serreslife

Άνω του 70% η μείωση του τζίρου την τελευταία 4ετία

Η οικονομική κρίση, η υποβάθμιση της περιοχής και οι νέες συνήθειες των Σερραίων τα αιτία του μαρασμού

Σε ελεύθερη πτώση είναι η κίνηση στα καταστήματα εστίασης στον Αι- Γιάννη την τελευταία 4ετία ενώ καταγράφεται μεγάλη πτώση του τζίρου(άνω του 40%) το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, γεγονός που απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Ο Άγιος Ιωάννης τουριστικό θέρετρο, στα όρια της πόλης των Σερρών, έχει πάψει να αποτελεί εκλυστικό προορισμό για τη μεσημεριανή και βραδυνή έξοδο των Σερραίων την θερινή περίοδο.   Τα έσοδα των επιχειρήσεων κάθε χρόνο μειώνονται, οι ιδιοκτήτες έχουν συρρικνώσει το προσωπικό τους και αναγκάζονται να αφιερώνουν 16ώρα για να διατηρήσουν τις οικογενειακές πλέον επιχειρήσεις τους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα επιχειρήσεις εστίασης που είχαν επιδείξει σταθερή και ανοδική πορεία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ανέστειλαν την λειτουργίας τους και οι ιδιοκτήτες τους αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Οι λόγοι της πτώσης

Οι καταστηματάρχες αποδίδουν την μειωμένη κίνηση

Α. Στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Σερραίων.

Β. Στην διαχρονική εγκατάλειψη της περιοχής τα τελευταία 15χρόνια από όλες τις δημοτικές αρχές.

Γ. Στη μείωση των επισκέψεων τουριστικών λεωφορείων στην περιοχή λόγω οικονομικής κρίσης. Οι λιγοστές οργανωμένες πλέον εκδρομές κατευθύνονται σε άλλες περιοχές του Νομού.

Δ. Στη νέα τάση των Σερραίων να επιλέγουν για τη μεσημεριανή και βραδυνή έξοδο τους τα καταστήματα τους πεζοδρόμους και το σουβλάκι στη λαδόκολλα.

 Μεγάλες δυνατότητες αλλά…

 Οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι μπορεί ο Αι Γιάννης να προσελκύει πολύ κόσμο το καλοκαίρι λόγω της φυσικής ομορφιάς άλλα επισημαίνουν ότι οι αρμόδιοι φορείς( Δήμος Σερρών) πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την περιοχή. Εκτιμούν ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην καθαριότητα, τονίζουν ότι επιβάλλεται να δημιουργηθούν ουρητήρια( ακόμη και έναντι αντιτίμου) και ενδεχομένως την δημιουργία κάποιων έργων που θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Ακόμη θεωρούν ότι πρέπει να διαφημιστεί περισσότερο ο Αι Γιάννης μέσα από τα μέσα προβολής και δημοσιότητας και εκθέσεις που συμμετέχει ο Δήμος και οι άλλοι φορείς.

Μας στηρίζουν οι εκδηλώσεις

Επαγγελματίας( θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του) που διατηρεί πολλά χρόνια κατάστημα εστίασης υποστηρίζει ότι ο Αι- Γιάννης έχει υποβαθμιστεί την τελευταία πενταετία. Θεωρεί ότι ο Δήμος πρέπει να δώσει έμφαση στην καθαριότητα και την προβολή του Αι- Γιάννη και επισημαίνει ότι εκδηλώσεις( γάμοι, βαπτίσεις) στηρίζουν κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις εστίασης. Η ίδια επαγγελματίας  απορριπτεί το επιχείρημα  ότι η έξοδος στο Αι- Γιάννη είναι ακριβή. «Οι τιμές μας είναι ίδιες σε σχέση με τα καταστήματα στην πόλη που προσφέρουν το ίδιο σέρβις και την ίδια ποιότητα» μας ανέφερε. Υπογραμμίζει με παράπονο ότι οι επιχειρήσεις έχουν λυγίσει λόγω της υπερφορολόγησης και ότι οι περιορισμένοι τζίροι επιβάλλουν καθημερινή παρακολούθηση εσόδων- εξόδων από τους καταστημάρχες.

Δουλεύουμε μία Κυριακή

 « Μία μέρα την εβδομάδα δουλεύουμε αυτή την περίοδο και αυτή είναι συνήθως το μεσημέρι της Κυριακής. Τις άλλες μέρες τα καταστήματα μας είναι άδεια, ενώ η δουλειά τα βραδιά έχει πέσει σε ποσοστό 60% « δηλώνει στο «Σ.Θ.» ο επαγγελματίας Δημήτριος Γκαρύπης και προσθέτει ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολο να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη περιοχή. Ο Δημήτριος Γκαρύπης παρατηρεί επίσης ότι η καθαριότητα στον Αι- Γιάννη δεν είναι επαρκής και επαφίεται στο φιλότιμο των ιδιοκτητών των καταστημάτων. Θεωρεί επίσης ότι την τελευταία επταετία προβάλλεται από τους φορείς του νομού άλλες περιοχές όπως η λίμνη Κερκίνη και η Αλιστράτη ενώ η προβολή του Αι- Γιάννη ως τουριστικού θέρετρου του Νομού έχει υποχωρήσει.

Άλλαξε η όψη του Αι- Γιάννη

Άλλος επαγγελματίας που επίσης δεν θέλησε να μας μιλήσει επώνυμα θεωρεί ήταν ολέθριο σφάλμα να αλλάξει η φυσιογνωμία της πλατείας στον Αι- Γιάννη το 2002 επί ημερών της δημαρχιακής θητείας του Ζ. Μητλιάγκα. «Από τη χρονιά εκείνη άρχισε σταδιακά η μείωση της επισκεψιμότητας στην περιοχή. Έως το 2006 τα εκδρομικά πρακτορεία σε όλη την χώρα είχαν πληροφορηθεί ότι ο Αι – Γιάννης απώλεσε το φυσικό του πρόσωπο» μας δήλωσε.

 Μόνοι μας καθαρίζουμε την Πλατεία

Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ συνομιλήσαμε με περισσότερους από πέντε επαγγελματίες. Διακρίναμε ότι είναι απογοητευμένοι. Πιστεύουν ότι η περιοχή έπαψε να είναι τουριστική. Μας δήλωσαν ότι μόνοι τους καθαρίζουν τα φύλλα που πέφτουν από τα πλατάνια στην πλατεία. Κοινό αίτημα τους να διαθέσει ο Δήμος Σερρών έναν εργάτη καθαριότητας μία φορά την εβδομάδα.

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 319 επισκέπτες