serreslife

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε και ο δεύτερος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την αγορά του 82,33% των μετοχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με τον Ειδικό Εκκαθαριστή να τον κηρύττει άγονο εξαιτίας της αιφνίδιας αλλαγής δεδομένων στις  προσφορές των δύο τελικών υποψηφίων. Η αρχή έγινε από το fund «York Capital» που απέσυρε την προσφορά του στα μέσα της διαδικασίας, επειδή στην παρούσα χρονική περίοδο, λόγω των δυσχερών συνθηκών στην αγορά ζάχαρης, η τοποθέτηση στην ΕΒΖ θα συνιστούσε επένδυση υψηλού ρίσκου. Από την άλλη  μη ικανοποιητική κρίθηκε από τον εκκαθαριστή Τράπεζα Πειραιώς η πρόταση της Σέρβικης Sunoco.
Ωστόσο στην ανακοίνωση που εξεδόθη την Δευτέρα από την πλευρά της υπό εκκαθάρισης ΑΤΕ υποστηρίζεται ότι θα συνεχισθεί η προσπάθεια εκποίησης του πλειοψηφικού πακέτου της επιχείρησης. «Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (υπό Ειδική Εκκαθάριση) ανακοινώνει ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση της συμμετοχής της στην εταιρία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης  Α.Ε. κηρύχθηκε άγονος. Η εκποίηση της συμμετοχής, με τους  κατά το δυνατόν πιο συμφέροντες όρους, παραμένει πρωταρχικός στόχος του υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματος  και σε κάθε περίπτωση το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη».
Καταλυτικός παράγοντας για την κατάληξη του διαγωνισμού αποτέλεσαν οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις (130 εκατ. ευρώ) της ΕΒΖ που δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν οι δύο υποψήφιοι αγοραστές.

Η ΕΒΖ έχει εισέλθει σε ζημιογόνο πορεία, καθώς το εξάμηνο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2013 της χρήσης 2013-2014 οι ζημίες αυξήθηκαν στα 19,12 εκατ. ευρώ από 4,18 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της χρήσης 2012-2013.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 63,074 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 31,41% έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών στη Σερβία Ad Fabrika Secera “Sajkaska” και Ad Fabrika Secera “Crvenka”) ανήλθε σε 98,335 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 26,56% έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου. Σημειώνεται ότι στη μείωση του κύκλου εργασιών, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης, συνέβαλαν ιδίως η μείωση των πωλήσεων ως αποτέλεσμα των υψηλών αποθεμάτων στην παγκόσμια αγορά, οι συνθήκες ανταγωνισμού και η σημαντική πτώση της τιμής πώλησης της ζάχαρης στην εγχώρια αγορά.

Επιμέλεια Καγιογλίδης Παναγιώτης

Διαβάστε επίσης: