serreslife

Τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και συγκεκριμένα τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στον λόφο Καστά ,στην Μεσολακκιά, θα επισκεφτεί σήμερα στις 11 π.μ. ο Αν. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού, έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.



Στο συγκεκριμένο σημείο μπροστά σε μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ” Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών. Ύστερα από εντατικές εργασίες των τελευταίων μηνών, αναδείχθηκε ταφικός περίβολος, που το μέγεθος και ο τρόπος κατασκευής του γεννά αισιοδοξία – αν όχι τη βεβαιότητα- για την ύπαρξη σημαντικών ταφών στο εσωτερικό του.

Ο κυκλικός περίβολος που αναδείχθηκε έχει διάμετρο 160 μ., μήκος 230 μ. και ύψος 3 μ και αν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα αναδειχθεί το σύνολό του που φτάνει σε περίμετρο τα 500 μ. Όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Σερρών η Προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, πρόκειται για έναν περίβολο μοναδικό στο είδος του, καθώς ούτε στη Βεργίνα ή αλλού στον ελλαδικό χώρο έχει εντοπιστεί κάτι ανάλογο.

Χρονολογικά το εύρημα τοποθετείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., περίοδος μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, που αν λάβουμε υπ” όψιν ότι η αρχαία Αμφίπολη ήταν ο τόπος εξορίας της γυναίκας του Ρωξάνης και του μοναδικού του γιου, Αλέξανδρου Δ’, ο συγκεκριμένος ταφικός περίβολος θεωρείται από τους επιστήμονες ότι κρύβει ταφές σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας των Μακεδόνων.

Σύνταξη :Θάλεια Καμπουρίδου

Διαβάστε επίσης: