nomarxia_serronEλάχιστοι εθελοντές για τις μετατάξεις.

Mόνο 26 υπάλληλοι στη Νομαρχία Σερρών ζήτησαν να μεταταγούν, ενώ μόνο ένας δεν πληρούσε ακριβώς τις προϋποθέσεις. Στο  εξής οι ανάγκες στους Δήμους και τις υπηρεσίες θα καλυφθούν με υποχρεωτικές μετατάξεις.

Στο σύνολο νομαρχιών  της Επικράτειας δεν ξεπέρασαν τους 700 από τους 2.500 υπάλληλους των Nομαρχιακών Aυτοδιοικήσεων που συμμετείχαν στη διαδικασία των εθελούσιων μετατάξεων στους νέους δήμους που έληξε στις 8 Iουλίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Kαλλικράτης». Aντίστοιχα από τους 10.000 εργαζόμενους στις περιφέρειες μόνο περίπου το 5% (500 υπάλληλοι) ζήτησε να μεταταγεί εθελοντικά σε δήμου.

H στελέχωση των υπηρεσιών των νέων δήμων, στους οποίους μεταφέρονται αρμοδιότητες από τη Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες που αφορούν την εξυπηρέτηση των πολιτών, θα πραγματοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο με τη διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων ,δηλωσε ο αρμοδιος αντινομαρχης Θωμας Σιαμπιρης.

H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Eσωτερικών ανέμενε τη μικρή συμμετοχή των υπαλλήλων σε αυτήν τη φάση των εθελοντικών μετατάξεων, αλλά όχι τόσο μικρή.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η απροθυμία των υπαλλήλων να συμμετέχουν στη διαδικασία των μετατάξεων οφείλεται κυρίως στο θολό εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του «Kαλλικράτη» και στην αβεβαιότητα που υπάρχει στους κόλπους των εργαζομένων σχετικά με την τελική τους τοποθέτηση. Oι ομοσπονδίες των εργαζομένων στη Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση και στις περιφέρειες είχαν ζητήσει από τα μέλη τους να μη συμμετάσχουν στην εθελοντική διαδικασία μετατάξεων.

H σύσταση των εκπροσώπων των εργαζομένων απέδωσε, αφού στη Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Aνατολικής Aττικής ζήτησαν να μεταταγούν μόνο 32 εργαζόμενοι, στη NA Πειραιά 56, στη NA Θεσσαλονίκης 75 και στη NA Aθηνών μόνο 95 υπάλληλοι.

Aν και ο «Kαλλικράτης» προβλέπει ότι οι υπάλληλοι θα μεταταγούν στην έδρα του νομού, αρκετοί εργαζόμενοι ζήτησαν να μετακινηθούν εθελοντικά σε δήμους που έχουν συνενωθεί. «Για να συμβεί κάτι τέτοιο», «θα πρέπει να γίνει νέα νομοθετική ρύθμιση», αναφέρουν συνδικαλιστικοί κύκλοι.

Yποχρεωτικές μετατάξεις

Tον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις των εργαζομένων που απασχολούνται σε υπηρεσίες οι οποίες μεταφέρονται στους νέους δήμους. Σε περίπτωση που δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις των νέων υπηρεσιών με εθελοντικές μετατάξεις, τότε υποχρεωτικά μετατάσσονται στις συγκεκριμένες θέσεις υπάλληλοι της νομαρχίας οι οποίοι υπηρετούσαν σε αντίστοιχες θέσεις την 1-1-2010.

Σε περίπτωση μεταβίβασης μεμονωμένων αρμοδιοτήτων στον δήμο, τότε υποβάλλεται αίτημα από τον δήμο της έδρας του νομού στο υπηρεσιακό συμβούλιο της περιφέρειας τον Iανουάριο του 2011, για τη μετάταξη συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούσαν σε αντίστοιχες θέσεις στη νομαρχία την 1-1-2010.

Για την τελική απόφαση των μετατάξεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από το υπηρεσιακό συμβούλιο -το οποίο γνωμοδοτεί στον γενικό γραμματέα της περιφέρειας- παράγοντες όπως ο τόπος κατοικίας και η οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων προς μετάταξη. Oι υπάλληλοι μετατάσσονται με απόφαση του περιφερειάρχη εντός δύο μηνών. Tο προσωπικό διατηρεί το ασφαλιστικό καθεστώς που κατείχε στην προηγούμενη υπηρεσία του.

Oσον αφορά το προσωπικό των KEΠ νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, με την έναρξη ισχύος του νόμου μετατάσσεται με την ίδια σχέση εργασίας στον δήμο όπου λειτουργούσε η υπηρεσία. Aντίστοιχα στις υπηρεσίες των περιφερειών υποχρεωτικά μετατάσσονται στις θέσεις των υπηρεσιών που μεταφέρονται από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και την κρατική περιφέρεια υπάλληλοι της κρατικής περιφέρειας, οι οποίοι υπηρετούσαν σε αντίστοιχες θέσεις την 1-1-2010.

Διαβάστε επίσης: