Ο Αγγίτης είναι ο σπουδαιότερος παραπόταμος του Στρυμόνα. Αναφέρεται ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα από τον Ηρόδοτο και αργότερα (τον 1ο μ. Χ. αιώνα) από τον Αππιανό, ο οποίος περιγράφει τις μάχες που έγιναν το 42 π.Χ. κοντά στους Φιλίππους, στη διάρκεια ρωμαϊκού εμφύλιου πολέμου[1]. Κατά τη διαδρομή του, ο ποταμός διασχίζει μέρος του Νομού Δράμας και την επαρχία Φυλλίδας στο Νομό Σερρών στην Ανατολική Μακεδονία.

Ο Αγγίτης είναι ο μεγαλύτερος από τους παραπόταμους του Στρυμόνα ποταμού, με περίπου 75 χλμ μήκος. Πηγές του ποταμού βρίσκονται τόσο στην πόλη της Δράμας (πηγές Αγ. Βαρβάρας), στα τενάγη των Φιλίππων αλλά και στο χωριό Αγγίτης Δράμας, όπου και οι ομώνυμες πηγές, οι οποίες δημιουργούν ένα καλαίσθητο σπήλαιο, το σπήλαιο Αγγίτη (Μααράς).

Στο ύψος του χωριού Συμβολή, οι παραπάνω πηγές ενώνονται και από το σημείο αυτό, ο Αγγίτης ποταμός ξεκινά μία δαιδαλώδη διαδρομή ανάμεσα σε κάθετους βράχους, σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι του Αγγίτη, στην Αλιστράτη Σερρών. Αφού περάσει έξω από τα περίφημα Σπήλαια Αλιστράτης, και διανύσει 9 χιλιόμετρα μέσα από στενά περάσματα σχηματίζοντας μαιανδρισμούς, καταλήγει στο Σιδ. Σταθμό Αγγίστας του Δήμου Αλιστράτης, όπου υπάρχει το Παλαιό Γεφύρι. Από εκεί και αφού αφήσει πίσω του τη Λευκοθέα, συνεχίζει το ταξίδι του, ήρεμος πια, στις πεδιάδες της Φυλλίδας για να ενωθεί με το μεγάλο ποτάμι, τον Στρυμόνα.

πληροφορίες από wikipedia

Δείτε επίσης
Δράτσοβα το χωριό φάντασμα των Σερρών (ΒΙΝΤΕΟ)
Χιονοχώρι, το Ζαγόρι των Σερρών (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο Στρυμόνας ποταμός μέσα από ένα Βίντεο με Drone
Μπέλες, το μπαλκόνι του ουρανού! Βόλτα με drone (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαβάστε επίσης: