serreslife

Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει πριν από πέντε χρόνια ότι θα έφτανε μία στιγμή που η ανεργία στις Σέρρες θα ξεπερνούσε το 42%, στη Ροδόπη θα έφτανε στο 46%, στη Δράμα στο 50%. Ή ακόμη πως στην πρωτεύουσα του πάλαι ποτέ πλούσιου κάμπου -στα Γιαννιτσά- θα εκτινασσόταν στο απίστευτο 56%.

«Σπάνιο φαινόμενο» χαρακτηρίζει την εργασία στους νέουςστις Σέρρες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, Αλκης Απιδόπουλος με την πραγματική ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στο 42%. Περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει την τελευταία τριετία από τις Σέρρες στη Βουλγαρία, σπεύδοντας να εκμεταλλευθούν τη χαμηλή φορολόγηση που έχει η γειτονική χώρα. Μόνο μετά το πρώτο μνημόνιο και τα μέτρα που ακολούθησαν έκλεισαν 800 περίπου επιχειρήσεις και κάθε χρόνο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι εταιρίες που λειτουργούν σήμερα στη ΒΙΠΕ, ενώ οι μισθοί στην περιοχή ανταγωνίζονται αυτούς της Βουλγαρίας.

200ευρώ για 6 ώρες
Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, το 4ωρο αμείβεται με 200 ευρώ και τις πιο πολλές φορές γίνεται… σιωπηλά 6ωρο. «Η κατάσταση είναι τραγική. Οταν βλέπεις ότι είναι ανοιχτή (βάσει του… θεωρητικού ωραρίου λειτουργίας) η αγορά και τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά, η πόλη θυμίζει περισσότερο νεκροταφείο. Εδώ και τρία χρόνια όσοι νέοι έχουν τις δυνατότητες φεύγουν στο εξωτερικό. Πλέον και στην πόλη και στις κωμοπόλεις η πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι», παρατηρεί ο Αλκης Απιδόπουλος.

Στη ΔΕΘ

Μάχες για την αποτροπή και ανατροπή των πολιτικών των Μνημονίων δίνουν οι εργαζόμενοι, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε  ενόψει του συλλαλητηρίου που οργανώνουν τα συνδικάτα το απόγευμα του Σαββάτου, στο άγαλμα Βενιζέλου, την ημέρα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. "Τα Μνημόνια παράγουν ύφεση, λιτότητα, ανεργία και φτώχεια και θα οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία..
Δυστυχώς στην περίπτωση της ανεργίας ούτε οι αριθμοί ευημερούν. Απεναντίας απογοητεύουν όποιον τους διαβάζει και τρομοκρατούν εκείνον που τους μελετά.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 170 επισκέπτες