Τις γιορτές, συνήθως, όλοι λίγο-πολύ υποπίπτουμε σε διατροφικές ατασθαλίες. Λίγη παραπάνω μαγειρίτσα, κανένα κομμάτι τσουρέκι, αρνάκι στο φούρνο καλοψημένο και σαλάτες. Πολλές σαλάτες, διαφορετικές και σε αφθονία, έτσι για να κομπάζουμε ότι φάγαμε και υγιεινά!

Έλα, όμως, που φέτος το Πάσχα έπεσε μέσα στην καραντίνα και τα πράγματα δυσκόλεψαν περισσότερο. Πολλές οι ώρες μέσα στο σπίτι και οι «επιδρομές» στο ψυγείο συνεχείς. Αυτή, η πίκρα του εγκλεισμού χρειάζεται γευστικό αντιστάθμισμα για να ισορροπήσει. Ένα γλυκάκι, πέντε-έξι ξηρούς καρπούς, τσιμπολόγημα στο περισσευούμενο μεσημεριανό φαγητό, ένα χυμό τώρα, μια μπύρα αργότερα, ένα φρούτο-που δεν παχαίνει- ένα καφέ ακόμη … κι όλα αυτά μαζί  στο στομάχι μας να αυξάνουν τα σάκχαρα, τα λίπη, τις θερμίδες.

Πόσο αλήθεια μπορεί να αντέξει κάποιος μπροστά στις γεμάτες πιατέλες και στις γαργαλιστικές μυρωδιές, πόσες αντιστάσεις πρέπει να έχουμε για να μην απλώσουμε το χέρι σε όλα αυτά, που το μάτι μας πριν από τη γεύση μας ηδονικά κοίταξε φαγητά, γλυκά και λιχουδιές;

Η ζυγαριά, μαζί με τον κορονοϊό, έκαναν συμμαχία για να μας αποτελειώσουν. Κι ενώ σχεδιάζονται τα μέτρα άρσης του εγκλεισμού, ο φόβος μας γίνεται διπλός. Πώς θα βγούμε έξω με τόσα κιλά παραπάνω και το φόβο του ιού δίπλα μας; Εδώ έρχονται οι συμβουλές του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Κώστα Μητουσούδη να σταθούν πολύτιμες και σωτήριες :

«Η πιο σημαντική συμβουλή για αυτές τις ημέρες είναι να έχουμε επαρκή ενεργειακή πρόσληψη για τον οργανισμό μας.  Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να τον τροφοδοτούμε με όλες τις κατηγορίες των τροφίμων. Έτσι, θα ενισχυθούμε και λαμβάνοντας διαφορετικά και περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα οποία, βέβαια, είναι πολύτιμα και απαραίτητα σε κάθε περίπτωση για τον οργανισμό μας. Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο λεγόμενο «ωράριο των γευμάτων». Δηλαδή, οι ώρες των γευμάτων παίζουν σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση του ζαχάρου με αποτέλεσα να μην έχουμε έντονη την επιθυμία για γλυκό ή για ό,τι άλλο προέρχεται από άμυλο (σσ πίτες/παξιμάδια/κουλουράκια). Σημαίνοντα επίσης ρόλο έχει το καλό πρωινό γεύμα. Αυτό, πρέπει να είναι πλήρες και μέχρι το μεσημέρι καλό είναι να εισαγάγουμε στο διατροφολόγιο μας δύο(2) σνακ προκειμένου να αποφεύγουμε το μεσημέρι επεισόδια υπερφαγίας και λαιμαργίας».

Στα πολύ διαφωτιστικά και χρήσιμα που μας συμβούλευσε  ο Κώστας Μητουσούδης παραπάνω, προσθέστε και την τακτική άσκηση και γυμναστική, η οποία επίσης είναι σημαντικότατη.

Κείμενο: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος - Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης: