Η πρώτη ματιά παραπέμπει σε σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Mε τη δεύτερη ματιά έχεις την αίσθηση ότι πρόκειται για εικαστική παρέμβαση.

Στην τρίτη ματιά και αφού έχει προηγηθεί μια σειρά εναλλαγής συναισθημάτων και η έκπληξη δίνει τη θέση της στο θαυμασμό, βρίσκεσαι στη φάση της αναζήτησης του ονόματος του καλλιτέχνη για του εκφράσεις -έστω και νοερά- τα συγχαρητήρια σου. Τότε είναι που ακολουθεί η εντυπωσιακή αποκάλυψη: πρόκειται για έργο της φύσης.

Οι σειρά των καλοσχηματισμένων κύκλων που απαθανατίζονται στη φωτογραφία του Νίκου Γάλλιου, βρίσκονται στην πανέμορφη λίμνη Κερκίνη. Οι εκατοντάδες κύκλοι προκαλούν δέος, παραπέμπουν σε μυστήριο, αλλά έχουν απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονική εξήγηση.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που γίνεται ορατό στις περιοχές που έχει υδρόβια βλάστηση (νούφαρα, πολύγονα, ποταμογείτονες, νεροκάστανα κ.λ.π.). Δημιουργείται ανάλογα με την βροχή (λίγο παραπάνω και όλη η περιοχή θα γεμίσει νερό, λίγο λιγότερο απλώς θα υγρανθεί η περιοχή) και είναι προσωρινό. Φαίνεται στις περιοχές που έχει μόνο λάσπη και όχι χορτάρι -στην άκρη του νερού και της λίμνης», εξηγεί ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης, Θεόδωρος Ναζηρίδης.

«Το κέντρο του κύκλου – σημειώνει – είναι το σημείο όπου βρίσκεται η ρίζα των φυτών, η οποία φυσιολογικά είναι λίγο πιο ψηλά, ενώ η περιοχή γύρω από τη ρίζα υποχωρεί λιγάκι κι έτσι με μια ψιλή βροχή, σχηματίζονται αυτοί οι κύκλοι στη μεγάλη αυτή επιφάνεια».

Ο Νίκος Γάλλιος βρέθηκε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή και με την ανάρτηση της φωτογραφίας του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ανέδειξε ένα σπάνιο και μοναδικό θέαμα. Γιατί όταν η φύση έχει… κέφια όχι μόνο μεγαλουργεί, αλλά και επάξια συναγωνίζεται τον σκηνοθέτη της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «The X-Files».

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Θάλεια Καμπουρίδου

Διαβάστε επίσης: