Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια Σερρών, τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους για εμπλοκή στη δράση εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία καταλογίζεται -μεταξύ άλλων- ότι εκβίαζε ιδιοκτήτες νυχτερινών καταστημάτων και «έστηνε» αγώνες στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Μεταξύ αυτών που πήραν το δρόμο για τις φυλακές είναι ο 43χρονος αστυνομικός, αλλά και δύο ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (28 και 31 ετών). Στους δύο τελευταίους, το κατηγορητήριο αποδίδει «επιτελικό» ρόλο στην χαρακτηριζόμενη ως εγκληματική οργάνωση. Εις βάρος των παραπάνω -κι ενός ακόμη προσώπου- είχε ασκηθεί κακουργηματική δίωξη, ενώ, κατά πληροφορίες, όλοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τις πράξεις του κατηγορητηρίου.

Δεν έπεισαν όμως με τους ισχυρισμούς τους ανακρίτρια και εισαγγελέα που με σύμφωνη γνωμοδότηση, αποφάσισαν την προσωρινή τους κράτηση. Αντίθετα, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγυοδοσία αφέθηκε ο πέμπτος εκ των συλληφθέντων.

Η σύλληψή τους την περασμένη εβδομάδα σε περιοχές του νομού Σερρών ήταν η κορύφωση αστυνομικής έρευνας που προηγήθηκε τους τελευταίους μήνες από το τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Από τα διωκτικά έγγραφα και τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα φαίνεται να προκύπτει ότι το κύκλωμα δρούσε στις Σέρρες, όπου από τις αρχές του έτους προέβη στην εκβίαση έντεκα ιδιοκτητών καταστημάτων, από τους οποίους εισέπραξε -με το πρόσχημα της «προστασίας»- ποσά που κυμαίνονται από 200 έως 1.000 ευρώ ανά μήνα και για κάθε κατάστημα.

Ένα άλλο σκέλος της δικογραφίας αφορά τις λεγόμενες «εκβιαστικές εισπράξεις οφειλών», κατά τις οποίες το ίδιο κύκλωμα -σύμφωνα πάντα με την αστυνομική έρευνα- αναλάμβανε για λογαριασμό τρίτων προσώπων να εισπράξει εκβιαστικά χρήματα από οφειλές προς εκείνους, λαμβάνοντας ως αμοιβή το ήμισυ των εισπραχθέντων ποσών.

Η δράση φαίνεται να επεκτάθηκε και στον χώρο του διαδικτυακού τζόγου, κι όπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, παρουσιάζοντας την υπόθεση, η οργάνωση κατηγορείται ότι είχε εγκαταστήσει σε τουλάχιστον έξι καταστήματα παράνομη ιστοσελίδα διαδικτυακού στοιχηματισμού, μέσω της οποίας λάμβανε ως αμοιβή διάφορα ποσά, ανάλογα με τον όγκο του στοιχηματικού τζίρου.

Η αστυνομία, τέλος, αποδίδει στην εγκληματική ομάδα ότι «χειραγώγησε» την έκβαση ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων για το τοπικό πρωτάθλημα των Σερρών με σκοπό να ευνοηθεί συγκεκριμένη ομάδα. Μετά το πέρας της κύριας ανάκρισης η υπόθεση θα φτάσει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο όπου θα αποφασιστεί η παραπομπή ή όχι των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη.

Διαβάστε επίσης: