serreslife

Πληθαίνουν σε όλη την Χώρα τα κοινωνικά φροντιστήρια, ο νέος αυτός εκπαιδευτικός θεσμός αποσκοπεί στήριξη των οικονομικά αδύναμων οικογενειών που δεν μπορούν να διαθέσουν χρηματικά ποσά για την εξωσχολική μόρφωση των παιδιών τους σε κάποιο φροντιστήριο. Το μεγαλύτερο μέρος των φροντιστηρίων προσφέρουν βοήθεια σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στους μαθητές της Γ Λυκείου που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Πλέον το νέο σύστημα εξετάσεων το οποίο προβλέπει την επιβολή Πανελλαδικών σε όλες τις τάξης του Λυκείου σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες αναμένεται να οδηγήσουν ολοένα και περισσότερους μαθητές στα «κοινωνικά φροντιστήρια».

Ο θεσμός πραγματοποιείται είτε από τους δήμους είτε από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις άλλα και από την εκκλησία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο φροντιστήριο του δήμου Παλλήνης εγγράφηκαν για φέτος 110 μαθητές αριθμός που αποδεικνύει τη δυναμική του θεσμού. 

Για να εγγραφεί κάποιος μαθητής απαιτείται να υποβληθούν μια σειρά δικαιολογητικών από τους γονείς ενώ η επιλογή των μαθητών πραγματοποιείται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Στα εν λόγω φροντιστήρια διδάσκονται τα κυριότερα μαθήματα στα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες οι μαθητές όπως είναι τα μαθηματικά, φυσική, αρχαία, έκθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα φροντιστήρια απευθύνονται σε μαθητές λυκείου ενώ προτεραιότητα εγγραφής έχουν οι τελειόφοιτοι. 

Αν και ο θεσμός έχει πολέμιους από το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αξίζει να επισημανθεί ότι πολλά «κοινωνικά φροντιστήρια» λειτουργούν με τη συνδρομή συλλόγων ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του φροντιστηρίου της Περιφέρειας Κρήτης άλλα και σε άλλες περιοχές. Άλλωστε πολλοί φροντιστές γνωρίζουν ότι σε αυτά τα φροντιστήρια φοιτούν μαθητές όπου οι οικογένειές τους δε μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα των φροντιστηρίων, οπότε και δε λειτουργούν ανταγωνιστικά με ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης.

Στον Δήμο Σερρών οι προσπάθειες για την δημιουργία ενός τέτοιου φροντιστηρίου έχουν βρεθεί σε «αδιέξοδο» παρά τις προσπάθειες της πρώην Αντιδημάρχου κ. Σοφίας Μπιτζίδου αλλά και του νυν κ. Δημήτρη Μερετούδη. Σύμφωνα με τον κ. Μερετούδη πραγματοποιήθηκαν πολλές προσπάθειες για την δημιουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου αλλά η έλλειψη χώρου  που θα στέγαζε την δομή «μπλόκαρε» τις διαδικασίες: «Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς και φροντιστές να μας βοηθήσουν στην δημιουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου ωστόσο η έλλειψη χώρου αποτελεί εμπόδιο. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να βρεθεί στέγη αλλά και να καλυφθούν τα όποια προβλήματα ώστε να δημιουργηθεί και στις Σέρρες ο θεσμός».

Αν και το Δημοτικό Κοινωνικό Φροντιστήριο αντιμετωπίζει προβλήματα ένα άλλο ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του για τους μαθητές. Ο λόγος για το φροντιστήριο της Δημοτικής Παράταξης Διάβαση Πεζών το οποίο διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και θα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου κ Λυκείου. Σύμφωνα με το μέλος της παράταξης κ. Δημήτρη Παρίσση: «τα μαθήματα θα λαμβάνουν μέρος στο «στέκι» της Διάβασης Πεζών και θα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου κ Λυκείου αλλά και αν κάποιοι καθηγητές μας προτείνουν να ενταχθούμε στο κομμάτι των ξένων γλωσσών θα το επιχειρήσουμε. Οι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αφιλοκερδώς από αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προς τους συνανθρώπους μας που σε μία τόσο δύσκολη στιγμή αντιμετωπίζουν. Πέρσι στην δράση μας συμμετείχαν 20-25 παιδιά και ελπίζουμε φέτος να είναι περισσότερα».

Του Καγιογλίδη Παναγιώτη

Διαβάστε επίσης: