serreslife

«Προσοχή στις σφραγίδες», συνιστά ο πρόεδρος των κρεοπωλών.

Δέκα ημέρες πριν το Πάσχα, η αγορά του κρέατος βιώνει – και αυτή – τη δική της κρίση, παρακολουθώντας τους τζίρους να μειώνονται δραστικά, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου κρεοπωλών νομού Σερρών, Δημήτρης Παντόφλατζης, «ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά κι αυτό έχει αντίκτυπο σε όλη την αγορά». Την ίδια στιγμή, δίνει οδηγίες για την κατανάλωση του κρέατος, εφιστώντας την προσοχή στις σφραγίδες που πιστοποιούν ότι το σφάγιο είναι ελεγμένο και δεν υπάρχει περίπτωση παραπλάνησης. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, λίγους μήνες μετά από το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που πουλήθηκε σε όλη την Ευρώπη ως βοδινό.

Προσοχή στην αγορά του κρέατος

Προσοχή συνιστά στους καταναλωτές ο πρόεδρος των κρεοπωλών, σχετικά με το κρέας που πρόκειται να προμηθευτούν εν όψει των εορτών του Πάσχα. Η συγκεκριμένη περίοδος χαρακτηρίζεται από τις πλέον μαζικές αγορές κρεάτων και φέτος συνδέεται μοιραία με τις συνεχείς αποκαλύψεις για αλογίσιο κρέας που βαφτίζεται βοδινό.
Ο Δημήτρης Παντόφλατζης τονίζει ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να εμπιστεύονται τον κρεοπώλη τους, αποφεύγοντας την αβεβαιότητα για την ποιότητα και την προέλευση του κρέατος. Επιπρόσθετα, τονίζει ότι πρέπει να προτιμώνται τα κρέατα που πωλούνται στα κρεοπωλεία, καθώς είναι ελεγμένα, σε αντίθεση με αυτά που βρίσκονται στα μαντριά.
«Ειδικά από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τις προηγούμενες ημέρες, πουλήθηκε άλογο, βαφτισμένο βοδινό και μάλιστα όχι καλής ποιότητας αλλά από ζώα σχεδόν… ψόφια, που αγοράσθηκε σε πολύ χαμηλές τιμές, πέρασε από χώρα σε χώρα και στο τέλος πουλήθηκε ως βοδινό. Αυτό φανερώνει ότι στο βωμό του κέρδους τα μεγάλα πολυκαταστήματα, δεν υπολογίζουν τίποτα. Το ό,τι δεν το γνώριζαν, εγώ το ακούω… βερεσέ. Δεν μπορεί να μην ξέρεις τι αγοράζεις σήμερα που τα πάντα υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους. Όλα έχουν τιμολόγια και σφραγίδες από ελέγχους», είπε ο κ. Παντόφλατζης, αναφορικά με το κρέας αλόγου που βρέθηκε στο πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο.
«Να πάει ο κόσμος στον κρεοπώλη της γειτονιάς του», πρόσθεσε «και να πάρει αυτό που είναι σίγουρος ότι θέλει να πάρει. Ας αποφύγει τις μεγάλες πινακίδες. Να υπάρχει σφραγίδα του κτηνιάτρου με χώρα προέλευσης. Ό,τι δεν ελέγχεται στο σφαγείο από τον αρμόδιο κτηνίατρο, μπορεί να είναι επικίνδυνο».

«Δεν υπάρχουν προσφορές»

Αναφορικά με τις τιμές, ο πρόεδρος των κρεοπωλών είπε ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμα με ακρίβεια, όμως πρόσθεσε ότι προσφορές στα κρέατα δεν υπάρχουν, εξηγώντας: «Το κρέας δεν είναι ένα είδος που μπορεί να μας περισσέψει και να το βάλουμε στο ράφι, για να το βγάλουμε στη συνέχεια σε προσφορά. Το κρέας από τη στιγμή που θα σφαχτεί, έχει ημερομηνίας λήξης. Από μία βδομάδα έως δέκα μέρες το πολύ. Εάν δεν πουληθεί εντός δεκαημέρου, είναι για πέταμα».
Τέλος, ο κ. Παντόφλατζης επεσήμανε ότι οι παραγγελίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες. Είναι βέβαια νωρίς, καθώς το Πάσχα έρχεται σε έντεκα μέρες και η τελική εικόνα στην αγορά αναμένεται να έχει διαμορφωθεί έως τη Μεγάλη Τρίτη.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «εάν συγκρίνουμε τις παραγγελίες με πέρυσι, διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ λιγότερες. Θα έλεγα μετρημένες στα δάχτυλα της μιας παλάμης. Είναι βέβαια, νωρίς, μιλάμε για ένα προϊόν που θα το πάρει ο καταναλωτής μια – δυο μέρες πιο μπροστά, θα το βάλει στη συντήρηση για να το μαγειρέψει. Φέτος, δεν περιμένουμε δουλειά. Ξέρουμε ότι η κίνηση θα είναι μειωμένη, για τον απλούστατο λόγο ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Ακόμη και πέρυσι, πήραν κάποιο δώρο. Φέτος, δεν θα πάρει κανείς. Αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλη την αγορά».

Διαβάστε επίσης: