kastanidis_serresΔεν υπάρχει δεύτερη επιλογή, στις δύσκολες στιγμές η δημοκρατική παράταξη δίνει τις λύσεις, αλλά θα υπάρξει πολιτικό κόστος».
« Δεν υπάρχει δυσκολότερη στιγμή για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, από αυτή που βιώνουμε σήμερα, η οποία χαρακτηρίζεται ως κατάντια…» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Χάρης Καστανίδης στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης για την ενημέρωση των τοπικών στελεχών  του ΠΑΣΟΚ,  που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, το πρωί της  Κυριακής (7-3-2010), σε αίθουσα του ξενοδοχείου Elpida Resort.

Ο Χάρης Καστανίδης αναφέρθηκε επιγραμματικά στην πορεία του δημοσίου ελλείμματος της χώρας εκθέτοντας τα στοιχεία από το 1981 έως σήμερα. «Το 1981 είναι αλήθεια ότι υπήρξε μια τεράστια κοινωνική δαπάνη, η οποία ήταν επιβεβλημένη για την αποκατάσταση των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων και αυτό έπρεπε να γίνει στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο υπουργός Χ. Καστανίδης και συνέχισε την εξιστόρηση της πορείας του δημοσιονομικού ελλείμματος, αναφερόμενος στα χρόνια που ακολούθησαν    δηλώνοντας ότι « Το 1985 εφαρμόστηκε εν μέρει το Πρόγραμμα Σταθερότητας για τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ το χρονικό διάστημα 1989-1992 το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στο 122% του ΑΕΠ και  όταν ανέλαβε την εξουσία και πάλι το ΠΑΣΟΚ, το 1993 με τον Ανδρέα Παπανδρέου,  κατάφερε να το μειώσει  σε μια δύσκολη περίοδο».

«Το 2004 Η Ελλάδα δεν ήταν σε κατάσταση Χρεοκοπίας» ανέφερε ο Χάρης Καστανίδης προσθέτοντας  ότι « Η απόλυτη καταστροφή έγινε τα τελευταία 5μιση χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ ,η χώρα το 2009 έφτασε να έχει δαπάνες 120 δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ τα έσοδα της ήταν μόνο 60 δισεκατομμύρια, με το μισθοδοτικό κόστος να αυξάνεται κατά 40%,  επομένως η μόνη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αναζητήσεις έσοδα από τον δανεισμό, γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις».

« Σκεφτείτε το πόσο ανεύθυνα χειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση το έλλειμμα από τη στιγμή που μόλις το 2009 ενώ είχαμε 12000 συνταξιοδοτήσεις, προσελήφθησαν 29000 υπάλληλοι, αντιλαμβάνεστε τη διαφορά…» δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης , ενώ  κατά την ομιλία του προσπάθησε να εξηγήσει τη λήψη των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για τα μέτρα επειδή δυστυχώς προέρχονται από ένα σοσιαλιστικό κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ και δίχως άλλο χαρακτηρίζονται μέτρα νεοφιλελεύθερης και μάλιστα συντηρητικής προέλευσης.

«Δεν σας κρύβω, ότι είχα τις αντιρρήσεις μου για τα οικονομικά μέτρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, όμως από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή και για αυτό θα τα στηρίξω».

Ο Χάρης Καστανίδης αναφέρθηκε και στον κίνδυνο της ύφεσης της αγοράς, από τη στιγμή που μειώνονται οι αποδοχές των μισθωτών, θεωρώντας ότι πρέπει το γρηγορότερο να υπάρξει μια αναπτυξιακή προοπτική, η οποία θα είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί λόγω της έλλειψης κεφαλαίων, για αυτό η μόνη λύση είναι απόληψη κεφαλαίων μέσω του ΕΣΠΑ. 

«Δεν είμαι κατ’επάγγελμα αισιόδοξος, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή και κυρίως γιατί ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι στις δύσκολές στιγμές του έθνους, και είμαι απόλυτα πεπεισμένος για αυτό που λέω, η δημοκρατική παράταξη πάντα δίνει τις λύσεις στα προβλήματα του και ειλικρινά πιστεύω ότι αυτό θα έχει και μεγάλο πολιτικό κόστος», με αυτή τη δήλωση έκλεισε τη ομιλία του ο Χάρης Καστανίδης σε ένα ακροατήριο, από τις ερωτήσεις-τοποθετήσεις του οποίου,  κυρίως από την πλευρά του συνδικαλιστικού τομέα, φάνηκε ότι δεν συμφωνεί με τα μέτρα και δεν υπάρχει διάθεση στήριξής τους.
Αντώνης Αθ.Φραγγεδάκης

Διαβάστε επίσης: