Τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Σερρών για έργα υποδομής, κατέθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Χρήστος Μέγκλας.

Το πλήρες κείμενο των προτάσεων έχει ως εξής:

Αξιότιμε Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολλή προσοχή μελετήσαμε το κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τις νέες υποδομές στην Ελλάδα με τίτλο «Ανάπτυξη και νέες δουλειές» που παρουσιάσατε ο ίδιος. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε κάποιες από τις προτάσεις και τις θέσεις του Επιμελητηρίου μας σχετικά με υποδομές που έχει ανάγκη ο Νομός Σερρών.
Ο Ν. Σερρών κατέχει το θλιβερό προνόμιο να κατατάσσεται στην τελευταία θέση ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των Νομών της χώρας. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι ο Νομός μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Τα παρακάτω έργα που προτείνουμε πιστεύουμε ότι προωθούν την ανάπτυξή του και μπορούν να συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του ΑΕΠ του Νομού ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να παραμένουν οι νέοι σε αυτόν.

  • ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
  • Σύνδεση της πόλης των Σερρών με την Αμφίπολη  μέσω του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας από τον Προμαχώνα (ΣΕΡΡΕΣ – ΑΜΦΙΠΟΛΗ - ΕΓΝΑΤΙΑ – ΚΑΒΑΛΑ).
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
  • Σιδηροδρομική Εγνατία: Να μην μείνουν εκτός οι Σέρρες, διότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργείου, στο σχεδιασμό της Σιδηροδρομικής Εγνατίας δεν προβλέπεται ο Σιδηρόδρομος να περνά από την πόλη των Σερρών.
  • Σιδηρόδρομος: Συντήρηση και αναβάθμιση της γραμμής ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΕΡΡΕΣ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ. Λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συνδέει τις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με αυτές της Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελεί ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς που εξυπηρετεί πολίτες, φοιτητές, εμπορικές επιχειρήσεις – μεταφορές προϊόντων & εμπορευμάτων.
  • ΕΝΕΓΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ – ΠΑΡΟΧΕΣ:

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Σε έναν Νομό με πολύ κρύο που αυξάνει το κόστος διαβίωσης των πολιτών και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι:

  • Επείγουσα και άμεση ανάγκη ολοκλήρωσης της σύνδεσης των επιχειρήσεων  και των νοικοκυριών των Σερρών στο υφιστάμενο δίκτυο. Υπάρχον δίκτυο στην πόλη των Σερρών: 20 χλμ μέσης πίεσης, 13,6 χλμ χαμηλής πίεσης εκ των οποίων 11,5 χλμ στην πόλη.
  • Επείγουσα και άμεση ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου της ΔΕΠΑ για επέκταση του Δικτύου σε όλο το Ν. Σερρών
  • ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
  • Δημιουργία νέας ΒΙ.ΠΕ. σε συνδυασμό με αυξημένα επενδυτικά κίνητρα (αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, χρηματοδοτικά εργαλεία από προγράμματα Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.α.) στο Ν. Σερρών με στόχο:
  • Ενίσχυση της Μεταποίησης σε Κλάδους όπως Τρόφιμα Ποτά, Βιολογικά Προϊόντα, Βιο-υλικά, Χημικά Προϊόντα, Προϊόντα Ξύλου, Δομικά Υλικά
  • Παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (Ανακύκλωση, Πράσινα Επαγγέλματα)
  • Δημιουργία Δικτύων Επιχειρήσεων για ανάπτυξη Συνεργειών

    Η πρόταση δημιουργίας νέας ΒΙ.ΠΕ. με αυξημένα κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων ώστε να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι συνδέεται και με το ιδιαίτερο καθεστώς ως προς το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα (χαμηλότερο εργασιακό κόστος) στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούν οι επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των επιχειρήσεων στις Σέρρες.
Η προσέλκυση επενδύσεων για εγκατάσταση επιχειρήσεων στο Ν. Σερρών, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αύξηση του ΑΕΠ προϋποθέτουν:

  • την ύπαρξη οργανωμένων υποδομών εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων και μεταφοράς προϊόντων
  • θεσμικές παρεμβάσεις στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα και αυξημένα επενδυτικά κίνητρα.
  • ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ
  • Δημιουργία Κέντρου Διακίνησης Αγροτικών Προϊόντων
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ - ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ & ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ START- UP ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

    Πάγιο έχει καταστεί το αίτημά μας προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την παραχώρηση στο Επιμελητήριο του πρώην Στρατοπέδου Κολοκοτρώνη ώστε αυτό να αξιοποιηθεί και να δημιουργηθεί εκεί ένα μόνιμο Επιχειρηματικό - Εκθεσιακό Κέντρο, το οποίο θα λειτουργεί ως μόνιμο Εκθετήριο Προβολής Επιχειρήσεων & Προϊόντων και ως μόνιμος εκθεσιακός χώρος για την έκθεση “SEREXPO” αλλά και για άλλες κλαδικές εκθέσεις σε πανελλαδικό και βαλκανικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας και του εμπορίου στην Βόρεια Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Οι ανωτέρω προτάσεις μας υποβλήθηκαν με σειρά υπομνημάτων τόσο προς την Κυβέρνηση (Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς) όσο και προς άλλους φορείς λήψης αποφάσεων (Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια, Δήμους, Βουλευτές). Δεδομένου ότι έργα που προτείναμε είτε δεν έχουν ξεκινήσει καν είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί, ευελπιστούμε ότι οι προτάσεις μας θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν από εσάς ως αξιωματική αντιπολίτευση και θα τις εντάξετε στο κυβερνητικό σας σχέδιο, ώστε να υλοποιηθούν οι υποδομές που προτείνουμε.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Μέγκλας

Διαβάστε επίσης:

  • Πρόγραμμα Συναυλιών της Ser Expo 2023 Το Επιμελητήριο Σερρών διοργανώνει από το 2015 την SEREXPO και την έχει καταστήσει θεσμό υψηλού κύρους και τεράστιας αποδοχής, όπου εκατοντάδες συμμετέχοντες κά...