fotiad_mmeΜετά την Κυριακή του Θωμά θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου «Καλλικράτης» για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που είχε ο υπουργός Εσωτερικών με τον πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε η ΕΝΑΕ προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της για τη νέα διοικητική δομή της χώρας και το σχέδιο Καλλικράτης. Τη σχετική απόφαση έλαβε σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. της Ένωσης.
Η ΕΝΑΕ ζητά επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να του εκφράσει τον προβληματισμό της για το μέλλον του θεσμού των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και τη μετεξέλιξή του σε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

οπικές κοινωνίες:
Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και νομάρχες όλων των παρατάξεων που δεν «βλέπουν» τον εαυτό τους στο νέο σκηνικό που προσδιορίζει ο «Καλλικράτης» είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, δραττόμενοι της ευκαιρίας που θα τους δώσει η ανακοίνωση των νέων δήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμορφωθεί ένα μπλοκ αυτοδιοικητικών στελεχών όλων των παρατάξεων, όπου ηγείται εν ενεργεία νομάρχης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα αντιδράσει έντονα στον «Καλλικράτη».

Δημοσίευμα

Σε ό,τι αφορά την κρίσιμη περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χρήστου Τελίδη στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ο νομάρχης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης, έχει εκφράσει πρόθεση να είναι υποψήφιος, όμως η επιλογή αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και όλα δείχνουν ότι μαζί με αυτή του υποψηφίου για το Δήμο Θεσσαλονίκης θα αποτελέσουν επιλογές – αποφάσεις του ίδιου του Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Φωτιάδης πάντως, κύρια φαίνεται να προσανατολίζεται για να λάβει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Σερρών.


Από την άλλη πλευρά ο Γιάννης Βλάχος, σύμφωνα με πληροφορίες της stv τηλεόρασης,παρ΄όλο που ισχυρίζεται ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, όλες οι κινήσεις του δείχνουν άλλο προσανατολισμό. Οι πληροφορίες λένε πως έχει στα χέρια του δημοσκόπηση που τον φέρνει πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των Σερραίων δημοτών.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό,επιστολή εστάλη στον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, στην οποία, επιπρόσθετα, τίθενται και τα τρέχοντα επιτακτικά ζητήματα που αφορούν, πλέον την ίδια τη λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας ζητά από τον υπουργό να της αποσταλεί το κείμενο του Νομοσχεδίου για το Πρόγραμμα Καλλικράτης, πριν αυτό δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και να της παρασχεθεί εύλογο χρονικό διάστημα για τη μελέτη του και την υποβολή των προτάσεών της.

Στο μεταξύ, η ΕΝΑΕ ανακοίνωσε ότι στις 15 Απριλίου θα συγκληθεί στην Αθήνα, συνέλευση όλων των Νομαρχών της χώρας, με αντικείμενο τον καθορισμό της στάσης του Β΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Σχέδιο Καλλικράτης αλλά και τον προσδιορισμό του αγωνιστικού πλαισίου που θα ακολουθηθεί. Θα ακολουθήσει το έκτακτο συνέδριο της Ένωσης στις 19 & 20 Απριλίου, στην Αθήνα, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Σχέδιο Καλλικράτης και τη διαμόρφωση των τελικών θέσεων του Β΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Οι διαγκωνισμοί έχουν αρχίσει ήδη και αναμένεται να ενταθούν μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» στα τέλη Μαΐου, όταν και θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για την επιλογή των υποψήφιων περιφερειαρχών. Ο αιρετός περιφερειάρχης θα είναι ένα μεγάλο αλλά και πρωτόγνωρο εγχείρημα τόσο στη διαδικασία εκλογής όσο και στην άσκηση των καθηκόντων του στη συνέχεια, με δεδομένη τόσο την πολιτική του ισχύ όσο και τις αυξημένες αρμοδιότητες.Οι υποψηφιότητες των δύο μεγάλων κομμάτων όλα δείχνουν ότι θα είναι στενά κομματικές, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει με κάποιες ίσως εξαιρέσεις και από τα μικρότερα κόμματα (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΝ), με ερωτηματικά για τους Οικολόγους Πράσινους.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΦΡΑΓΓΕΔΑΚΗ

Διαβάστε επίσης: