serreslifeΟρατός ο κίνδυνος να σταματήσει η μεταφορά των μαθητών ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα!

Ορατός είναι ο κίνδυνος να σταματήσει η μεταφορά των μαθητών από το ΚΤΕΛ Σερρών, καθώς οι οφειλές του υπουργείου Παιδείας αυξάνονται αντί να μειώνονται, όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Σερρών ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ κ. Θόδωρος Γιαννακόπουλος.
Ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Σερρών τόνισε πως οι νέες συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί ακόμη, ενώ οι οφειλές του υπουργείου από περίπου 2.500.000 ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκαν στα 3.000.000, παρά το γεγονός ότι δόθηκαν και ορισμένα χρήματα και αυτό οφείλεται στην όχι σταθερή χρηματοδότηση των ΚΤΕΛ. Ο κ. Γιαννακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων να σταματήσει η μεταφορά των μαθητών, εάν δεν εξοφληθούν οι οφειλές του υπουργείου.

«Χειρόφρενο»  και στη Θεσ/νικη
Χειρόφρενο στα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές στα κατά τόπους περιφερειακά σχολεία της Θεσσαλονίκης τράβηξαν οι οδηγοί των τουριστικών πρακτορείων, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες που παρείχαν το 2011.
Τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς όμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη λογική του... μπάχαλου, καθώς μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποια παιδιά θα εξυπηρετούνται και ποια όχι, αφού τα τέσσερα από τα 20 συνολικά πρακτορεία που αποφάσισαν να σταματήσουν τα μαθητικά δρομολόγια έχουν στην ευθύνη τους διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, από τον Λαγκαδά ως τη Θέρμη. Αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά που θα βγουν στη στάση του λεωφορείου δεν θα ξέρουν αν θα εξυπηρετηθούν ή όχι.

«Είμαστε απλήρωτοι»
Οι οδηγοί πάντως των πρακτορείων (από τα μεγαλύτερα της Θεσσαλονίκης) που σταματούν τα δρομολόγια δηλώνουν ανυποχώρητοι στην απόφασή τους, τονίζοντας ότι η πολιτεία τούς οφείλει χρήματα από το 2010, τα οποία έπρεπε να καταβάλει ήδη, όπως έκανε με τους υπόλοιπους πράκτορες. «Είμαστε 120-130 οδηγοί που είμαστε απλήρωτοι, επειδή το λογιστήριο του κράτους αρνείται να καταβάλει τα ποσά στα πρακτορεία για υπηρεσίες τις οποίες παρείχαν το 2011», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών Τουριστικών και Σχολικών Λεωφορείων Βορείου Ελλάδος «Λευκός Πύργος», Περικλής Χειμωνίδης, και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δόθηκαν διορίες στα συναρμόδια υπουργεία για την καταβολή των οφειλών, αλλά η τελευταία απάντηση που πήραν οι πράκτορες ήταν ότι οι οφειλές θα δοθούν από του χρόνου. «Είμαστε ανυποχώρητοι. Τα ψέματα τελείωσαν και μαζί η ανοχή μας. Από σήμερα σταματάμε τα μαθητικά δρομολόγια», σημείωσε ο κ. Χειμωνίδης.

Χωρίς μεταφορά 5.000 μαθητές

Η κινητοποίηση των οδηγών τουριστικών λεωφορείων έχει ως αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται μέχρι και τις γιορτές -αν δεν δοθεί λύση- περισσότεροι από 5.000 μαθητές στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, καθώς τα τέσσερα τουριστικά πρακτορεία της πόλης μεταφέρουν το 50% των μαθητών, από το σύνολο των 11.000 που μετακινούνται καθημερινά.
Κληθείς να απαντήσει για ποιον λόγο το γενικό λογιστήριο του κράτους δεν πλήρωσε τους πράκτορες, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μίμης Φωτόπουλος τόνισε ότι το λογιστήριο ζήτησε μείωση κατά 20% του ποσού που συμφωνήθηκε με τα πρακτορεία, αλλά οι πράκτορες αντέδρασαν και δεν το δέχθηκαν. «Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι είναι απλήρωτοι για το 2011, και ενώ περίμεναν να πληρωθούν για τα δρομολόγια που εκτέλεσαν, το κράτος τους ζητά μείωση. Ευθύνες όμως έχουν και οι δύο πλευρές, αλλά οι οδηγοί θεωρώ ότι τραβούν τα άκρα, θέτοντας σε μεγάλη ταλαιπωρία γονείς και μαθητές», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Διαβάστε επίσης: