psomiΟι Έλληνες καταναλωτές, λόγω της αύξησης των αλεύρων, που προανήγγειλαν οι αλευροβιομήχανοι.

Σειρά συναντήσεων και επαφών του Υφυπουργού Οικονομίας Μ. Μπόλαρη.

Η τιμή του ψωμιού και οι αναγγελίες περί αύξησης στην τιμή των αλεύρων, βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης και του προβληματισμού των Ελλήνων καταναλωτών, που ήδη βιώνουν στο… πετσί τους την αύξηση στις τιμές των προϊόντων και αντίστοιχα τη μείωση των μισθών και των συντάξεων. Οι εξαγγελίες περί αυξήσεων από πλευράς αλευροβιομηχάνων έχουν ανοίξει ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων.
Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, τις τελευταίες ημέρες είχε επαφές και συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις για το θέμα αυτό. Ειδικότερα, μετά την επικοινωνία του Υφυπουργού με το cabinet του Επιτρόπου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκύπτει ότι οι τιμές για το σιτάρι σε σχέση με τα τέλη Ιουλίου είναι πτωτικές, ενώ επαναβεβαιώθηκε ότι η παραγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει τις ανάγκες των χωρών μελών σε κάθε περίπτωση και ότι οι αντιδράσεις της αγοράς είναι υπερβολικές σε σχέση με το πρόβλημα, γι’ αυτό τα όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη.
Την ίδια μέρα, ο κ. Μάρκος Μπόλαρης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Λούλη, μετά το τέλος της οποίας δήλωσε τα εξής:

«Χαίρομαι που ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος δια του Προέδρου του κ. Κωνσταντίνου Λούλη  κατά την σημερινή συνάντησή μας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δέχεται ότι δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος για αύξηση στην τιμή του ψωμιού κάτω από την σημερινή συγκυρία. Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της εθνικής προσπάθειας απεμπλοκής από την κρίση. Το ψωμί και η τιμή του έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινή ζωή των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού. Γι’ αυτό υπογραμμίζεται ότι είναι σταθερή η κυβερνητική βούληση να λειτουργήσουμε αποφασιστικά εναντίον οποιασδήποτε έντεχνης νομιμοποίησης διεθνών κερδοσκοπικών τάσεων, τις οποίες έχει καταγγείλει και η Επιτροπή δια του εκπροσώπου της κ. Βινσέν».

Σε σχετική ανακοίνωση του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, επισημαίνονται επίσης τα εξής:
«Οι σημερινές τιμές του ψωμιού απεικονίζουν τις τιμές κατά την κορύφωση της επισιτιστικής κρίσης του 2008, όταν τα μαλακά σιτηρά (τα οποία χρησιμοποιούνται για το ψωμί) και το αλεύρι εκτινάχθηκαν στα ύψη. Οι διεθνείς τιμές των μαλακών σιτηρών και των αλεύρων  κατέρρευσαν μετά την επισιτιστική κρίση του 2008, οι τιμές όμως του ψωμιού στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερές. Επομένως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού  ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις. Η σημερινή τιμή του ψωμιού, στην Ελλάδα, εξακολουθεί να αντιστοιχεί στα επίπεδα της τιμής του μαλακού σιταριού κατά την επισιτιστική κρίση του 2008, που ήταν κατά πολύ υψηλότερη της σημερινής.
Κατά τη δήλωση του, ο Frederic Vincent, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στις 17-8-2010 ότι η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ένωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει λιγότερο από 1 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών από το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας λόγω της καταστροφής της συγκομιδής της από τον καύσωνα. Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ε.Ε. διαθέτει μεγάλα αποθέματα σιτηρών και επομένως δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Είναι επομένως απόλυτα αναγκαίο να αντιμετωπιστούν όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας».
Η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς διενεργεί ήδη σειρά από αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους στις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες και στις αλευροβιομηχανίες ( στην Ελλάδα το 60% του μαλακού σιταριού εισάγεται ενώ το 40% προέρχεται από την ελληνική παραγωγή) ενώ ταυτόχρονα έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε φούρνους. Σε περίπτωση που οι Υπηρεσίες διαπιστώσουν παραβιάσεις αγορανομικών διατάξεων θα επιβληθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 356 επισκέπτες