serreslife

Ο κ. Τζαβάρας εντυπωσιασμένος από την εξέλιξη των ανασκαφών και τη σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη των συνεργείων της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών δεσμεύτηκε στην εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης των 50.000 ευρώ, μέσα στο Φεβρουάριο.

Την δέσμευση της ολοκλήρωσης των ανασκαφών στον τύμβοΚαστάτης αρχαίας Αμφίπολης ,έδωσε την Πέμπτη 7/2 ο κ.Κώστας Τζαβάρας,Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού –αρμόδιος για θέματα πολιτισμού-, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον χώρο των ανασκαφών . Ο κ. Τζαβάρας εντυπωσιασμένος από την εξέλιξη των ανασκαφών και την σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη των συνεργείων της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών δεσμεύτηκε την εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης των 50.000 ευρώ, μέσα στο Φεβρουάριο, από το υπουργείο πολιτισμού, για τη συνέχιση των ανασκαφών του περιμετρικούχώρου και δήλωσε ότιτο έργο των ανασκαφώνστον τύμβοΚαστά, στην Αρχαία Αμφίπολη θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από το Υπουργείο Πολιτισμού .

Τον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης Σερρών επισκέφθηκε χθες το μεσημέριο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού –αρμόδιος για θέματα πολιτισμού-Κώστας Τζαβάρας, συνοδευόμενος από τονΠεριφερειάρχη Κεντρικής ΜακεδονίαςΑπόστολο Τζιτζικώστα ,κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Τζιτζικώστα. Παρόντες στην επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης ήταν επίσης ο υπουργός Μακεδονίας ΘράκηςΘόδωρος Καράογλου , οΑντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης , ο δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Κ.ΜΑθανάσιοςΜασλαρινός και ΑθανάσιοςΜπασδάνης.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψηςτου αναπληρωτή υπουργούτο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης όπου έγινε ξενάγηση από την προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας , κ. Κατερίνα Περιστέρη . Κατόπιν όλοι μαζί επισκέφτηκαν τον χώρο των ανασκαφών στην περιοχή Καστάτης Αμφίποληςόπου ενημερώθηκαν για την πορεία εξέλιξης των ανασκαφών και συζήτησαν τρόπους ανάδειξης αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού μνημείου πολιτισμικής κληρονομιάς της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η παρουσία μου εδώ έχει διπλό νόημα και κυρίως είναι το αποτέλεσμα μιας δικής μου –αν θέλετε –προσπάθειας να συμβάλω όσο μπορώ ως εκπρόσωπος του πρώην υπουργείου πολιτισμού ,που εξακολουθεί να υπάρχει βέβαια ,στο να αξιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και βέβαια να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη εποχών μέσα από τις οποίες έχουν πηγάσει πολύ μεγάλα δημιουργήματα τέχνης και βεβαίως έχουν επηρεάσει και έργα μεγάλων ανδρών .Βρίσκομαι σήμεραεδώ μετά από πρόσκληση του νέουΠεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, και μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης και τους ευχαριστώ γιατί έγιναν η αφορμή να ζήσω αυτή την συγκλονιστική εμπειρία» τόνισε ο κ. Τζαβάρας, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα για την πρωτοβουλία του να επισκεφθούν από κοινού το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αμφίπολης.

Ο κ. Τζαβάρας συνεχάρη, επίσης, το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που συνεισέφεραν οικονομικά στην εξέλιξη των ανασκαφών και δήλωσε ότι «η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της και θα φτάσει αυτό το έργο στο τέλος του. Ήδη, σε άμεση συνεννόηση με τους συνεργάτες μου, θα δοθούν αρχικά 50.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της ανασκαφής του αύλειου χώρου. Στις αρχές Μαρτίου,το έργοθα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από το Υπουργείο Πολιτισμού», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.

Ευχαριστώντας τους αρχαιολόγους για το έργο τους, ο κ.Τζαβάρας τόνισε «Συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη ,η οποία επιβεβαιώνει την άποψη την οποία ήδη έχω σχηματίσει για τους αρχαιολόγους του υπουργείου Πολιτισμού . Αυτές οι μορφές έχουν έναν ηρωικό χαρακτήρα γιατί αγωνίζονται με πολύ πενιχρά οικονομικά μέσα σε δύσκολες εποχές και παράγουν ένα έργο ζηλευτό όχι μόνο για τα δεδομένα τα ελληνικά αλλά και σε όλο τον κόσμο πλέον από ότι έχω την δυνατότητα να γνωρίζω ,χαίρουν πολύ μεγάλης αναγνώρισης και εκτίμησης .Και αυτοί οι άθρωποι είναι ένα μεγάλο τμήμα του πολιτισμού μας και για αυτό τους αξίζει δημόσιοςέπαινος .Επίσης και σε όλο το προσωπικό ,εργατοτεχνίτες και φύλακες που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια που καθοδηγεί η κ. Περιστέρη»

« Βρισκόμαστε στα πρόθυρα τηςαποκάλυψης ενός πολύ μεγάλου μνημείου .Μνημείου που έχει σχέση με την περίοδο ακμής αυτού του τόπου σταχρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ,όπου μου είπαν ότι συνέβησαν πολύ σημαντικά πράγματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και αποδεικνύουν πολύ σημαντικές πτυχές της ιστορίας μας .Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό που κατά πάσα πιθανότητα περιμένει κάποιος θα είναι κάτι ξεχωριστό ,μεγαλειώδες και βέβαια θα έχει την ανάλογη μεταχείριση από την πολιτεία, στα πλαίσια της προσπάθειας για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του» ανέφερε ο κ. Τζαβάρας δηλώνοντας ότι πιθανότατα πολύ σύντομα θα επισκεφτεί ξανά την περιοχή .

Δηλώσεις Απ. Τζιτζικώστα, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύουμε ουσιαστικά στον πολιτισμό. Προσκάλεσα τον Υπουργό να επισκεφθούμε μαζί το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, προκειμένου να δει από κοντά και να ενημερωθεί για την πορεία εξέλιξης των ανασκαφών. Εμείς, αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα αυτού του πολιτισμικού μας θησαυρού, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές στην περιοχή και για το λόγο αυτό έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει το έργο με 100.000 ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.«Στη νέα πολιτική που εφαρμόζουμε, με το νέο μοντέλο διοίκησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο πολιτισμός κατέχει κυρίαρχη θέση και είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. Βούληση και πρόθεσή μας είναι η ανάδειξη των μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής μας, που αποτελούν ένα από τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δηλώσεις Θ. Καράογλου , υπουργού Μακεδονίας-Θράκης

Ο υπουργός ΥΜΑ-Θ Θόδωρος Καράογλου δήλωσε « Να εκφράσω την πολύ μεγάλη μου χαρά γιατί με το πολύ χαμηλό ποσό που δώσαμε για να συνεχιστούν οι ανασκαφές συμβάλαμε πολύ περισσότερο και κυρίως στην ανάδειξη των συγκεκριμένων πολύ σημαντικών ανασκαφών. Το έργο μετά από αυτά που ακούσαμε από τον κ.Τζαβάρα ,θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί .Είμαι περήφανος που στην μακεδονική γη συνεχίζουμε να βρίσκουμε τέτοιου είδους σημαντικά εκθέματα και είμαι βέβαιο ότι πρόκειται για ένα εύρημα πολλής μεγάλης ιστορικής σημασίας ,θα περιμένουμε λίγο και μέσα στηνάνοιξη, πιστεύουμε θα έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις.Εμείς θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε με τον τρόπο μας να ολοκληρωθεί το έργο που είναι τόσο σημαντικό»

Δηλώσεις Γιάννη Μωυσιάδη,αντιπεριφερειάρχη Σερρών

«Θάλεγα ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχισμένος ,γιατί όταν δίναμε τιςπρώτες 100.000 ευρώ δεν ξέραμε τι θα προκύψει .Το διακινδυνεύαμε ,το τολμήσαμε και ανακουφίζομαι και αισθάνομαι περήφανος που τολμήσαμε και πετύχαμε . Στη συνέχεια ανταποκρίθηκαν όπως γνωρίζετε και ο ΥΜΑΘ και ο αναπληρωτής υπουργός όχι απλώςέδωσε χέρι βοηθείας αλλά υποσχέθηκε ότι θα τελειώσει το έργο . Θέλω να πιστεύω ότι αυτά που θα προκύψουνθα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ.Γιάννης Μωυσιάδης .

Ο δήμαρχος Αμφίπολης κ. Γιώργος Βογιατζής, τόνισε «Μας τίμησε ο αναπληρωτής υπουργός με την επίσκεψή του και με τις δεσμεύσεις που έδωσε και τον ευχαριστούμε . Ευχαριστούμε επίσης τον ΥΜΑΘ και τον περιφερειάρχη. Εμείς ως δήμος είμαστε εδώ ,ο δήμος με του συνεργάτες και με τα μηχανήματά του να βοηθήσει και να στηρίξει και να ενισχύσει αυτό το τόσο σημαντικό έργο που εξελίσσεται στην περιοχή μας».

Δηλώσεις Κατερίνας Περιστέρη, προϊσταμένης της ΚΗ’ Εφορείας

Η κ. Περιστέρη ιδιαίτερα ευχαριστημένη ,δήλωσε « Είμαι πολύ χαρούμενη σήμερα και είναι μεγάλη μας η τιμή που όλοι στέκονται δίπλα μας στο έργο που κάνουμε .Η ανασκαφή στο τύμβο Καστά Αμφίπολης ,είναι μια σημαντική ανασκαφή που πιστεύω ότι χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για να προχωρήσει και χαίρομαι που ακούω για αυτό .Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να είμαστε όλοι ενωμένοι για ένα καλό αποτέλεσμα . Η αποπεράτωση θα είναι ανάλογα με την χρηματοδότηση και την απορρόφηση της χρηματοδότησης»

Μέχρι σήμερα οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον τύμβοΚαστά, στην Αρχαία Αμφίπολη ανέδειξαν κυκλικό ταφικό περίβολο, μήκους 320 μέτρων και ύψους 3μ., ενώ σύμφωνα με την Προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, ο συνολικός ταφικός περίβολος υπολογίζεται να είναι μήκους 500 μ.Το μέγεθος των μέτρων του ταφικού περιβόλου ,σύμφωνα με την κ. Περιστέρη ,προδίδει ότι πρόκειται για έναν περίβολο μοναδικό στο είδος του, που τοποθετείται χρονολογικά στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., περίοδος μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ενώ παράλληλα προδίδει ότι κρύβει τον τάφο ή τους τάφους σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής μεταξύ αυτών, της γυναίκας του Μ. Αλεξάνδρου, της Ρωξάνης και του γιου του, Αλέξανδρου Δ΄.

Τα ευρήματα των ανασκαφών του τύμβου Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης θα παρουσιαστούν στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο της Βόρειας Ελλάδας στις 20 -22 Μαρτίου 2013.

Δήμητρα Μετόκη

Διαβάστε επίσης: