venzinadika_telosΕξαιτίας της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών & βυτιοφόρων - Ούτε σταγόνα!

Αντιμέτωποι με την ένδειξη ''βενζίνη τέλος'' βρέθηκαν, την Τρίτη ,όσοι Σερραίοι οδηγοί επιχείρησαν να προμηθευτούν καύσιμα από πρατήρια της πόλης των Σερρών. Μάταια αναζητούσαν έστω και λίγα λίτρα για να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες μετακινήσεις τους. ''Ούτε σταγόνα!'' ήταν η απάντηση των βενζινοπωλών, καθώς - όπως φάνηκε- ακόμη και οι ίδιοι αιφνιδιάστηκαν από την ξαφνική απεργία. Δεν ήταν λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που  υπολόγιζαν σε ανεφοδιασμό αργά το βράδυ της Κυριακής- ξημερώματα Δευτέρας.

Από πολύ νωρίς  πολλά πρατήρια έκλεισαν, τοποθετώντας σκοινάκια και κορδέλες στις εισόδους, αποθαρρύνοντας έτσι διερχόμενους ''κυνηγούς''... βενζίνης.Εφόσον η απεργία συνεχιστεί υπολογίζεται πως χωρίς καύσιμα θα μείνει το 70%-80% των πρατηρίων, ενώ ακόμη χειρότερα εκτιμάται ότι θα είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. Από την άλλη, οι πρώτες ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα κάνουν την εμφάνισή τους, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, με τα νησιά να αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Η κυβέρνηση, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει την απόφαση για απελευθέρωση των μεταφορών, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να σκληρύνει τη στάση της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η τρόικα πιέζει για άμεση εφαρμογή της σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία των βυτιοφορέων. Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και φορτηγών, πάντως, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους. Η απόφαση θα ανακοινωνόταν αργά την Τρίτη το απόγευμα
Στάση αναμονής
Στο μεταξύ στάση αναμονής τηρούν οι πρατηριούχοι, ψηφίζοντας προς το παρόν «όχι» στις κινητοποιήσεις. Απορρίπτοντας το νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Υποδομών, η Ομοσπονδία τους ζητά τηνροποποίηση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων.Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης, εφόσον το υπουργείο αποφάσισε να θέσει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, ο κλάδος -σεβόμενος και το κοινωνικό σύνολο- δεν θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), μία από τις δύο Ομοσπονδίες του κλάδου, είχε κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και εμπαιγμό του κλάδου, καθώς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών διαβεβαίωναν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επρόκειτο να προχωρήσει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ότι επίσης θα τεθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση.
Γιατί αντιδρούν
Κύριο σημείο αιχμής με το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι καταργείται για τα πρατήρια υγρών καυσίμων ο περιορισμός της ελάχιστης απόστασης των 200 μέτρων και ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι να λειτουργούν σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από χώρους όπου κατοικούν τουλάχιστον 50 άτομα.Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι βενζινάδικα που λειτουργούν σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και άλλους τέτοιους παρόμοιους χώρους θα πρέπει να απομακρυνθούν. Για το σκοπό αυτό, δίνεται 12ετής προθεσμία για τη μετακόμιση των πρατηρίων αυτών.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 172 επισκέπτες