serreslife

Κρίσιμο φαίνεται να είναι το επόμενο χρονικό διάστημα για την πορεία της εταιρίας αφού αναμένεται να παραδοθεί η έκθεση αναδιάρθρωσης από την KANTOR, που θα είναι η απαρχή μίας διαδικασίας λήψης στρατηγικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον της εταιρίας.

Η διαδικασία πώλησης του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) τόσο από την Αγροτική Τράπεζα όσο και από τον ειδικό εκκαθαριστή που τοποθετήθηκε μετά την ανάκληση της άδειας της τράπεζας έχει βαλτώσει αφού οι διεθνείς διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια κατέστησαν άγονοι.

Την οικονομική χρήση 2013-2014 που λήγει στις 30 Ιουνίου, η εταιρεία  εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ζημίες της τάξης των 25 εκατ. ευρώ με πτώση τζίρου κατά 30%. Την ίδια ώρα, οι ανείσπρακτες οφειλές ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ και η εταιρεία έχει προβεί σε προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων. Παράλληλα, οι δανειακές υποχρεώσεις της μητρικής ανέρχονται στα 138 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές έχουν κατρακυλήσει στα 500 ευρώ ο τόνος, όταν το κόστος παραγωγής της ΕΒΖ ανέρχεται στα 900 ευρώ ο τόνος.

Τα στελέχη της τράπεζας Πειραιώς έχουν σταθμίσει και το γεγονός ότι από το 2018 παύει η υποχρέωση της Ελλάδας για πλαφόν στην παραγωγή ζάχαρης και η  ΕΒΖ θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή της ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία και των τριών εργοστασίων της στην Ελλάδα.

Τα χρόνια της ακµής, η ΕΒΖ συνεργαζόταν µε 10.000 τευτλοπαραγωγούς, αλλά λόγω της ποσόστωσης και των χαμηλών τιμών έχουν αποµείνει µόνο 3.000, ενώ περίπου 1,5 εκατ. στρέµµατα βρίσκονται σε αγρανάπαυση.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή ζάχαρης το 2013 υποχώρησε στους 40.000 τόνους και έχει εκτινάξει το κόστος, αφού η παραγωγή αυτή μπορεί να καλυφθεί από ένα εργοστάσιο και όχι από τρία που λειτουργεί σήμερα η εταιρεία στην Ελλάδα. Γι” αυτό και αποφασίστηκε η ποσότητα της ελληνικής ζάχαρης από την τελευταία σοδειά να μεταφερθεί για συσκευασία από τα εργοστάσια Σερρών και Ορεστιάδας στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θ. Λεονταρίδη με τον Υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη για τη συνέχιση της λειτουργίας των Εργοστασίων Ζάχαρης.

Καίρια συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λεονταρίδης, για την αναγκαιότητα της λειτουργίας των εργοστασίων ζάχαρης και, κατά συνέπεια, τη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας.

Ο κ. Θ. Λεονταρίδης εστίασε τα επιχειρήματά του στην παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης μέσω της νέας ΚΑΠ για την τευτλοκαλλιέργεια, γεγονός που θα αυξήσει την παραγωγή και θα εξασφαλίσει τη λειτουργία τους, με σκοπό την αποτροπή της απαξίωσης της αγοραστικής τους αξίας.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θ. Λεονταρίδης κατέθεσε την εξής επιστολή ενημέρωσης για το εν λόγω θέμα στον Υπουργό Οικονομικών:

«Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνω ότι υπάρχει πρόθεση από τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να αναστείλει τη λειτουργία των εργοστασίων ζάχαρης Σερρών και Ορεστιάδος.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαβλέποντας τον κίνδυνο να μη λειτουργήσουν τα εν λόγω εργοστάσια ζάχαρης, προέβην σε μια σειρά ενεργειών για να αποτρέψω  αυτήν την αρνητική εξέλιξη. Επικοινώνησα με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Β.Ζ. και συγκεκριμένα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χαραλάμπους και ζήτησα διευκρινήσεις για ποιον λόγο δε γίνεται προκήρυξη για το εποχιακό προσωπικό των εργοστασίων ζάχαρης Σερρών και Ορεστιάδος, εν αντιθέσει με το εργοστάσιο Πλατέος, όπου έγινε κανονικά η προκήρυξη.

Την ίδια συζήτηση, για την αναγκαιότητα της λειτουργίας των εργοστασίων, είχα και με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και με τον εκκαθαριστή της επιχείρησης. Ταυτόχρονα στη Βουλή, μαζί με τον τ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώσαμε τη στήριξη της τευτλοπαραγωγής με συνδεδεμένη ενίσχυση μέσα από τη νέα ΚΑΠ, γεγονός που θα δώσει κίνητρα στους αγρότες για αύξηση της παραγόμενης ποσότητας και συνέχιση της λειτουργίας των τριών εργοστασίων ζάχαρης. Τις θέσεις μου αυτές γνωστοποίησα στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζαχάρεως, κατά τη σύσκεψη που είχαμε στις 10 Απριλίου στο Υπουργείο.  

Στις 9 Μαΐου 2014, κατά την επίσκεψή μου στο Υπουργείο Οικονομικών, συναντήθηκα με τον τ. Υπουργό Οικονομικών και εξέθεσα τις απόψεις και τα επιχειρήματα μου, για να κρατήσουμε ανοικτά τα εργοστάσια ζάχαρης. Μάλιστα, του εξέφρασα την απορία μου σχετικά με το πώς είναι δυνατόν, ενώ τα εργοστάσια βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης, να προσανατολίζονται κάποιοι στο κλείσιμο αυτών, γεγονός το οποίο θα απαξιώσει τη βιομηχανία και θα αποθαρρύνει τους καλλιεργητές να παράγουν, την ίδια στιγμή που εμείς δίνουνε κίνητρα (νέα ΚΑΠ) για αύξηση της παραγωγής. Τέλος, του κατέθεσα και επιστολή, στην οποία επεσήμανα την αναγκαιότητα λειτουργίας των εργοστασίων Ζάχαρης.

Στην τελευταία σύσκεψη που είχα κάνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του Προέδρου της Ε.Β.Ζ. κ. Μπέτση, του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Λ. Χαραλάμπους και του μέλους κ. Γ. Μελέτη, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του σωματείου τευτλοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος και στελέχη του Υπουργείου, τόνισα μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Πολιτική μας βούληση είναι η στήριξη και η συνέχιση της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με:

  • αύξηση της καλλιεργήσιμης έκτασης προκειμένου να καλύψουμε την εθνική ποσόστωση τα επόμενα τρία χρόνια. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων το 2017, σε επίπεδο Ε.Ε.,
  • συνέχιση της λειτουργίας των τριών εργοστασίων ζάχαρης. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη που μπορεί να έχουν κάποιοι στο μυαλό τους θα οδηγήσει σε απαξίωση τη βιομηχανία, κάτι το οποίο δεν συνάδει με την πολιτική μας. Γι’ αυτό μέσω της νέας ΚΑΠ στηρίζουμε την τευτλοκαλλιέργεια με συνδεδεμένη ενίσχυση.
  • άμεση πληρωμή της ολοκληρωμένης διαχείρισης ζαχαρότευτλων του 2012 και στη συνέχεια και του 2013. Ζήτησα από τα στελέχη του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή της ολοκληρωμένης του 2012 εντός του Ιουλίου με την πληρωμή των παραγωγών που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις δηλώσεις τους,
  • την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης μέσω της νέας ΚΑΠ αλλά και την προώθηση συλλογικών δράσεων και σχημάτων, όπως οι ομάδες παραγωγών, με στήριξή τους μέσα από το δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ».

Κύριε Υπουργέ, θα παρακαλούσα να δείτε με ευαισθησία το όλο ζήτημα, διότι σε μια εποχή που προσπαθούμε να ανοίξουμε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και νέα εργοστάσια, κάποιοι αβασάνιστα και χωρίς τη δέουσα σοβαρότητα οδηγούν και την τελευταία γεωργοβιομηχανική μονάδα σε διάλυση.

Για τους ανωτέρω λόγους, σας ζητώ να στηρίξουμε την τευτλοκαλλιέργεια, με σκοπό να διατηρήσουμε ανοικτά τα εργοστάσια ζαχάρεως, προκειμένου να μην απαξιωθεί η αγοραστική τους αξία».

Διαβάστε επίσης: