Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, σημαντικός εκπρόσωπος της μεταμοντέρνας τέχνης. Μουσείο Κωνσταντίνου Ξενάκη δημιουργείται στις Σέρρες.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο διεθνούς φήμης εικαστικός και πρωτοπόρος της μεταμοντέρνας τέχνης Κωνσταντίνος Ξενάκης. Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1931 και σπούδασε στο Παρίσι (1956-1961). Θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος της μεταμοντέρνας τέχνης, και τα έργα του είναι γνωστά για τη σημειολογία τους και τον συνδυασμό κωδικών, γραμμάτων διαφόρων αλφαβήτων, και διαφόρων αντικειμένων, κατά την προσωπική τεχνοτροπία του καλλιτέχνη.

Παγκόσμιος Έλληνας, μέσα από μια διαδικασία διαλόγου και συνεργασίας με τον φίλο του Σερραίο καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Αριστοτέλη Νανιόπουλο, επέλεξε την πόλη των Σερρών για να δωρίσει μεγάλο μέρος του έργου του, προκειμένου να δημιουργηθεί το Μουσείο «Κωνσταντίνος Ξενάκης» στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά. Η «Δωρεά Ξενάκη» περιλαμβάνει έργα από όλες τις περιόδους και τα είδη δημιουργίας του καλλιτέχνη και αναπτύσσεται σε 11 ενότητες.

«Με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης, βαθιάς τιμής και μεγάλης ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του, αποχαιρετώ και ως δήμαρχος Σερρών τον εξαίρετο καλλιτέχνη και μεγάλο δωρητή, Κωνσταντίνο Ξενάκη, ο οποίος έφυγε απ' τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Το μεγάλο ταλέντο του στα εικαστικά και τη γλυπτική, τον ανέδειξαν σε πολυσχιδή άνθρωπο του πνεύματος, που διακρίθηκε επιτυχώς σ' όλους τους τομείς της τέχνης με τους οποίους καταπιάστηκε, Απ' το 1955 μέχρι και τις μέρες μας, είχε πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, εγκαταστάσεις θεάματος, δράσεις, μνημειακές κατασκευές», αναφέρει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης.

«Μέσα από μια διαδικασία διαλόγου και συνεργασίας με τον φίλο του, το Σερραίο καθηγητή του ΑΠΘ κ. Αριστοτέλη Νανιόπουλο, έγινε ένας αληθινός φίλος των Σερρών, που αγάπησε την πόλη μας και τους ανθρώπους της. Αυτή του η αγάπη, τον οδήγησε στη συνειδητή επιλογή να δωρίσει στον δήμο μας 171 έργα του, όλων των περιόδων, προκειμένου να δημιουργηθεί το Μουσείο «Κωνσταντίνος Ξενάκης». Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη αυτού του σπουδαίου ανθρώπου, θεωρώ ότι αποτελεί ελάχιστη ηθική υποχρέωση για τον Δήμο μας η γρήγορη περάτωση του Μουσείου “Κωνσταντίνος Ξενάκης”, που θα αποτελέσει κόσμημα και πολιτιστική κορωνίδα του τόπου μας».

Πηγή: voria.gr

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 217 επισκέπτες