνα με κάποιες μυθολογικές καταγραφές, στις Σέρρες βρισκόταν το Νήσιο Πεδίο και ιδιαίτερα στο Σπήλαιο της Αλιστράτης και το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη έγινε η αρπαγή της Περσεφόνη.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Γιαννακίδου

Διαβάστε επίσης: