Σε επιφυλακή  βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφορικά με τα νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που καταγράφηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε περιοχές της γειτονικής Βουλγαρίας.

Παρότι μέχρι στιγμής στις Σέρρες, αλλά και  στους υπόλοιπους νομούς της Μακεδονίας δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη εστία της γρίπης, οι υπηρεσίες ενημερώνουν τους πτηνοτρόφους για τα μέτρα βιοασφάλειας που θα πρέπει να λάβουν, όπως να μην εκθέτουν τα πτηνά που εκτρέφουν κοντά  στα άγρια και αν βρουν κάποια νεκρά να ενημερώσουν αμέσως την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία.

Ειδικότερα την ανησυχία των ελληνικών αρχών (εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) ενέτειναν οι 28 καταγεγραμμένες εστίες γρίπης των πτηνών εντός του 2018, με την τελευταία στις 18 Δεκεμβρίου 2018.

Όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με την Γερακίνα Μπισμπινά, αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας της ΠΚΜ, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς όπως τόνισαν, το αρμόδιο υπουργείο, ζήτησε μόνο να γίνει σχετική ενημέρωση στους πτηνοτρόφους και κατόχους οικόσιτων πουλερικών για τη γρίπη των πτηνών, και όχι να εφαρμοστούν, για παράδειγμα, σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Στη ανακοίνωση της, η διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΚΜ υπενθυμίζει στους πτηνοτρόφους ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Προσοχή στα άγρια πτηνά

Επίσης διευκρινίζει ότι όσον αφορά στα μέτρα βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών, οι κάτοχοι τους μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά από την ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων, (www.minagric.gr) για τη θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας, τις τροποποιήσεις της υπουργικής απόφασης κ.ά.

Σχετικά  με τη την εφαρμογή προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «υπάλληλοι άλλων κρατικών υπηρεσιών (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, κέντρα περίθαλψης κτλ.) και μέλη ιδιωτικών φορέων, που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος είτε ενημερώνοντας τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είτε συλλέγοντας και παραδίδοντας σε αυτές ολόκληρα πτηνά. Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες».

Πηγή: Φανή Σοβιτσλή - Εφημερίδα Μακεδονία

Διαβάστε επίσης: