serreslife

Γιατί ο γαλλικός συνεταιριστικός όμιλος κέρδισε την κούρσα και αναδείχθηκε προτιμητέος υποψήφιος, γιατί ανησυχούν οι εργαζόμενοι.

 Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης περνάει τελικά στα χέρια του γαλλικού συνεταιριστικού ομίλου Cristal Union, μέσω της Cristal Financiere, η οποία έχει καταθέσει προσφορά που προσεγγίζει συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης έχει υποβάλει business plan για τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας της ΕΒΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η γαλλική εταιρεία, που από τον ειδικό εκκαθαριστή της ATEbank κρίθηκε προτιμητέα υποψήφια, προσέφερε για το 82,33% των μετοχών που πωλούνται, δηλαδή για 30.256.689 κοινές μετοχές, τιμή 1,25 ευρώ ανά μετοχή. Με την προσφορά αυτή, η Cristal αγοράζει την ΕΒΖ για περίπου 39 εκατ. ευρώ, ενώ συμφώνησε επίσης να αναλάβει δάνεια ύψους 60 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως πέτυχε να γίνει δεκτή η πρότασή της για κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων της ελληνικής βιομηχανίας, που συνολικά ανέρχονται στα 130 εκατ. ευρώ.

Η γαλλική εταιρεία, παρουσίασε, πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, business plan το οποίο προβλέπει τη λειτουργία και των τριών εργοστασίων της ΕΒΖ, αυτών δηλαδή σε Πλατύ Θεσσαλονίκης, Σέρρες και Ορεστιάδα. Στους όρους του διαγωνισμού ήταν και η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας που σημειωτέον κατά τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δραστικά με την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Σήμερα οι εργαζόμενοι είναι μόλις 267 τον αριθμό από περίπου 1.500 πριν μερικά χρόνια.

Η πρόταση της Cristal προτιμήθηκε από πλευράς αξιολογητών καθώς η Krajowa Spolka Cukrowa S.A., η μία από τις δύο επιλαχούσες ( η άλλη είναι η βουλγαρική Litex) ήταν κατάτι χαμηλότερη σε ό,τι αφορά το τίμημα, ενώ… κενά υπάρχει στο business plan σχετικά την λειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ και την αξιοποίησή τους.

Ωστόσο ανησυχία υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων για το αν θα παραμείνουν σε λειτουργία και τα τρία εργοστάσια καθώς ορισμένοι υποθέτουν ότι ίσως βγει εκτός λειτουργίας η μονάδα των Σερρών, ενώ άλλοι έχουν μεγαλύτερη ανησυχία για τη μονάδα της Ορεστιάδας.

Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι η Cristal θα υπογράψει για την ΕΒΖ και μάλιστα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, στο πλαίσιο της εμπορικής συνεργασίας που ούτως ή άλλως υπάρχει μεταξύ των δύο εταιρειών, την ελληνική βιομηχανία πρόκειται να επισκεφθεί ο γενικός διευθυντής του εμπορικού της βραχίονα, δηλαδή της θυγατρικής CristalCo.

Mία ακόμη πηγή ανησυχίας υπάρχει αυτή την περίοδο για τα στελέχη της ΕΒΖ αλλά και μεγάλη μερίδα τευτλοκαλλιεργητών  και αυτή έχει να κάνει με τη φετινή καλλιεργητική σαιζόν.

Αφού ξεπεράστηκαν τα ζητήματα που είχαν να κάνουν με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και οι αγρότες στράφηκαν στη τευτλοκαλλιέργεια, νέα προβλήματα ανέκυψαν λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Οι αγρότες δεν έχουν μπορέσει να σπείρουν και η φετινή καλλιεργητική περίοδος κινείται σε οριακά σημεία.

Έρχεται πλέον ο Απρίλιος, η καλλιέργεια γίνεται όψιμη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τεύτλα. Υπάρχουν λοιπόν φόβοι ότι η παραγωγή μπορεί να είναι ακόμη και στα πολύ χαμηλά επίπεδα της προπέρσινης καμπάνιας αν δεν βοηθήσει και ο καιρός στη διάρκεια του καλοκαιριού.

 Της Άννης Καρολίδου

Πηγή: voria.gr

Διαβάστε επίσης: