serreslife

Άδικο και βαρύ χαρακτηρίζει το φόρο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η πρόεδρος του συλλόγου Φροντιστηρίων Ν. Σερρών Ελένη Τσαγγάλη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.»
Υποστηρίζει ότι η επιβολή του μέτρου πλήττει βάναυσα τη μέση ελληνική οικογένεια που προσπαθεί να δώσει εφόδια στο παιδί της. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο φόρος αυτός παραβιάζει κοινοτική οδηγία που εξαιρεί τους φορείς παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών από την υποχρέωση του ΦΠΑ.


ΕΡ: Πως αντιμετωπίζεται την επιβολή του φόρου 23% στο ΦΠΑ ως κλάδος;
Η αλήθεια είναι ότι δεχθήκαμε ως κλάδος έναν αιφνιδιασμό διότι σύμφωνα με την οδηγία 112 του συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχει μία απαλλαγή σε όσους παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες από την υποχρέωση του ΦΠΑ. Αυτές τις ημέρες δόθηκε υπόσχεση ότι θα παγώσει το μέτρο αυτό αλλά σε λιγότερο από 24ώρες αυτό αναιρέθηκε. Η Κομισιόν μάλιστα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας ότι ουδέποτε οι θεσμοί ζήτησαν την επιβολή αυτού του μέτρου. Ήταν πρόταση της κυβέρνησης η οποία θα ιδεολοπτικούς λόγους στράφηκε ενάντια στη ιδιωτική εκπαίδευση αγνοώντας τους χιλιάδες εργαζομένους που απασχολεί.
Ο φόρος αυτός είναι άδικος και βαρύς διότι επιβαρύνει τη μέση Ελληνική οικογένεια αφού τον ΦΠΑ επωμίζεται ο καταναλωτής στερώντας από πολλά παιδιά την δυνατότητα να αποκτήσουν εφόδια.Η μέση ελληνική οικογένεια απευθύνεται στο Φροντιστήριο το οποίο εδώ και 100 χρόνια έχει λαϊκό χαρακτήρα. Η οικογένεια αυτή καλείται να επωμιστεί άλλο ένα βάρος το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει.
Το παράδοξο είναι ότι από την επιβολή αυτού του ΦΠΑ εξαιρούνται ορισμένα κολλέγια που είναι 26 στον αριθμό όπως για παράδειγμα το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών.Αφαιρούνται φυσικά και τα ιδιαίτερα μαθήματα κάτι το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε οδηγεί στη παραοικονομία και το μαύρο ιδιαίτερο όπως λέμε εμείς. Η επιβολή του ΦΠΑ στη ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται σε μία περίοδο κρίσιμη όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και το παιδί χρειάζεται εφόδια όπως είναι η απόκτηση ενός πτυχίου ξένης γλώσσας, ενός πτυχίου πληροφορικής, αλλά και η στήριξη του μαθητή από το φροντιστήριο για να πετύχει την εισαγωγή του σε μία καλή σχολή στις πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι άδικο συνεπώς αυτά τα παιδιά να τα στερείς αυτή την δυνατότητα.

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ως κλάδος όταν πληροφορηθήκαμε για τη επιβολή του μέτρου;
Καταρχήν ο σύλλογος μας είναι μέλος του πανελλήνιου συλλόγου φροντιστών Ελλάδας. Μόλις προέκυψε το θέμα με την επιβολή του φόρου αυτού ήρθαμε σε επαφή με τους βουλευτές του Νομού και αντίστοιχα ο πανελλήνιος σύλλογος Φροντιστηρίων Ελλάδας ήρθε σε επαφή με τον υπουργό Παιδείας. Μας υποσχέθηκαν το πάγωμα της επιβολής του φόρου για δύο μήνες. Επειδή έχουμε προεκλογική περίοδο το θέμα θα τεθεί ξανά σε συζήτηση και σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η πανελλήνια συγκέντρωση των φροντιστών Ελλάδας στην Αθήνα. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο ώστε να χαράξουμε την στρατηγική μας για τη χρονιά που έρχεται. Στη συγκέντρωση αυτή το θέμα αυτό όπως ήταν φυσικό μονοπώλησε το ενδιαφέρον.

Ως σύλλογος Φροντιστών Ν. Σερρών συμβουλεύεται τους μαθητές ποιες σχολές να ακολουθήσουν; Ποιες σχολές θεωρείται ότι έχουν μέλλον;
Εμείς θεωρούμε ότι το παιδί πρέπει να σπουδάσει αυτό που αγαπά. Γιατί όταν σπουδάζεις αυτό που αγαπάς πετυχαίνεις. Δεν μπορούμε να υποδείξουμε ποιες σχολές εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση εκτός από τις σχολές που σχετίζονται με την αστυνομία και τον Στρατό. Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να ακολουθήσεις αυτό που αγαπάς και παράλληλα να βλέπεις μπροστά.
Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή που το δημόσιο φθίνει, αν λοιπόν επιλέξεις κάποιον τομέα αποβλέποντας σε διορισμό στο δημόσιο μπορεί να αντιμετωπίσεις κάποιες δυσκολίες. Εμείς συμβουλεύουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούν και παράλληλα τους προτρέπουμε να έχουν εφόδια όπως είναι η κατοχή ξένων γλωσσών, Πληροφορικής και μεταπτυχιακού.

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Διαβάστε επίσης: