Με ξεχωριστή λαμπρότητα και πλήθος κόσμου, με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν τη Δευτέρα στην πόλη των Σερρών οι επετειακές  εκδηλώσεις για τον εορτασμό  της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, η επίσημη δοξολογία τελέστηκε τον ιερό μητροπολιτικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση και  κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του ήρωα Εμμ. Παππά, στην πλατεία Ελευθερίας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος του 2ου ΓΕΛ Σερρών Τριανταφυλλή Τερζούδη.Εντυπωσιακή σε εμφάνιση ,παλμό και συμμετοχή ήταν η παρέλαση που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της μαθητιώσας νεολαίας, τμημάτων του στρατού, πολιτιστικών και άλλων συλλόγων. Βοηθούντος του καλού καιρού οι Σερραίοι από νωρίς κατέκλυσαν στον πεζόδρομο της Κων. Καραμανλή , που με το χειροκρότημά τους επιβράβευσαν την άρτια εμφάνιση των συμμετεχόντων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ τη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής. Αν. Χατζηβασιλείου. Η ανάγκη εθνικής ενότητας αποτέλεσε κοινό τόπο των μηνυμάτων όλων των εκπροσώπων της τοπικής πολιτικής ηγεσίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης κ.κ.Θεολόγος: «Σήμερα είναι μια λαμπρή ημέρα. Ημέρα μνήμης, τιμής και εμπνεύσεως. Από τα ηρωικά χλέη των πατέρων μας οι οποίοι έγραψαν λαμπρές σελίδες ιστορίας και αξιοπρέπειας, μπροστά στην αξιοπρέπεια των οποίων υποκλίθηκαν όλα τα πολιτισμένα έθνη. Και αυτό είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη…. Θα ήθελα να κάνω μια έκκληση: να πω στους Έλληνες, να πω στους Σερραίους να δημιουργούν μεγάλες οικογένειες.Αυτή την στιγμή το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της πατρίδας μας είναι το δημογραφικό πρόβλημα. Γι’ αυτό οι οικογένειες να γίνουν όπως ήταν παλαιότερα: πολυμελείς. Τα παιδιά είναι ευλογία Θεού. Ν’ αναστήσουμε νέα Ελληνόπουλα, που θα πάνε την πατρίδα λίγο πιο μπροστά.Χρόνια πολλά!

Φωτεινή Αραμπατζή-Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Η  γαλανόλευκη με τον σταυρό που κυματίζει σήμερα σε κάθε μπαλκόνι κάνει την καρδιά όλων μας να χτυπά με περηφάνεια, ανακαλώντας την συλλογική μνήμη εικόνες και γεγονότα μια εμβληματικής στιγμής της νεότερης ιστορίας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι ένα εθνικό ορόσημο που κάθε χρόνο  φωτίζει και επικαιροποιεί την πίστη και τη δύναμη της μικρής Ελλάδας και ενός αδούλωτου λαού να υψώσει το ανάστημά του και να αντιπαραταχθεί εκεί που οι περισσότεροι υποχωρούσαν και συνθηκολογούσαν.Αυτό άλλωστε είναι η μεγάλη εθνική μας κληρονομιά, το ορμητικό, το μακραίωνο «ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης». Το «ΟΧΙ» που γιορτάζουμε σήμερα από τη Μακεδονία μας ένωσε έναν ολόκληρο λαό. Έγινε τραγούδι εμψύχωσης στα βουνά, έγινε δύναμη συγκολλητική, ικανή να αντιπαρέλθουμε με πραγματικά απαράμιλλη τόλμη τις ασύγκριτα υπεράριθμες δυνάμεις του  ναζισμού και του  φασισμού.Το «ΟΧΙ» όμως είναι διαχρονικό και «ταυτοτικό» για τον λαό μας και θα είναι πάντοτε σθεναρό σε όσους επιβουλεύονται τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την Εθνική μας κυριαρχία, την ίδια μας την ιστορία. Και σήμερα που η πατρίδα μας αναγεννάται και πάλι και αποκτά δύναμη το «ΟΧΙ» είναι πυξίδα ενότητας και του νέου πατριωτισμού όλων των Ελλήνων.Συγχαρητήρια στο Στρατό μας, στη μαθητιώσα νεολαία μας, σε όλους τους πολιτιστικούς μας συλλόγους που παρήλασαν και μας έκαναν περήφανους!»

Αναστ. Χατζηβασιλείου-βουλευτής Ν.Δ. : «Σήμερα τιμούμε την απόφαση των Ελλήνων του 1940 να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και σήμερα βλέποντας τη μαθητιώ σα νεολαία να παρελαύνει περήφανα στο κέντρο της πόλης των Σερρών ένα πράγμα καταλαβαίνουμε: ότι έχουμε την υποχρέωση να δουλέψουμε σκληρά γι’ αυτά τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον του τόπου. Και το κάνουμε και θα το κάνουμε. Χρόνια πολλά σε όλους!»

Λευτέρης Αβραμάκης-βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Η 28η Οκτωβρίου είναι η γιορτή που ως Έθνος, ως Έλληνες γιορτάζουμε τη νίκη τη ελευθερίας και τη δημοκρατίας ενάντια στο φασισμό και τον ναζισμό. Στο Αλβανικό έπος, και εδώ κοντά μας στο Ρούπελ, γράφτηκε μια από τις ενδοξότερες στιγμές της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους. Οι Έλληνες έχουμε δείξει ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Όλη η παγκόσμια ιστορία αναγνωρίζει ότι ήταν η Ελλάδα αυτή που συνέβαλε καθοριστικά στην κατάληξη του β’ παγκοσμίου πολέμου με το γεγονός ότι καθυστέρησε την επέλαση των ναζιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Στις νέες προκλήσεις της επόμενης μέρας όλοι ενωμένοι, δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους που έρχονται εξ ανατολών ή οπουδήποτε αλλού. Ως Έθνος έχουμε δείξει ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε. Χρόνια πολλά!»

Kων.Mπούμπας-βουλευτής Ελληνική Λύση«Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας και σε όλους τους Έλληνες απανταχού. Σήμερα ο Ελληνικός λαός και ο Ιωάννης Μεταξάς είπαν το «ΟΧΙ». ΟΧΙ στην υποδούλωση, ΝΑΙ στην αξιοπρέπεια. Σήμερα που η Ελλάδα δοκιμάζεται πρέπει να έχουμε ανάστημα. Η 28η Οκτωβρίου είναι φωτεινό μετέωρο. Είναι ορόσημο απέναντι σ’ αυτό που είναι η ιστορία μας και πρέπει να την μεταλαμπαδέψουμε στα παιδιά μας.»

Παν.Σπυρόπουλος-Αντιπεριφερειάρχης Σερρών: «Σήμερα ήταν μια εκπληκτική παρέλαση. Η παρουσία του κόσμου ήταν μεγάλη.Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή .Τιμούμε όλους που θυσιάστηκαν στα βουνά της Β.Ηπείρου προκειμένου η πατρίδα μας να είναι ελεύθερη. Το έπος του 1940 ας αποτελέσει φωτεινό φάρο για όλους μας. Και επειδή τρέχουν οι εξελίξεις, θα πρέπει να έχουμε ψηλά την σημαία μας και να πούμε εμείς τι προσφέρουμε στην πατρίδα μας και όχι τι προσφέρει η πατρίδα σε μας.»

Αλεξ.Χρυσάφης-Δήμαρχος Σερρών«Σήμερα τιμούμε αυτούς που έκαναν τη λέξη ήρωας συνώνυμο με τους Έλληνες. Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς του ανθρώπους που είπαν ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στο φασισμό και στο ναζισμό. Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που μας έκαναν υπερήφανους. Σήμερα τιμούμε αυτούς που μας δίνουν το παράδειγμα για το πώς οι νεότεροι, εμείς, τα παιδιά μας θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζουμε το ακατόρθωτο. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!»

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Θάλεια Καμπουρίδου

Δείτε τα βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:


Διαβάστε επίσης: