serreslife

Έντονη είναι η κινητικότητα που παρουσιάζεται αναφορικά με την αγορά τουριστικών ακινήτων στην Ελλάδα. Φυσικά, το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν προέρχεται από τους Έλληνες που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να επενδύσουν στην αγορά γης, για δύο κυρίως λόγους.
Αφ’ ενός σε μία χώρα όπου ο δείκτης ιδιοκτησίας είναι αρκετά υψηλός, σε καιρούς κρίσης ζητούμενο είναι η επιβίωση και η διασφάλιση των προς το ζην, έως την έξοδο από την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ευκαιρία, εφόσον οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά, έπειτα από τρεις τουλάχιστον δεκαετίες, ραγδαίας αύξησης.
Ωστόσο, με τη συνεχή φορολόγηση των ακινήτων, τα χαράτσια φαίνεται να λειτουργούν τιμωρητικά στην ιδιοκτησία και σίγουρα, αποτρεπτικά στην αγορά νέων ακινήτων. Πολύ απλά, αν κάποτε ο Έλληνας σκεφτόταν να επενδύσει αγοράζοντας ένα ακίνητο, αναλογιζόμενος μόνον τα έξοδα συντήρησης, αυτό έχει αλλάξει άρδην. Πλέον, ο μεγαλύτερος «βραχνάς» είναι τα χαράτσια που δεν φαίνεται να τελειώνουν.

Από Βορρά

Πέραν των Ελλήνων, τα τουριστικά ακίνητα της χώρας αποτελούν πόλο έλξης για τους οικονομικά εύρωστους κατοίκους της Ανατολικής Ευρώπης που θέλουν να επενδύσουν, διαθέτοντας εξοχικό στην Ελλάδα, κάτι που πριν λίγα χρόνια ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους μπορούσε να συμβεί.
Το «ομορφότερο οικόπεδο» της Ευρώπης που συνδυάζει ήλιο και θάλασσα, αποτελεί λοιπόν, πόλο έλξης για τους ανατολικοευρωπαίους, ειδικά για τους Βούλγαρους και Ρουμάνους που πλέον, είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι διαδικασίες αγοράς ακινήτου, είναι γι’ αυτούς πολύ απλές.

Στην Τούζλα

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των κοντινών στις Σέρρες, παραλίων του νομού Καβάλας. Περιοχές στις οποίες η οικιστική ανάπτυξη δείχνει να έχει φραγμό, μετά την έκρηξη των δεκαετιών του ’90 και του 2000, συγκεντρώνουν τα βλέμματα κυρίως Βουλγάρων που προχωρούν στην αγορά παραθεριστικών οικοπέδων και κατοικιών, στην ακτογραμμή από την παραλία Οφρυνίου ως την Νέα Πέραμο.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες κάτοχοι των συγκεκριμένων ακινήτων που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Έχοντας λοιπόν, περιέλθει σε δεινή θέση λόγω της κρίσης, προσπαθούν να «ξεφορτωθούν» ακίνητα που σήμερα αποτελούν πολυτέλεια για το επίπεδο διαβίωσης του μέσου Έλληνα και ταυτόχρονα δημιουργούν σωρεία οικονομικών υποχρεώσεων, όπως λογαριασμούς και χαράτσια, στα οποία δεν μπορούν οι ίδιοι να αντεπεξέλθουν.
Συνέπεια των παραπάνω, είναι τα παραθαλάσσια ακίνητα να πωλούνται με πολύ γρήγορο ρυθμό, σε τιμές από 50.000 (εάν πρόκειται για οικόπεδο) έως 600.000 (είναι γεγονός, τόσο πουλήθηκε μονοκατοικία στην περιοχή της Κάριανης, λίγα μέτρα από τη θάλασσα). Όσο για τη μέση τιμή, αυτή κυμαίνεται (στην ίδια περιοχή) στις 150.000-160.000 ευρώ για διώροφη μονοκατοικία με αυλή σε οικόπεδο 450 τετραγωνικών.

Οι Κινέζοι

Κι αν η κατάσταση με τους Βαλκάνιους αγοραστές είναι λίγο ως πολύ οικεία στη βόρεια Ελλάδα, στο παιχνίδι πρόκειται να μπουν πολύ σύντομα και οι Κινέζοι! Ήδη στη γειτονική Χαλκιδική καταφθάνουν εκπρόσωποι εταιριών real estate που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε μαζικές συμφωνίες εξαγορά ακινήτων.
Εδώ υπάρχουν ενδιαφερόμενοι δύο ταχυτήτων. Αυτοί που σκοπεύουν να επενδύσουν έως 250.000 ευρώ, ώστε να λάβουν την πολυπόθητη βίζα κι αυτοί που στοχεύουν σε πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες, «δίπλα στο κύμα». Στη δεύτερη περίπτωση, είναι διατεθειμένη να πληρώσουν ένα ποσό των 500.000-600.000 ευρώ για ένα ακίνητο!
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα voria.gr, «η αγορά κατοικιών από Κινέζους, μπορεί να αποδειχθεί μία πολύ προσοδοφόρα επιχειρηματική κίνηση, αν ληφθεί υπόψη το επιτυχημένο προηγούμενο των Κυπρίων που μέσα σε ένα χρόνο πούλησαν κοντά 1.500 κατοικίες στη συγκεκριμένη αγορά».

Διαβάστε επίσης: