andriadas.jpgΠαρουσία της Πρωθυπουργικής οικογένειας elvima.gif
Για τα αποκα-
λυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή '' Πλημμύρισε'' από κόσμο το απόγευμα του Σαββάτου η γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Παρουσία της Πρωθυπουργικής οικογένειας, Υπουργών και Υφυπουργών, σύσσωμης της τοπικής θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του μεγάλου Σερραίου πολιτικού, στην κεντρική πλατεία της Πρώτης. ''Η συγκίνηση για την επιστροφή μας στο γενέθλιο τόπο, τον τόπο μας, από όπου ο Καραμανλής ξεκίνησε τη μεγαλειώδη ιστορική του διαδρομή, που τον έφερε στην ηγεσία της χώρας για ένα τέταρτο του αιώνα, με επιτεύγματα που αναγνωρίζουν με σεβασμό Έλληνες και ξένοι, φίλοι και αντίπαλοι. Στόχος μας είναι η διατήρηση ζωντανής της ιστορικής μνήμης του μεγάλου δημόσιου άνδρα, ο οποίος καθ' όλη τη διαδρομή του πολιτικού του βίου εργάστηκε, μακριά από κομματικούς διαχωρισμούς, με παραδειγματική αφοσίωση, για την εδραίωση της Δημοκρατίας, την οικονομική ανάπτυξη, την καλλιέργεια του πολιτισμού, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την, εν γένει, πρόοδο της Ελλάδας. Ο Καραμανλής πίστεψε ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει μορφή και ο λαός της μοίρα. Και έπραξε το μέγιστο για το σκοπό αυτό με την προσήλωση, τη δύναμη, το πείσμα που του έδωσε ο τόπος αυτός και τα βιώματά του'' υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος ''Κων. Καραμανλής'' και βουλευτής Σερρών Αχιλλέας Καραμανλής. ''Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους εσάς για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Το πλήθος και η συγκίνηση επιβεβαιώνουν ότι ο Καραμανλής που έφυγε πριν από δέκα χρόνια, παραμένει ζωντανός στις καρδιές και στις ψυχές μας.'' Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Πρώτης Κώστας Αστρίνης, ο οποίος έκανε αναφορά στην προσωπικότητα και το ήθος του Εθνάρχη, θυμίζοντας προσωπικές του στιγμές, από τις επισκέψεις στη γενέτειρά του για να πιει ένα τσίπουρο με τους φίλους του και να αγναντέψει το Παγγαίο.
andriadas2.jpgΟ πρωθυπουργός έφτασε στο χώρο της τελετής μαζί με τη σύζυγό του Νατάσσα και τα δυο παιδιά τους Αλέκο και Αλίκη. Ολοι τους έτυχαν θερμής υποδοχής από το πλήθος των συγκεντρωμένων. Νωρίτερα επισκέφτηκαν τα νεκροταφεία του χωριού, όπου και βρίσκεται ο τάφος του πατέρα του, Αλέκου, όπως επίσης και την Ι.Μ. Αναλήψεως του Σωτήρος.
Τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Πρώτης, φιλοτέχνησε ο Τήνιος γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος, μαθητής του μεγάλου μας γλύπτη Γιάννη Παππά. Τον χώρο έχει διαμορφώσει ο αρχιτέκτων κ. Ιωάννης Βικέλας, και η εργασία έχει γίνει στο χυτήριο του κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου. Χορηγός είναι ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής.

Διαβάστε επίσης: