serreslife

Χωρίς… πάταγο ξεκίνησε και φέτος η περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή αντλίας να κυμαίνεται στο 1,05 ευρώ/λίτρο, αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρσι, λόγω υποχώρησης των διεθνών τιμών αλλά και μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30%.

Μέχρι στιγμής στις Σέρρες δεν υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον για παραγγελίες, όπως τόνισε ο πρόεδρος των πρατηριούχων κ. Γιώργος Κοτζάογλου.

Μία παράμετρος είναι η καλοκαιρία, η σημαντικότερη όμως ότι αρκετά νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τρόπο θέρμανσης. Επιπλέον, μόλις έχει ανοίξει η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να ελέγχει ο καταναλωτής την επιδότηση που δικαιούται, οπότε η τάση δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί πλήρως.

Στην περιοχή μας, που ανήκει στη Β’ ζώνη, δικαιολογούνται 15 λίτρα ανά τετραγωνικό και όπως εξήγησε ο κ. Κοτζάογλου από το 1,05 ευρώ της αντλίας, το κόστος θα μειώνεται στα 70 λεπτά περίπου, εφόσον η επιστροφή που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα αγγίζει τα 35 λεπτά/λίτρο.

Για φέτος, πάντως, δεν αναμένεται αύξηση στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης και οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι ανοδικά, 10 με 15%, μπορούν να κινηθούν την επόμενη χρόνια, αν η τιμή παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Η πτώση, άλλωστε, που έχει καταγραφεί από τότε που αυξήθηκε ο ειδικός φόρος είναι της τάξης του 60% και δύσκολα μπορεί να καλυφθεί.

Β.Α

Αίτηση για επίδομα και στα ΚΕΠ

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπενθυμίζει ότι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), από την Τρίτη, 21 Οκτωβρίου, μέχρι και τις 30 Μαΐου 2015, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Η δυνατότητα αυτή για τον «καθορισμό της διοικητικής διαδικασίας υποβολής αίτησης για καταβολή επιδόματος θέρμανσης», η οποία διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ, έχει καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή:

• Η αίτηση στα ΚΕΠ υποβάλλεται μόνο αυτοπροσώπως και δεν προβλέπεται υποβολή αίτησης σε αυτά από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

• Η αρμοδιότητα των ΚΕΠ εξαντλείται στην υποβολή της αίτησης και της παράδοσης στον ενδιαφερόμενο της βεβαίωσης που εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν περιλαμβάνει την παρακολούθηση της πορείας των σχετικών αιτήσεων.

• Μετά από την επιτυχή υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης η ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για καταβολή του επιδόματος στο φορολογούμενο και επιστρέφει βεβαίωση με τα στοιχεία του φορολογουμένου καθώς και το αποτέλεσμα της αίτησης.

• Η ανωτέρω βεβαίωση υπογράφεται και σφραγίζεται από τα ΚΕΠ και παραδίδεται στο φορολογούμενο.

• Σε περίπτωση επισήμανσης περί μη συνδρομής των προϋποθέσεων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στο φορολογούμενο, τα ΚΕΠ δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια για τη θεραπεία του ανωτέρω αποτελέσματος.

• Ακύρωση υποβληθείσας αίτησης μέσω των ΚΕΠ είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής των στοιχείων της αίτησης που έχει υποβληθεί σε ΚΕΠ.

 

Συμβουλές από την ΕΠΚΑΣ

Με αφορμή την έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου, το οποίο δυστυχώς και φέτος θα πωλείται πολύ ακριβά για μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, η ΕΠΚΑΣ δίνει βασικές και πάγιες συμβουλές προς τους εκείνους τους καταναλωτές που θα μπορέσουν να προμηθευθούν πετρέλαιο Θέρμανσης:

1. Το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι κόκκινο.

2. Επιλογή προμηθευτού.

Συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς στους Καταναλωτές) και επιλέγουμε τον προμηθευτή ανάλογα με την φερεγγυότητά του , την τιμή που προσφέρει και το διακανονισμό που συμφωνούμε.

3. Η τιμή του πετρελαίου.

Διαμορφώνεται ελεύθερα, αλλά η χαμηλή τιμή(σε σχέση με την μέση τιμή ) θα πρέπει να μας προβληματίζει. Οι τιμές φέτος εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται γύρω στα 1,07 ευρώ το λίτρο (από 1,26 ευρώ την ίδια ημερομηνία πέρυσι) χωρίς επιδότηση και 0,72Ε για όσους δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και φυσικά για ποσότητα γύρω στα 1000 λίτρα. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου αγοράζουμε τόσο καλύτερη τιμή πετυχαίνουμε.

4.΄Υπαρξη νερού.

Ανιχνεύεται με ειδική αλοιφή, που οφείλει να διαθέτει και ο προμηθευτής. Εάν υπάρχει νερό το χρώμα ώχρας, που έχει η αλοιφή, γίνεται κόκκινο.

5. Παραλαβή πετρελαίου.

Δεν είναι σωστό να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία της παραλαβής. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα (παραλαβή από διαχειριστική επιτροπή και όχι μόνο από το διαχειριστή για αποφυγή παρεξηγήσεων ).

Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.

Δεν παραλαμβάνουμε, το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση – διαρροή πετρελαίου).   Πριν και μετά την παραλαβή βλέπουμε τόσο τον μετρητή του βυτίου όσο και την στάθμη της δεξαμενής.

6. Ογκομέτρηση της δεξαμενής .

Οι δεξαμενές στις πολυκατοικίες είναι ορθογώνια παραλληλεπίπεδα. Για να υπολογίσουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της επί το πλάτος της σε μέτρα και το αποτέλεσμα το δεκαπλασιάζουμε (π.χ. ( μήκος= 2 μ ) . (πλάτος =1,2 μ) . 10 = 24 λίτρα δηλαδή η δεξαμενή αυτή χρειάζεται 24 λίτρα για ανέβει η στάθμη της 1 εκατοστό) .

7. Σωστά συμπληρωμένη η απόδειξη παραλαβής

Μην δεχτείτε να πληρώσετε αν η απόδειξη παραλαβής πληρωμής δεν είναι θεωρημένη από την εφορία και δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση αγοραστή, είδος, ποσότητα, ύψος πετρελαίου, τιμή και ώρα παράδοσης, προμέτρηση και επιμέτρηση δηλ. το ύψος, που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, ώρα παράδοσης κ.λπ.. Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει αμφισβήτηση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

8. Συντήρηση καυστήρα – καθαρισμός λέβητα.

Τέλος για να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση και οικονομία πετρελαίου, φροντίζουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον να συντηρείται ο καυστήρας και να καθαρίζεται ο λέβητας.

9. Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη, όπως οι Σέρρες, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 8% περίπου, σε πετρέλαιο.

10. Επίδομα θέρμανσης. Ισχύουν τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ,το ποσό της επιδότησης ανά λίτρο(0,35Ε) και προκαταβολή 25%. Επομένως όσοι καταναλωτές δικαιούνται το επίδομα να φροντίσουν για τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο σύστημα του taxis

Τέλος καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ν.Α. Σερρών να προβαίνουν σε ελέγχους για να διασφαλίσουν τη σωστή παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές .

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 122 επισκέπτες