Σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου Σερρών συνιστούν για την ΕΝΙΝΣ δύο αποφάσεις με τις οποίες μετακινούνται ένας αναισθησιολόγος και ένας νευρολόγος.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου Σερρών υποστηρίζει ότι η λειτουργία του νοσοκομείου Σερρών καθίσταται, πλέον, όχι απλά επικίνδυνη αλλά αδύνατη. Καλεί να ανασταλούν οι μετακινήσεις των δύο γιατρών και να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Μόνο την τελευταία εβδομάδα στο Νοσοκομείο Σερρών αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, της Διοίκησης της 4ης ΥΠΕ και της Διοίκησης του Νοσοκομείου έρχονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να υποβαθμίζουν τις Υπηρεσίες Υγείας του Νοσοκομείου στέλνοντας τους ασθενείς στα νύχια των μεγάλων ιδιωτικών κέντρων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας.

Μάλιστα είναι τέτοια η θέλησή τους να επιβάλλουν την κατεύθυνση αυτή που οδηγούν σε επικίνδυνη λειτουργία το Νοσοκομείο Σερρών.

Συγκεκριμένα:

Α) ΜΕ 3 ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥΣ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ. ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ (ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ)

Στον Οργανισμό του Νοσοκομείου Σερρών προβλέπονται 12 θέσεις Αναισθησιολόγων. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 3 μόνιμοι και 2 Επικουρικοί Ιατροί.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα αποχωρήσει ο ένας Επικουρικός Ιατρός (ο οποίος, τι περίεργο, αποφάσισε να μη συνεχίσει να ζει με την ανασφάλεια των συμβάσεων και να βρει μεγαλύτερη σταθερότητα στην εργασία του με καλύτερες απολαβές).

Η Κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στην «κανονικότητα» και στην “αξιοκρατική” τοποθέτηση των ημετέρων, δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το Νοσοκομείο Σερρών παίρνοντας έναν μόνιμο αναισθησιολόγο για τη θέση του Διευθυντή του ΕΚΑΒ στην Καβάλα.

Άραγε τι έγιναν τα λαλίστατα πολιτικά γραφεία των κυβερνητικών βουλευτών, που σπεύδουν να βγάλουν ανακοινώσεις για δήθεν δικές τους ενέργειες σε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο, που δεν έχουν καμία σχέση με πολιτικές παρεμβάσεις;

Με τον τρόπο αυτό μένουν στο Νοσοκομείο 2 μόνιμοι και 1 Επικουρική ιατρός, που η σύμβασή της λήγει σε 10 μήνες (η οποία μπορεί να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη προκήρυξη θέσεων μόνιμων ιατρών ΕΣΥ).

Αν υποθέσουμε ότι κάθε ημέρα θα λείπει με ρεπό ο γιατρός που εφημέρευε την προηγούμενη ημέρα, ότι κανένας δε θα παίρνει άδεια, ότι κανένας δε θα αρρωστήσει, το Νοσοκομείο θα λειτουργεί καθημερινά με 2 Αναισθησιολόγους, όπου ο ένας που εφημερεύει θα καλύπτει τα Επείγοντα και ο ένας που μένει θα πρέπει να καλύπτει Χειρουργεία (Γενικής Χειρουργικής, Ορθοπεδικά, Μαιευτικά-Γυναικολογικά, Οφθαλμολογικά, ΩΡΛ, Ουρολογικά).

Οι εναπομείναντες ιατροί θα καλούνται να καλύψουν 10 ενεργές εφημερίες/μήνα σε ένα βαρύ τμήμα που απαιτεί αυξημένη εγρήγορση και καθαρό μυαλό.

Η λειτουργία του Νοσοκομείου Σερρών με αυτό τον τρόπο δεν είναι απλά Επικίνδυνη, είναι Αδύνατη.

Το Νοσοκομείο θα μπορεί να καλύπτει μόνο επείγοντα χειρουργεία (με 10 εφημεριες/ιατρο; με ποια ασφάλεια;), θα οδηγηθεί στην αναβολή των Τακτικών Χειρουργείων, οι αναμονές για Χειρουργεία θα εκτοξευθούν σε πάνω από 1 χρόνο, θα σταματήσει η λειτουργία του Τακτικού Ιατρείου Πόνου και οι ασθενείς του Νομού Σερρών θα αναγκαστούν να ψάχνουν λύση στο πρόβλημά τους είτε ιδιωτικά, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με την αντίστοιχη αναμονή.

Με μια κουβέντα εφαρμόζεται πλήρως η κατεύθυνση της ΕΕ: ένα ελάχιστο πακέτο παροχών δωρεάν στον ασθενή και από εκεί και πέρα όποιος έχει να πληρώσει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Αναστολή της απόφασης για μετακίνηση του Αναισθησιολόγου στη θέση Διευθυντή του ΕΚΑΒ Καβάλας.

Προκήρυξη άμεσα, τουλάχιστον 3 θέσεων μόνιμων Αναισθησιολόγων και προγραμματισμός για την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

Β) ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Με έκπληξη ακούσαμε τον Αναπληρωτή Διοικητή να μας ανακοινώνει ότι με απόφαση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ θα μετακινηθεί Νευρολόγος για κάλυψη ορισμένου αριθμού εφημεριών στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Η Νευρολογική Κλινική λειτουργεί με 3 μόνιμους ιατρούς ΕΣΥ και 1 Επικουρικό Ιατρό. Πραγματοποιούν 8 εφημερίες ο κάθε γιατρός, με λειτουργία καθημερινά Τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου, 2 εξειδικευμένων Εξωτερικών Ιατρείων (Άνοιας και Επιληψίας), σύντομα θα αρχίσουν να λειτουργούν 2 ακόμη εξειδικευμένα Ιατρεία (Κεφαλαλγίας και Κινητικών Διαταραχών). Οφείλονται στους γιατρούς ακόμη άδειες από το 2018.

Κάνουμε σαφές προς όλες τις πλευρές: Νομοθεσία για τις εφημερίες υπάρχει και ορίζει συγκεκριμένο πλαφόν εφημέρευσης ανά γιατρό. Το ότι δεν εφαρμόζεται έχει να κάνει με την «αυτοθυσία» των γιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες δημόσιας υγείας. Δε δεχόμαστε κανένας γιατρός του Νοσοκομείου Σερρών να μετακινηθεί σε άλλο Νοσοκομείο για εφημερίες, τη στιγμή που όλα τα τμήματα λειτουργούν οριακά καθώς η κάλυψη των Οργανικών θέσεων βρίσκεται στο 50% με μόνιμους Ιατρούς και στο 60% μαζί με τους Επικουρικούς.

Δε θα δεχθούμε καμία περαιτέρω επιδείνωση των όρων εργασίας μας και καμία προσπάθεια να υποβαθμιστούν άλλο οι παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Καμία μετακίνηση γιατρού σε άλλο Νοσοκομείο

Κάλυψη των κενών Οργανικών Θέσεων με μόνιμους Ιατρούς, πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με αυτές τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και της ΥΠΕ. Η Κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Υγείας, πιστοί στο Πρόγραμμά τους για το χώρο της Υγείας, που στηρίζεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ για πλήρη εμπορευματοποίηση του χώρου της Υγείας, έχουν σηκώσει τα μανίκια και προσπαθούν να επιβάλλουν σε κάθε Νοσοκομείο αποφάσεις που υπηρετούν αυτή την κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση που θέλει τα Νοσοκομεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με τους Νόμους της αγοράς, να καλύπτουν μόνα τους τις ανάγκες τους και το Κράτος να εγγυάται ένα ελάχιστο πακέτο παροχών Υγείας προς τους πολίτες.

ΔΕ ΘΑ ΚΑΘΗΣΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

Το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Παπαμιχάλης Β
Η Γραμματέας Πολύζου-Κώνστα Μ».

Διαβάστε επίσης: