serreslife

Σοκ στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, προκάλεσε η είδηση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στη μονάδας παραγωγής γιαουρτιού της ΚΡΙ ΚΡΙ Α.Ε., στην περιοχή της Οινούσσας. Οι οδηγοί που διέρχονταν την εθνική οδό Σερρών – Δράμας έμειναν εμβρόντητοι στη θέα της φωτιάς, μην μπορώντας να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν. Μέσα σε λίγα λεπτά, οι πυκνοί μαύροι καπνοί σχημάτισαν ένα σύννεφο που σκέπασε όλη την περιοχή και παρά την υγρασία που επικρατούσε εκείνη την ώρα στην ατμόσφαιρα, ήταν ορατό από την πόλη των Σερρών.


Λίγα μέτρα πιο πέρα, οι πυροσβέστες έδιναν τη δική τους μάχη με τις φλόγες, δίνοντας πραγματικό αγώνα, ώστε να αποσοβήσουν τα χειρότερα. Να μπορέσουν δηλαδή, να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στη μονάδα παραγωγής γιαουρτιού για να μην επεκταθεί στην παρακείμενη εγκατάσταση του παγωτού. Εκεί, ο κίνδυνος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος, λόγω της τεράστιας ποσότητας αμμωνίας και εύφλεκτων υλικών που είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσαν έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με το φόβο της επέκτασης, οι αστυνομικοί έσπευσαν να απομακρύνουν τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο, σε απόσταση μεγαλύτερη των τριακοσίων μέτρων. Αν μάλιστα, συνυπολογιστεί ότι στα διακόσια μέτρα από την εστία της φωτιάς υπήρχε βενζινάδικο και ακριβώς απέναντι σούπερ μάρκετ με εκατοντάδες πελάτες την ώρα της πυρκαγιάς, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι ο κίνδυνος ήταν μεγάλος.

Οι εργαζόμενοι

Τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά (4:30 το απόγευμα) στη μονάδα παραγωγής γιαουρτιού εργάζονταν δέκα πέντε άτομα. Κατά συνέπεια, ο πρώτος φόβος αφορούσε στην κατάσταση της υγείας τους. Στο σημείο έσπευσαν συγγενείς τους, εμφανώς αναστατωμένοι, μέχρι τη στιγμή που διαβεβαιώθηκε ότι όλοι είναι καλά και δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.
Μόνο ένας από τους υπαλλήλους της γαλακτοβιομηχανίας που εργάζονταν εκείνη την ώρα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σερρών με αναπνευστικά προβλήματα, όμως σύντομα αυτό αποκαταστάθηκε και έφυγε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι υπηρεσίες

Η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σερρών ήταν άμεση με οκτώ οχήματα και άλλα τέσσερα που έσπευσαν από τη Θεσσαλονίκη. Ζητήθηκε η συνδρομή των δημάρχων Σερρών, Πέτρου Αγγελίδη και Εμμανουήλ Παπά, Βαγγέλη Καλαθά που αμφότεροι επιστράτευσαν τις υδροφόρες που διαθέτουν, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών οχημάτων με νερό. Από το δήμο Σερρών, διατέθηκαν επιπλέον δύο σκαπτικά μηχανήματα που βοήθησαν τα πυροσβεστικά οχήματα, ανοίγοντας «δρόμους» στα αποκαΐδια του κτιρίου που ήδη είχε καταρρεύσει.
Τελικά, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν κι αυτό αποσαφηνίστηκε τρεις ώρες μετά, με την πρώτη δημόσια δήλωση του διοικητή της πυροσβεστικής, Γιάννη Βασιλειάδη. Ο διοικητής ανακοίνωσε επισήμως ότι η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο και αποφεύχθηκε η επέκταση του πύρινου μετώπου στη μονάδα παραγωγής παγωτού. Όσο για τα αίτια, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, απέφυγε να αναφερθεί σε ενδεχόμενα, επισημαίνοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν με την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας.

Τσινάβος: «Πάμε μπροστά»

Την απόφασή του να προχωρήσει μπροστά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΡΙ ΚΡΙ Α.Ε., Παναγιώτης Τσινάβος. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανήμερα Χριστούγεννα, ανέφερε:
«Στην οικογένεια της ΚΡΙ ΚΡΙ είμαστε συγκλονισμένοι από το συμβάν. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Με την υποστήριξη των ανθρώπων μας που απέδειξαν για άλλη μια φορά την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους στην εταιρία, την υποστήριξη των γαλακτοπαραγωγών του Νομού Σερρών, των προμηθευτών, των συνεργατών και των πελατών μας, θα τα καταφέρουμε.
Από σήμερα κιόλας προχωράμε με συντονισμένα βήματα για τη δυναμική αναδιοργάνωση της παραγωγής μας προκειμένου να καλύψουμε άμεσα τις ανάγκες των πελατών μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής αξίας στους καταναλωτές μας. Μπορεί η φωτιά να έκαψε τις εγκαταστάσεις μας, αλλά άναψε ακόμα περισσότερο την πίστη, την θέληση και το όραμα των ανθρώπων της Κρι Κρι. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμπαράστασή σας».
Να σημειωθεί ότι η ΚΡΙ ΚΡΙ διαθέτει απόθεμα γιαουρτιού για ένα μήνα. Ωστόσο, η διοίκηση αναζητά λύσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βρεθεί εργοστάσιο που θα συνεργαστεί για την παραγωγή γιαουρτιού.
Όσον αφορά το Χρηματιστήριο –σ.σ. η ΚΡΙ ΚΡΙ είναι εισηγμένη- η διοίκηση της εταιρίας προσανατολιζόταν να ζητήσει την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Πάντως, η μονάδα που καταστράφηκε ήταν ασφαλισμένη.
Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι στις προθέσεις της ΚΡΙ ΚΡΙ να προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού.

serreslife

Οι μετοχές

Λίγες μέρες πριν την καταστροφή, η ΚΡΙ ΚΡΙ είχε προχωρήσει σε αγοραπωλησίες μετοχών, μεταξύ των μελών της οικογένειας Τσινάβου. Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι «με βάση το άρθρο 21 του Ν.3556/2007 σε συνδυασμό με το άρθρο 11 της απόφασης της ΕΚ 1/434/3.7.2007:
Α) η κα Τσινάβου Αναστασία, Υπόχρεο Πρόσωπο βάσει του α.13 του Ν.3340/2005, ως τέκνο του κου Τσινάβου Παναγιώτη (Προέδρου & Δ/ντος Συμβούλου της Εταιρείας), προέβη στις 19/12/2013 σε αγορά 657.217 κοινών ονομαστικών μετοχών συνολικής καθαρής αξίας 1.445.877,40 ευρώ και σε πώληση 1.307.217 κοινών ονομαστικών μετοχών συνολικής καθαρής αξίας 2.875.877 ευρώ.
Β) η κα Τσινάβου Μαγδαληνή, Υπόχρεο Πρόσωπο βάσει του α.13 του Ν.3340/2005, ως τέκνο του κου Τσινάβου Παναγιώτη (Προέδρου & Δ/ντος Συμβούλου της Εταιρείας), προέβη στις 19/12/2013 σε αγορά 650.000 κοινών ονομαστικών μετοχών συνολικής καθαρής αξίας 1.430.000,00 ευρώ.
Γ) ο κος Τσινάβος Παναγιώτης, Υπόχρεο Πρόσωπο βάσει του α.13 του Ν.3340/2005, ως Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Εταιρείας, προέβη στις 20/12/2013 σε αγορά 178.720 κοινών ονομαστικών μετοχών συνολικής καθαρής αξίας 391.369,80 ευρώ.
Δ) ο κος Τσινάβος Γεώργιος, Υπόχρεο Πρόσωπο βάσει του α.13 του Ν.3340/2005, ως τέκνο του κου Τσινάβου Παναγιώτη (Προέδρου & Δ/ντος Συμβούλου της Εταιρείας), προέβη στις 20/12/2013 σε πώληση 178.720 κοινών ονομαστικών μετοχών συνολικής καθαρής αξίας 391.369,80 ευρώ».

Διαβάστε επίσης: