serreslife

Θησαύριζαν στήνοντας «λευκούς» γάμους! Το πολυμελές κύκλωμα, που αποτελούταν από πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας, μεταξύ των οποίων επιφανείς δικηγόροι, μεγαλομεσίτες, μεταφραστές, καθώς και δημοτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι σε νευραλγικά πόστα, είχε στήσει ολόκληρη... βιομηχανία εικονικών γάμων στη βόρεια Ελλάδα, με σκοπό την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από Γεωργιανούς και καρπωνόταν τεράστια χρηματικά ποσά.

Ανθρωπος-κλειδί στο καλά στημένο κόλπο, που απέφερε στο κύκλωμα κέρδη 230.000 ευρώ, φαίνεται πως ήταν υπάλληλος στη γραμματεία της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Συζύγων Ελλήνων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και εγκέφαλοι μία 52χρονη μεσίτρια, ένας 36χρονος δικηγόρος και μία 40χρονη αλλοδαπή. Στην πλειονότητά τους Γεωργιανοί, οι αλλοδαποί παντρεύονταν με εικονικούς γάμους Ελληνες ή υπηκόους άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο την απόκτηση ιθαγένειας πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Στην πολυμελή οργάνωση, που δρα τουλάχιστον εδώ και μία διετία κι εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, εμπλέκονται συνολικά 173 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι επτά δικηγόροι, δύο μεταφραστές, δύο δημοτικοί κι ένας δημόσιος υπάλληλος. «Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η οργάνωση έκανε εξήντα οκτώ εικονικούς γάμους αποσπώντας 230.000 ευρώ, ενώ στόχευε το επόμενο διάστημα να τελέσει άλλους εβδομήντα εννέα από τους οποίους σχεδίαζε να αποκομίσει άλλα 298.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρας Παζαρλής.

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει έντεκα μέλη, εννέα Ελληνες και δύο αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων τα ηγετικά στελέχη, καθώς και έναν δημοτικό κι έναν δημόσιο υπάλληλο, ενώ αναζητούνται επιπλέον πέντε άτομα. Επίσης, άλλα τέσσερα μέλη της οργάνωσης βρίσκονται εκτός της επικράτειας. Η δικογραφία ωστόσο περιλαμβάνει άλλλους δεκαοκτώ εμπλεκομένους, οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων ένας δημοτικός υπάλληλος κι έξι δικηγόροι, ενώ εκτός δράσεως της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται επιπλέον 136 άτομα (68 ημεδαποί - 68 αλλοδαποί).

Οπως προέκυψε από την πολύμηνη συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το 2010 και είχε ιδιότυπη ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό. Τα τρία ηγετικά στελέχη συμβούλευαν και κατηύθυναν τους παράνομους μετανάστες να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην αρμόδια αστυνομική αρχή, προκειμένου να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Κατόπιν, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, τους χορηγούνταν δελτίο αιτήσαντος άσυλο (ροζ κάρτα), το οποίο νομιμοποιούσε την προσωρινή παραμονή τους στη χώρα. Εν τω μεταξύ, τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν υποψήφιους «συζύγους», κυρίως Ελληνες, οι οποίοι αντί αμοιβής τελούσαν με τους εν λόγω αλλοδαπούς εικονικούς γάμους.


Από 700 έως 7.000 ευρώ η «ταρίφα»

Το χρήμα έρρεε άφθονο στους κόλπους του κυκλώματος, αφού τα ποσά που απαιτούσε από τους αλλοδαπούς κυμαίνονταν από 700 έως 7.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα, για την απόκτηση του δελτίου αιτήσαντος άσυλο η οργάνωση καρπωνόταν από 700 έως 1.000 ευρώ. Για την έκδοση άδειας διαμονής ως συζύγων πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε. εισέπραττε 4.500, ενώ σε περίπτωση που ο αλλοδαπός κατά την είσοδό του στην επικράτεια κατείχε «Θεώρηση Εισόδου» το ποσό μειωνόταν στα 3.500 ευρώ! Στις περιπτώσεις εκείνες που οι Ελληνες υποψήφιοι σύζυγοι πήγαιναν στη χώρα καταγωγής του αλλοδαπού, το ποσό ανερχόταν στα 7.000 ευρώ. Οι βασικοί αλλά και οι απλοί συνεργοί του κυκλώματος, προκειμένου να διευκολύνουν την εγκληματική του δράση, πλαστογραφούσαν έγγραφα, μετέφραζαν πλαστά δικαιολογητικά και χρησιμοποιούσαν κάθε δυνατό μέσο για την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών.


Πώς ξεσκεπάστηκε το κύκλωμα

Η αποκάλυψη της εγκληματικής οργάνωσης έγινε ύστερα από καταγγελία που έκανε στην αστυνομία άνδρας από τις Κρηνίδες Καβάλας. Ο πολίτης κατήγγειλε ότι η κόρη του, που είναι εξαρτημένη από τα ναρκωτικά, είχε κάνει «λευκό» γάμο με έναν Γεωργιανό, αντί 800 ευρώ. Οπως είπε εξοργισμένος ο άνδρας, η κόρη του, αφού τέλεσε τον γάμο κι ενώ προηγουμένως είχε πάρει τα χρήματα, βγαίνοντας από την εκκλησία δέχτηκε την άγρια επίθεση μελών της οργάνωσης, τα οποία την ξυλοκόπησαν μέχρι λιποθυμίας και στη συνέχεια την παράτησαν αβοήθητη, αφού φυσικά είχαν πάρει από την τσέπη της τα λεφτά.

Ετσι ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ημαθία, στην Κατερίνη, στις Σέρρες, στο Κιλκίς, στο Διδυμότειχο και την Καβάλα, κατά την οποία έγιναν και οι συλλήψεις. Εις βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της παράβασης του νόμου περί εισόδου, διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτεια, της πλαστογραφίας, της δωροδοκίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης του νόμου περί υπεύθυνης δήλωσης καθώς και των διατάξεων περί υποχρεώσεων δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

Πηγή: espressonews.gr

Διαβάστε επίσης: