serreslife

Τρεις θερμές στάσεις για αυθημερόν εξορμήσεις, συνδυασμένες με λουτροθεραπεία στις χαλαρωτικές και θεραπευτικές πηγές, δωρίζει η γη του νομού Σερρών, μόλις μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη.

Στα λουτρά Σιδηροκάστρου

Οι ιαματικές πηγές του Σιδηροκάστρου, γνωστές από τα βυζαντινά χρόνια, έδωσαν την αφορμή να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε αυτό το θεϊκό δώρο της γης να δοθεί σε όποιον έχει ανάγκη να θεραπεύσει το σώμα του ή να αφεθεί στις χαλαρωτικές ιδιότητες των νερών τους.

serreslife

Χτισμένα ακριβώς δίπλα στη θερμοπηγή και σε μια κατάφυτη πλαγιά, τα Λουτρά Σιδηροκάστρου (τηλ. 23230/22422) έχουν αντικριστά το όρος Μπέλες και τον ποταμό Στρυμόνα. Τα θερμά νερά τους, που αναβλύζουν στους 43,7 βαθμούς Κελσίου, χαρίζουν υγεία, ομορφιά, ευεξία. Εκτός από τους νέους και τις οικογένειες (παιδιά πάνω από 14 ετών) που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις των Λουτρών είτε αυθημερόν είτε με διανυκτέρευση, αποσκοπώντας στην απελευθέρωση των αισθήσεων, πολλοί είναι οι λουόμενοι που ελπίζουν στη θεραπεία παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, η αρθρίτιδα, η δισκοπάθεια, η τενοντίτιδα, η ισχιαλγία, η οσφυαλγία, αλλά και η επούλωση παλαιών καταγμάτων και η θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου, που ταλανίζουν πολλούς ανθρώπους από τη νεαρή ακόμη ηλικία. Οι μεγαλύτερης ηλικίας επισκέπτες επιλέγουν τη λουτροθεραπεία 10 - 15 ημερών, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι εγκαταστάσεις

Τα ιαματικά νερά των Λουτρών Σιδηροκάστρου κάνουν το θαύμα τους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, τροφοδοτώντας δύο πισίνες χαμάμ, τρεις πισίνες υδρομασάζ και 14 ατομικές μπανιέρες. Στο συγκρότημα λειτουργεί και ξενοδοχείο, όπου μπορούν να καταλύσουν οι επισκέπτες.

«Η τιμή διαμονής, πρωινού και λουτροθεραπείας για ένα ζευγάρι διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ την ημέρα, ενώ μια αυθημερόν λουτροθεραπεία κοστίζει 5 ευρώ το άτομο στις ομαδικές πισίνες και 16 ευρώ το ζευγάρι, όταν κλειστεί πριβέ», ανέφερε στο «Ταξιδεύω με τον ΑτΚ» ο Δ. Καπουκρανίδης, υπεύθυνος των Λουτρών Σιδηροκάστρου.

«Εχουμε μειώσει τις τιμές, ώστε η κρίση να μη σταθεί εμπόδιο για τον κόσμο που επιθυμεί ή έχει ανάγκη τη λουτροθεραπεία. Πτώση εσόδων υπήρξε λόγω κρίσης, χωρίς όμως να μειωθεί η προσέλευση. Κάποτε μέσω του υπουργείου Υγείας έφταναν στα Λουτρά μέχρι και 4.000 μέλη ΚΑΠΗ, ενώ φέτος μέσω του υπουργείου Εργασίας ήρθαν μόνον 400», συμπλήρωσε ο κ. Καπουκρανίδης.
Ξενοδοχεία στο Σιδηρόκαστρο

Στο βυζαντινό χαμάμ του Αγκίστρου

Στο βορειότερο χωριό του νομού Σερρών, στο Αγκιστρο, 124 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, βρίσκεται το παλαιότερο χαμάμ της Ελλάδας, που χρονολογείται στην εποχή του Βυζαντίου, στο 950 μ.Χ. Στο παλιό πέτρινο βυζαντινό λουτρό (23230/41296) η ατμόσφαιρα σε ταξιδεύει. Μέσα από τους κρουνούς ξεχειλίζει άφθονο θερμό νερό, θερμοκρασίας 40°C - 41°C, κατευθείαν μέσα από τα σπλάχνα της γης, προσφέροντας ένα απολαυστικό φυσικό υδρομασάζ. Το σκηνικό συμπληρώνουν οι πυκνοί υδρατμοί και το φως των κεριών.

serreslife

Σήμερα έχουν κατασκευαστεί ακόμη εφτά χαμάμ που δέχονται επισκέψεις όλο το χρόνο και όλο το εικοσιτετράωρο. Τα νερά της πηγής είναι ελαφρώς θειούχα και ενδείκνυνται για τη θεραπεία αρθροπάθειας, δερματοπάθειας, ισχιαλγίας, οσφυαλγίας, δερματικών παθήσεων, μετατραυματικών φλεγμονών, χολολιθίασης κ.λπ., αλλά και για ποσιθεραπεία. Το κόστος μιας βουτιάς είναι πέντε ευρώ το άτομο.

Στη γύρω περιοχή αλλά και μέσα στο χωριό λειτουργούν πολλοί ξενώνες, εκτός από το ξενοδοχείο των λουτρών, ενώ στο κέντρο του δεσπόζει ένας χαρακτηριστικός πέτρινος βυζαντινός πύργος, ο οποίος επί Τουρκοκρατίας χρησιμοποιούνταν ως φυλακή ή ακόμη και ως τόπος εκτελέσεων, ενώ σήμερα χρησιμεύει απλώς σαν ρολόι.
Ξενοδοχεία στο Αγγιστρο

Στην ιαματική πηγή της Νιγρίτας

Θα κάνουμε την τρίτη θερμή στάση στον οικισμό των Θερμών, σε απόσταση 5 χλμ. από τη Νιγρίτα και 22 χλμ. από τις Σέρρες, όπου αναβλύζει το υπέρθερμο, μεταλλικό νερό, σε θερμοκρασία 36 - 56 βαθμών Κελσίου. Εκεί λειτουργούν τα Λουτρά Νιγρίτας (23220/22893) από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνου, προσελκύοντας κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και συνταξιούχους.

Στις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών υπάρχουν εννιά λουτήρες, από τους οποίους εφτά απλοί, ένας για υδρομασάζ και ένας για αερομασάζ.

serreslife

«Τα Λουτρά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όλο το χρόνο, αν υπήρχαν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις. Υπάρχει μέριμνα από την Πολιτεία για την ανάπτυξή τους και ελπίζουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια για τη δημιουργία τριών νέων πισίνων, που θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερο κόσμο. Μέχρι στιγμής, παρόλο που υπάρχει πτώση στον ιαματικό τουρισμό, ελάχιστα έχει μειωθεί η προσέλευση στα Λουτρά Νιγρίτας, που είναι κατάλληλα για ρευματοπάθειες, μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς και για ποσιθεραπεία», ανέφερε ο προϊστάμενος της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης Λουτρών Νιγρίτας, Κώστας Παγώνης.

ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ ΑΓΓΕΛΗ

Πηγή:agelioforos.gr

Διαβάστε επίσης: