fotia_pirosvestisΠαρανάλωμα του πυρός κινδύνευσε να γίνει δασική περιοχή κοντά στο Μανδράκι.

Δηλώσεις στη «Σημερινή» του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών Γιάννη Βασιλειάδη.

Παρανάλωμα του πυρός κινδύνευσε να γίνει δασική περιοχή κοντά στο Μανδράκι καθώς εξαιτίας της απουσίας δασικών δρόμων ήταν αδύνατη η επέμβαση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων του νομού Σερρών στη φωτιά που ξέσπασε σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή. Με σύμμαχο την απουσία αέρα αλλά και τη βοήθεια καναντέρ που έκανε συνεχείς ρίψεις, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο λίγες ώρες αργότερα.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, Γιάννης Βασιλειάδης σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» τόνισε ότι αμέσως σήμανε συναγερμός μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και έφτασαν εκεί επτά πυροσβεστικά οχήματα και 20 άνδρες από τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Άνω Ποροίων και Σιδηροκάστρου, όπως και από την Υ.Π. Σερρών. «Η φωτιά ήταν σε ιδιαίτερα δύσβατο μέρος και δεν μπορούσαμε να την προσεγγίσουμε καθώς δεν υπήρχαν δρόμοι πρόσβασης. Το

δύσβατο της περιοχής μας και ο αέρας εμπόδισε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και έτσι ζητήσαμε εναέρια βοήθεια από Θεσσαλονίκη, όπου και αμέσως «σηκώθηκε» καναντέρ, το οποίο και πραγματοποίησε ρίψεις νερού».

Η τύχη ήταν με το μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς και δυνατοί άνεμοι δεν φυσούσαν, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας, και έτσι εύκολα θα μπορούσε να εξαπλωθεί η πυρκαγιά, αλλά και άμεση ήταν η ανταπόκριση για εναέρια βοήθεια καθώς εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν σε εξέλιξη άλλα μέτωπα φωτιάς στην Κεντρική Μακεδονία. «Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε σ’ αυτό που έχουμε επισημάνει σ’ όλες τις συσκέψεις ότι η απουσία δασικών δρόμων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Τα είπαμε, τα ξαναείπαμε αλλά δυστυχώς «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη φωτιά και αν δεν έχεις δύσκολα γίνεται η κατάσβεση. Η συγκεκριμένη φωτιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αμέσως αν υπήρχαν δασικοί δρόμοι».

Δυστυχώς στη συγκεκριμένη περιοχή κάθε χρόνο κτηνοτρόφοι βάζουν φωτιές και η πυρκαγιά της Κυριακής ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρία σημεία που δείχνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για εμπρησμό. «Δυστυχώς κάθε χρόνο σ’ αυτή την περιοχή έχουμε πυρκαγιές. Ξέρουμε ποιοι τις βάζουν αλλά δεν μπορούμε να τους πιάσουμε έπ’ αυτοφώρω. Είναι κτηνοτρόφοι της περιοχής».

Ειρήνη Παπαδάκη

Διαβάστε επίσης: