serreslife

Το 2ο Συμπόσιο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης για την περιοχή Αμφίπολης-δυτικού Παγγαίου διοργανώνουν η Ωδή Αμφιπόλεως, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών στις 6-7 Οκτωβρίου.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, προκειμένου να ενημερώσουν τους Σερραίους για την εκδήλωση και να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής.
Πρόκειται για τη συνέχεια του 1ου Συμποσίου που είχε διοργανώσει πέρυσι η Ωδή Αμφιπόλεως , η οποία από συστάσεως της έχει ως σκοπό να εργαστεί προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης της Αμφίπολης. Αυτό τόνισε μετ’ επιτάσεως ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ωδής Γιώργος Μακουσιάρης , ο οποίος επισήμανε πως στόχος είναι η αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας και η ενεργοποίηση όλων ,ώστε να αναδειχθεί η περιοχή της Αμφίπολης στο σύνολο της και να καταστεί σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης κατά την τοποθέτησή του τόνισε καταρχάς πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γενικά και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ειδικότερα δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του τουρισμού. Επισήμανε πως ο Νομός Σερρών είναι μία προικισμένη από τη φύση περιοχή με τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, που είναι «έγκλημα» να παραμένουν αναξιοποίητες. Γι’ αυτό ,όπως είπε, η Περιφέρεια κινείται εμπράκτως προς την κατεύθυνση ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής στηρίζοντας όλες τις δράσεις που κινούνται σ’ αυτό το πλαίσιο.
Όσον αφορά στην συγκεκριμένη εκδήλωση , έκανε λόγο για μια σημαντική προσπάθεια της Ωδής Αμφιπόλεως , η οποία στηρίζεται απόλυτα από την Περιφέρεια, με στόχο να αναδειχθεί η περιοχή Αμφίπολης-δυτικού Παγγαίου. Μάλιστα , επανέλαβε πως ήδη από το 2011 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη που στήριξε την ανασκαφή στο λόφο Καστά , που οδήγησε στην ανακάλυψη του σπουδαίου και γνωστού σε όλους αρχαιολογικού θησαυρού. «Η Αμφίπολη αποτελεί για εμάς την ναυαρχίδα στον αγώνα μας για την τουριστική προβολή της Περιφερειακής μας Ενότητας. Δυστυχώς ο θησαυρός που ήρθε στο φως με τη σκληρή δουλειά της Κατερίνας Περιστέρη και των συνεργατών της δεν αξιοποιείται και αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά» ,δήλωσε ο Γιάννης Μωυσιάδης . Επιπλέον τόνισε , πως η Περιφέρεια συνεχίζει να μάχεται ώστε οι σπουδαίες ανακαλύψεις στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά να προστατευτούν και να αναδειχθούν.
Παρούσα στην συνέντευξη τύπου ήταν και η γνωστής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη η οποία αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση που θα λάβει χώρα , μίλησε με απογοήτευση για την εγκατάλειψη της Αμφίπολης, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Η κ. Περιστέρη τόνισε πως αποτελεί μεγάλη πληγή το γεγονός ότι εδώ και τέσσερα χρόνια το μνημείο στο λόφο Καστά παραμένει στην αφάνεια και εντελώς εγκαταλελειμμένο.
«Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έδωσε και δίνει ακόμη μεγάλο αγώνα ώστε το ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά να προστατευτεί και να γίνει επισκέψιμο. Εύχομαι ως το τέλος του προγράμματος ΕΣΠΑ το μνημείο να αξιοποιηθεί επιτέλους και να αποτελέσει κέντρο για την ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής της Αμφίπολης αλλά και όλης της Ελλάδας. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Ωδή Αμφιπόλεως και σε όλους τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, που στοχεύει στην ανάδειξη της Αμφίπολης. Ευχόμαστε, όπως δήλωσε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, η κατάσταση που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια , να οφείλεται μόνο στην ανικανότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι σε άλλους λόγους» δήλωσε η Κατερίνα Περιστέρη.
Ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ωδής Αμφιπόλεως Χρήστος Τσερβένης αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα του Συμποσίου . Συγκεκριμένα το Σάββατο 6 Οκτωβρίου οι εργασίες θα διεξαχθούν από τις 16.30 έως τις 20.15 με θέμα «Ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής / η αρχαιολογία και η συμβολή τους στον πολιτισμό και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Αμφίπολης - Δυτικού Παγγαίου».
Ακολούθως την Κυριακή από τις 10.00 έως τις 14.30 θα αναπτυχθούν ομιλίες με θέμα «Η γαστρονομία / η μίσθωση airBnB / οι επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο / τα Αναπτυξιακά Προγράμματα / ο Εναλλακτικός Τουρισμός / η Προβολή Τουριστικού Προϊόντος και η σημασία τους για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Αμφίπολης - Δυτικού Παγγαίου»
Τέλος, ο δικηγόρος Δημήτρης Γαρούφας. ως εκπρόσωπος της Ωδής Αμφιπόλεως, ενημέρωσε για τα αποτελέσματα που είχε το 1ο Τουριστικό Συμπόσιο, από το οποίο εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα και επιπλέον εκδόθηκε ένας πλήρης τουριστικός οδηγός για την περιοχή. Στο 2ο Συμπόσιο αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί , τόνισε ο κ. Γαρούφας.

Διαβάστε επίσης: