promaxwnas_telwneioΔιενέργεια κοινού διαβατηριακού και τελωνειακού  ελέγχου στη γραμμή των συνόρων

Επαφή μεταξύ ελληνικών  και βουλγαρικών  διωκτικών αρχών  στα σύνορα του  Προμαχώνα επιδιώκουν να πετύχουν οι ηγεσίες  των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών των δύο χωρών για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος. Από τη Δευτέρα 22/3, θα αρχίσει να λειτουργεί το Κέντρο Επαφής στο τελωνείο του Προμαχώνα, το οποίο εγκαινίασε με το Βούλγαρο ομόλογο του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Χρυσοχοϊδης την περασμένη Παρασκευή19/3.

Το Κέντρο Επαφής θα είναι στελεχωμένο από 15 έλληνες  και βούλγαρους αστυνομικούς και  τελωνειακούς. Το κέντρο θα διενεργεί  ελέγχους υπόπτων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. “Πρόκειται για ένα κοινό σημείο επαφής στα πλαίσια της διμερούς συνεργασίας και ενόψει την ένταξης της Βουλγαρίας στη συνθήκη Σένγκεν για την από κοινού αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος”, τόνισε στη “ΜAKEΔONIA” ο επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κασαπάκης.  
Οι δύο πλευρές συζητούσαν τη δημιουργία του κέντρου τα τελευταία χρόνια και συμφώνησαν οριστικά το 2008 σε κοινή συνάντηση των αρχηγών των αστυνομιών των δύο πλευρών, που έγινε στις Σέρρες. Για την ενεργοποίηση του κέντρου απέμενε η επικύρωση δύο συμφωνιών από τα κοινοβούλια Ελλάδας και Βουλγαρίας.

2 Συμφωνίες
Η πρώτη συμφωνία προβλέπει τη διενέργεια κοινού διαβατηριακού και τελωνειακού ελέγχου στη γραμμή των συνόρων. Τα διαβατήρια θα ελέγχονται μόνο στην ελληνική πλευρά και τα αγαθά από τους τελωνειακούς στα Κούλατα της Βουλγαρίας. Η δεύτερη συμφωνία αφορά τη λειτουργία του Κέντρου Επαφής. Το κτίριο που θα φιλοξενήσει αστυνομικούς και τελωνειακούς των δύο χωρών έχει εξοπλιστεί και από τις δύο πλευρές με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. “Στόχος είναι μέσω της ανταλλαγής των πληροφοριών μεταξύ ελλήνων και βούλγαρων συναδέλφων να επιτύχουμε μεγαλύτερα πλήγματα στο οργανωμένο έγκλημα”, επισήμανε αξιωματικός που έχει ασχοληθεί με τη λειτουργία του κέντρου.  
Οι διωκτικές αρχές των δύο χωρών έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών, διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων, εμπορίας όπλων και εμπορίας ανθρώπων. Κυκλώματα έχουν εντοπιστεί να χρησιμοποιούν ως βασική δίοδο προς την Ελλάδα το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, γι’ αυτό και κρίθηκε πως πρέπει οι υπηρεσίες να ενεργοποιηθούν περισσότερο, με την υποστήριξη και των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 258 επισκέπτες