serreslife

Έκκληση προς τους Σερραίους να δώσουν αίμα απηύθυνε η Βιοπαθολόγος και Δ/ντρια Αιμοδοσίας και Αιματολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Σερρών Κατερίνα Τζιούρα ,μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΑ Σερρών «με το νι και με το σίγμα», επισημαίνοντας τις μεγάλες ανάγκες για αίμα και τα παράγωγά του (πλάσμα και αιμοπετάλια) ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες .
Η αιμοδοσία που διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, είναι σπουδαία πράξη και ουσιαστικά προσφορά ζωής στο συνάνθρωπό μας, είπε η κ. Τζιούρα διευκρινίζοντας πως η ποσότητα που προσφέρει ο κάθε δότης είναι τόση που δε θα του δημιουργεί κανένα πρόβλημα, αφού αναπληρώνεται πολύ σύντομα.


Παράλληλα η σπουδαιότητα της πράξης ενισχύεται και από το γεγονός ότι το αίμα είναι ζωντανός ιστός, δε παρασκευάζεται απλά δίδεται εθελοντικά από υγιείς δότες. Ο χρόνος «ζωής» είναι για τα ερυθρά αιμοσφαίρια 35 με 42 ημέρες ενώ για τα αιμοπετάλια μόλις 5 με 6 ημέρες.
Η κ. Τζούρα εξήρε την συμβολή Συλλόγων και φορέων προς την κατεύθυνση αυτή, η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως είναι ελπιδοφόρο και παρήγορο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι προσέρχονται για να προσφέρουν αίμα. «Κάνουμε και εξορμήσεις σε περιοχές του Νομού Σερρών προκειμένου να φτάσουμε κοντά στους δότες» είπε η κ. Τζιούρα ζητώντας από του Σερραίους που μπορούν να δώσουν αίμα, να το κάνουν είτε φύγουν για διακοπές είτε μείνουν στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: