Με πλέγμα δράσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοπικοιλότητας στις περιοχές Natura των διοικητικών ορίων ευθύνης της ενισχύεται ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.

Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, περιλαμβάνονται δράσεις εγκατάστασης νέου εξοπλισμού παρακολούθησης μετεωρολογικών παραμέτρων και στάθμης, σύγχρονων εργαλείων συμμετοχικής διαχείρισης και διαχειριστικών μελετών, καινοτόμων συστημάτων χαρτογράφησης, καθώς και μια πρώτη προσέγγιση για την αντιμετώπιση άγνωστων οργανικών ρύπων και νανοπλαστικών στο υδάτινο σύστημα Κερκίνης-Στρυμόνα.

Επίσης, προβλέπονται δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης με την προμήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων και εφαρμογών αλληλεπίδρασης των επισκεπτών των προστατευόμενων περιοχών, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του φυσικού περιβάλλοντος, εγκατάσταση υψηλής ανάλυσης καμερών για μεταφορά εικόνας από το φυσικό περιβάλλον στο Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης, εκτυπώσεις εντύπων και δημιουργία θεματικών βίντεο για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τοποθέτηση πινακίδων και αναλογίων για την ερμηνεία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον προβλέπονται δράσεις υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας, όπου δίνεται έμφαση για πρώτη φορά στην ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου εντός της προστατευόμενης περιοχής, με τη θέσπιση σήματος ποιότητας.

«Το περιβάλλον χρειάζεται διαρκή μέριμνα, καθώς ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί, εκτός από πηγή ζωής και πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης,  αποτελεί ένα από τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε επίπεδο Π.Κ.Μ. επίσης ενισχύονται οι Φορείς Διαχείρισης: Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Θερμαϊκού Κόλπου, Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής και Βόρα – Πάικου – Βερμίου.

Διαβάστε επίσης: