Κλειστά τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης σήμερα στο Δήμο Σερρών, λόγω πένθους για το τραγικό χαμό του 11χρονου μαθητή χθες το μεσημέρι, όταν ανατινάχθηκε ο λέβητας πίσω από το σχολείου του.

Εκτός κινδύνου είναι οι δύο μαθητές που τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη. Ήδη ο ένας πήρε εξιτήριο και ο άλλος διεκομίσθη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για προληπτικούς λόγους.
Σήμερα το πρωί στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται πραγματογνώμονες παρουσία του δικηγόρου της οικογένειας του άτυχου 11χρονου.
Η ώρα χθες ήταν 2.20 και οι μαθητές του ολοήμερου ήταν σε διάλειμμα και λόγω της ασθενούς βροχής πήγαν στο στέγαστρο πίσω στο σχολείο. Εκείνη την ώρα έγινε η τρομερή έκρηξη στο λεβητοστάσιο, με αποτέλεσμα κομμάτια τοίχου και η πόρτα να ανατιναχθούν τριάντα μέτρα περίπου μακριά τραυματίζοντας θανάσιμα τον 11χρονο μαθητή και τραυματίζοντας ελαφρά τους δύο συμμαθητές του. Οι πληροφορίες λένε πως ο παλιός καυστήρας με το πετρέλαιο ήταν αυτός που εξερράγη, μετά από εργασίες για την μετατροπή του συστήματος θέρμανσης σε γεωθερμία.

Σήμερα, στις 4 το απόγευμα στο Α' Νεκροταφείο Σερρών θα τελεστεί η κηδεία του 11χρονου μαθητή του 9ου Δημοτικού Σχολείου που έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο, χθες το μεσημέρι, μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο.

Εκτελούνταν έργο ενεργειακής αναβάθμισης
Ο αντιδήμαρχος Έργων, Γιώργος Νυχτοπάτης, είπε πως γινόταν ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου εδώ και ένα χρόνο περίπου και σύμφωνα με το έργο στο 9ο δημοτικό θα γινότανε η αλλαγή, από τον καυστήρα στο πετρέλαιο στον καυστήρα με τη γεωθερμία, ενώ τα ακριβή αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία θα ερευνηθούν από τους αρμόδιους.

Τι ισχυρίζεται ο διευθυντής του σχολείου
«Στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου», δήλωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου, Νικόλαος Τσιότσιος, σημειώνοντας πως ο ίδιος διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.
«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», λέει ο κύριος Τσιότσιος. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω».
Ο διευθυντής του σχολείου υπογραμμίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του, χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως είπε «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία»

Δήμος Σερρών: Δεν δόθηκε καμιά άδεια για εργασίες εν ώρα μαθήματος
Οι απαντήσεις θα δοθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν προς κάθε κατεύθυνση τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών χθες το βράδυ μετά από σύσκεψη στο Δημαρχείο σημειώνοντας στους δημοσιογράφους πως από τη συμβατική υποχρέωση του εργολάβου υπάρχει υποχρέωσή του, να ζητάει άδεια και από τον Δ/ντη του σχολείου και από τον Δήμο για να εκτελεί εργασίες ενδεχόμενα σε κάποιες ώρες που υπάρχει διδακτικό έργο, τέτοια άδεια από τον Δήμο δε δόθηκε ποτέ. «Είναι σαφής ο όρος της σύμβασης, από τον Δήμο δε δόθηκε ποτέ η άδεια και δε θα έπρεπε ο εργολάβος να βρίσκεται μέσα στη σχολική μονάδα όλα τα άλλα θα διερευνηθούν γιατί πρέπει να δοθούν απαντήσεις.
Ο όρος αναφέρει πως θα υπάρχει έγγραφη αποδοχή και από διεύθυνση του σχολείου και από τη δημοτική αρχή, από τη δημοτική αρχή τέτοια έγκριση για εργασίες να γίνονται την ώρα που τα παιδιά μας διδάσκονται μέσα στα σχολεία δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί.
Την επίβλεψη των εργασιών την και σχολική μονάδα και η αντίστοιχη τεχνική υπηρεσία του Δήμου η οποία βασίζεται σε συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις. Δηλαδή επιβλέπει και ο Δήμος και η Σχολική μονάδα εάν τηρούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου», υποστήριξε ο κ. Χρυσάφης.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο 11χρονου μετά από έκρηξη σε σχολείο
Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε ο θάνατος 11χρονου μαθητή μετά από έκρηξη σε λεβητοστάσιο στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να γίνει περεταίρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος και στη συνέχεια να προβεί στις ανάλογες ενέργειες και την απόδοση ευθυνών.

Η ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών
Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 τη Δευτέρα 5/12, δύο (2) ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο.

Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού.


Διαβάστε επίσης:


Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Δέσποινα Γιαννακίδου

Διαβάστε επίσης: