Καλοκαιρινές εκδηλώσεις διοργανώνει η ομάδα του Λαογραφικού Μουσείου Χαγιάτι Λαδιά στην αυλή του Μουσείου.

Οι εκδηλώσεις με επίκεντρο το Παγγαίο, την αναβίωση παραδοσιακών τεχνικών βαφής υφαντικών νημάτων αλλά και την ανάσυρση της συλλογικής μνήμης από την ζωή των κατοίκων την περίοδο της καπνοκαλλιέργειας, αρχίζουν την Τρίτη 3 Αυγούστου με Παγγαιορίτες κανταδόρους σε ένα ρεμπέτικο σεργιάνι, στις 9 το βράδυ, ακολουθεί την Τετάρτη 4 Αυγούστου, την ίδια ώρα ένα οδοιπορικό στο Παγγαίο με ομιλητές τους Γιώργο Βογιατζή, συγγραφέα, Απόστολο Κόντο από τον Ορειβατικό Σύλλογο Πρώτης και Ιωάννη Ζαλίδη βοτανολόγο.

Το Σάββατο 7 Αυγούστου θα δοθεί μουσικοθεατρική παράσταση με το έργο του Δημοσθένη Κοσλίδη «Να ζμώνισι μι ντη καπνόλιρα για να χοτάεις ψουμί».

Την Κυριακή 8 του μηνός θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του συλλόγου και ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου για το Λαογραφικό Μουσείο Χαγιάτι Λαδιά.

Την Τετάρτη 11 Αυγούστου θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα του Δημοσθένη Κοσλίδη «Sokrates, ο χαρακτήρας μου …το πεπρωμένο μου».

Θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες δράσεις, με έκθεση ζωγραφικής 3 με 9 Αυγούστου, πεζοπορία στο Παγγαίο τη Δευτέρα 9 του μηνός και βαφή νημάτων με τον παραδοσιακό τρόπο, και την Πέμπτη 12 Αυγούστου θα δοθεί ομιλία με θέμα « Σύγχρονες τέχνες – νήματα, ίνες, ύφανση, πλέξιμο» από την κυρία Σταυρούλα Γουδάκη, ιστορικό τέχνης και σύμβουλο πολιτιστικής επικοινωνίας.

Τέλος, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 φιλοξενείται στον χώρο του Μουσείου η περιοδική έκθεση με τίτλο «Το Κιούπκιοϊ [η Πρώτη] μετά το 1821».

Διαβάστε επίσης: