Ένα ιδιότυπο και παμπάλαιο λατρευτικό έθιμο, που συνδέεται με τη γιορτή των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου) αναβίωσε το βράδυ του Σαββάτου στην Αγία Ελένη Σερρών.

Τα Αναστενάρια πραγματοποιήθηκαν φέτος μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας και συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου από ολόκληρη την Ελλάδα που ήρθε να τα παρακολουθήσει από κοντά.

Η χθεσινή γιορτή άρχισε από την Παρασκευή και κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Στα κάρβουνα μιας μεγάλης φωτιάς και υπό τους ήχους μουσικής, οι αναστενάρηδες κρατώντας εικόνες στα χέρια περπάτησαν πάνω σε αυτά.

Η προετοιμασία

Η τελετή, ξεκίνησε το απόγευμα της 20ης Μαΐου στο σπίτι του αρχιαναστενάρη, το κονάκι, όπου συγκεντρώθηκαν αναστενάρηδες (άντρες και γυναίκες). Αργά το βράδυ, με νεύμα του αρχιαναστενάρη, το νταούλι και η λύρα, άρχισαν να παίζουν τους σκοπούς της τελετής.

Οι αναστενάρηδες, κάθιδροι και κάτωχροι, ύψωναν παρακλητικά τα χέρια προς τις «Χάρες» (εικόνες του Αγίου Κωνσταντίνου που είχαν παρθεί από την εκκλησία όπου πήγαιναν με πομπή και μουσική). Οι εικόνες αυτές, που είναι γνωστές και ως «Παππούδες», τοποθετούνται σε ένα είδος υφασμάτινης σακούλας που λέγεται «ποδιά». Ξαφνικά, ακούγονται επιφωνήματα και στεναγμοί.

Όπως πιστεύουν οι αναστενάρηδες, ο Άγιος Κωνσταντίνος, έχει «εγκαλέσει» τους εκλεκτούς του. Αυτοί, αρχίζουν εκστατικό χορό, κρατώντας στα χέρια τους εικόνες, ποδιές ή αμανέτια (μαντίλια, που αποτελούν προγονικά κειμήλια και θεωρούνται «ισοδύναμα» με τις «Χάρες»).

Ανήμερα της γιορτής, οι αναστενάρηδες ξεκίνησαν τον εκστατικό χορός στο κονάκι με αυξανόμενη ένταση. Μόλις βράδιασε, οι αναστενάρηδες με πομπική πορεία και χορεύοντας διαρκώς, κατευθύνθηκαν στο χώρο όπου οι άνθρωποι του χωριού που διατηρούν τόσα χρόνια το έθιμο είχαν ανάψει σωρό από ξύλα, που γρήγορα μεταβλήθηκε σε ανθρακιά.

Οι αναστενάρηδες συνέχισαν το χορό με μεγαλύτερη ένταση και πάθος γύρω από την ανθρακιά και ξαφνικά, κρατώντας σφιχτά τις εικόνες και τα αμανέτια, προχώρησαν προς τα αναμμένα κάρβουνα, κατευθύνθηκαν με γυμνά πόδια στην ανθρακιά και χόρευαν πάνω στα κάρβουνα. Οι κινήσεις τους ήταν γρήγορες, το πάθος και ο εκστασιασμός τους φανερά.

Με το τέλος της πυροβασίας, οι αναστενάρηδες επέστρεψαν στο κονάκι.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Βασίλης Αναστασιάδης

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: