kapnismaΟ ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρεί ότι οι ιατρικές έρευνες για τις συνέπειες του καπνίσματος τα... παραλένε! Πολλοί είναι και οι καπνιστές που πιστεύουν ή ελπίζουν ότι το γενετικό τους υλικό είναι αρκετά δυνατό για να τους προστατεύσει από τους κινδύνους του καπνίσματος. Ο καρδιολόγος Κώστας Σίμογλου μιλώντας στον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ωστόσο τόνισε πως , καθένας είναι ελεύθερος να κάνει την επιλογή του, όταν συνειδητοποιήσει όμως, ποιες επιπτώσεις έχει αυτή η βλαβερή συνήθεια στην υγεία του, αρχίζει να αλλάζει τη στάση του απέναντι στο κάπνισμα, «Σε ένα χρόνο μετά την διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος πέφτει στο μισό σε σχέση με τους καπνιστές, ενώ σε 15 περίπου χρόνια ο κίνδυνος είναι ίδιος με εκείνων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της χοληστερόλης και η ρύθμιση του σακχάρου, όμως, δεν καθαρίζουν τις αρτηρίες. Ο βλάβες που έχουν ήδη δημιουργηθεί δεν υποστρέφουν ή υποστρέφουν σε μικρό βαθμού. Όλα όμως αυτά βοηθάνε σημαντικά στο να σταθεροποιηθούν και να μην εξελιχθούν οι ήδη υπάρχουσες βλάβες».

Οι περισσότεροι Σερραίοι πάντως ήδη έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τον χειμώνα εστιάζοντας στο πως και που θα μπορούν να καπνίζουν, χωρίς να τους πτοούν οι μελέτες για τις επιπτώσεις που έχει το τσιγάρο στην υγεία τους. «Αναγκαστικά θα προτιμούμε τους χώρους που είναι μόνο για καπνιστές» αναφέρουν.

Λιγότερες καρδιακές προσβολές μετά την απαγόρευση

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους συμβάλει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί στη μείωση των καρδιακών προσβολών, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική. Στην χώρα μας ωστόσο τα οφέλη αυτά δεν είναι ακόμα ορατά λόγο του καλοκαιριού. Τα πρώτα δείγματα θα φανούν τους πρώτους μήνες του Φθινόπωρου, τα οποία θα είναι πολύ σημαντικά σύμφωνα με τους καρδιολόγους.

Στις έρευνες επισημαίνεται ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως οι χώροι εργασίας, εξαλείφει σε σημαντικό βαθμό τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων για τους καπνιστές.

«Ανέκαθεν γνωρίζαμε πως η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους θα επέφερε γρήγορα οφέλη για την υγεία. Μας προκαλεί εν τούτοις κατάπληξη το πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη και το πόσο γρήγορα επιβεβαιώθηκαν. Υπάρχουν ήδη αδιάσειστα στοιχεία πως ο περιορισμός της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου μειώνει τον αριθμό των εισαγωγών σε νοσοκομεία εξαιτίας καρδιακής προσβολής,» δηλώνουν μελετητές των ερευνών. Παράλληλα, επισήμαναν ότι τα συμπεράσματά τους υποστηρίζουν την ανάγκη εφαρμογής εκτεταμένων απαγορεύσεων του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ώστε να βελτιωθεί η δημόσια υγεία.

Μιμήκα Τόσιου

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 339 επισκέπτες