serreslife



Σε αποθήκες αγροτών και γεωπόνων μπορείς να βρεις σήμερα δηλητήρια που έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες αποκαλύπτει στα ΝΕΑ αγρότης των Σερρών.

Τον περασμένο μήνα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμα 135.000 ευρώ σε 61 εμπόρους και παραγωγούς για παράνομη διακίνηση και χρήση φυτοφαρμάκων. «Σταγόνα στον ωκεανό» σχολιάζουν ειδικοί καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 36 εκατ. ευρώ. Πιο απλά, το 20% των φυτοφαρμάκων που πέφτουν στα ελληνικά χωράφια προέρχονται από τη μαύρη αγορά!«Σε αποθήκες αγροτών και γεωπόνων μπορείς να βρεις σήμερα μέχρι και παραθείο, ακόμη και DDT, δηλητήρια που έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες»αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ»αγρότης των Σερρών.

Τα κυριότερα παράνομα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα περιέχουν τις δραστικές ουσίες Propoxur,Simazine, Chlorpyrifos,C a r b e n d a z i m ,T r i a z o p h o s ,Disulfotonsulfotone,S e b u t h y l a z i n e ,T e r b u t h y l a zine, Atrazine,Atrazinedesethyl,Bensulfuronmethyl,M e t o b r o m u r o n ,Rotenone, Rimsulfuron.Υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμούν ότι μόνο το 2012 πέρασαν από την Τουρκία 100 τόνοι του απαγορευμένου ζιζανιοκτόνου Προπανίλ. Ολα τα παραπάνω θεωρούνται ύποπτα για την εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών και νευρολογικών παθήσεων και γι' αυτόαποσύρθηκαν. Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, οιβαμβακοπαραγωγοί Κώστας Ζακαλκάς και Σωτήρης Σέφης στα Κύμινα της Θεσσαλονίκης αντίκρισαν ξαφνικά έναπρωί τις καλλιέργειέςτους «καμένες». Τα ζωηρά βλαστάρια των φυτών είχαν μαραθεί και τα φύλλα τους είχαν υποστεί εγκαύματα.

Γρήγορα αποκαλύφθηκε η έκταση της αγροτικής πληγής. Περισσότερα από 7.000 στρέμματα βαμβακιούκαι οπωροκηπευτικών σε όλο τον κάμπο της Μακεδονίας, από τη Χαλκηδόνα ώς το Κλειδί Ημαθίας, είχαν καταστραφεί. Το κακό είχανπροκαλέσει ρυζοπαραγωγοί στα Κύμινα καιστη Χαλάστρα, οι οποίοιπαραδέχτηκαν ότι χρησιμοποίησαν το ζιζανιοκτόνο Εστέρας 2,4D.Πρόκειται για εγκεκριμένο σκεύασμα που κυκλοφορεί στην ελληνικήαγορά, το οποίο όμωςχρησιμοποιείται αυστηρά μόνο στα σιτηρά καιτο κυριότερο αποκλειστικά τους χειμερινούςμήνες.Οι ρυζοπαραγωγοίεπέλεξαν τον Εστέραγιατί ήταν φθηνότεροςέως και στη μισή τιμή από τα υπόλοιπα επίσηςεγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα. Υπήρχε όμως ακόμηένα μυστικό στα Κύμινα.Γεωπόνοι ανακάλυψανότι ο Εστέρας είχε αναμειχθεί με το φάρμακοΠροπανίλ, επικίνδυνοφυτοφάρμακο που έχειαπαγορευθεί και δενκυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.Στον καιρό της κρίσης,πολλοί αγρότες στρέφονται στο λαθρεμπόριο φθηνών φυτοφαρμάκων που εισάγονταιαπό την Τουρκία και τηΒουλγαρία, αδιαφορώντας για τη δική τουςυγεία και τη δηλητηρίαση των χωραφιών τους, κατά συνέπεια και για την ποιότητα και τηνασφάλεια των αγαθώνπου φτάνουν στο πιάτοτου καταναλωτή. Στηνελληνική ύπαιθρο υπάρχει ομερτά για το θέμα «κλείνουμε ο ένας το μάτι στον άλλο» λένε.

Διαβάστε επίσης: