Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας από την τοπική μας Εκκλησία με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και ακολούθως λιτανείας των αγίων και σεπτών εικόνων στον ιερό Μητροπολιτικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζεται η ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μ.Χ.).

Ο Σεβασιμώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης εξιστόρησε στο κήρυγμά του τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος, του 8ου έως τις αρχές του 9ου αιώνα και οδήγησαν στην εικονομαχική έριδα, κάνοντας λόγο για μια άκαιρη, ανώφελη και  αδικαιολόγητη παρέμβαση στις υποθέσεις της Εκκλησίας, με βλαπτικές συνέπειες για την ίδια αλλά πολύ περισσότερο για το ίδιο το κράτος.

«Ο άρχοντας εκείνης της εποχής αλλά της σημερινής και της μελλούσης, ζωσμένος με τη δύναμη του ξίφους που θέλει πάντοτε να επιβάλει το θέλημά του εις την εκκλησία και τότε για 117 χρόνια η εξουσία έθεσε εν διωγμό την Εκκλησία με διώξεις αρχιερέρων, ιερέων και μοναχών που διαπομπεύονταν μέσα στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης».

 Έργο επαναλαμβανόμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας χαρακτήρισε ο κ. Θεολόγος την απαίτηση της εξουσίας να μειώσει την Εκκλησία και την επιθυμία της πρώτης να αφομοιώσει το δόγμα της δεύτερης, επιχειρώντας, παράλληλα, να υφαρπάξει την περιουσία της.

Ο κ. Θεολόγος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία υπερασπίσθηκε αλλά και υπερασπίζεται το δικαίωμά της να ορίζει τα του οίκους της. «Να ορίζει με την χάρη του Αγίου Πνεύματος την ορθή διδασκαλία, η οποία σώζει τον άνθρωπο. Διδασκαλία, η οποία γίνεται ορθοπραξία. Δηλαδή, η ορθή πίστη μας περί του Θεού, των Αγίων, της ζωής και του αγώνος μας να γίνεται ποιότητα και ήθος ζωής.

Δεν γιορτάζουμε μόνο την Ορθοδοξία αλλά αφουγκραζόμαστε το παρακέλευσμα των Πατέρων μας η Ορθοδοξία να γίνει στη ζωή μας Ορθοπραξία».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης εξέπεμψε μήνυμα προς την κάθε λογής εξουσία να μένει μακριά από τα δογματικά θέματα της Εκκλησίας. Ο Ποιμενάρχης μας επισήμανε, ωστόσο, ότι τα όρια των θεσμών πρέπει να είναι διακριτά και να γνωρίζουν τα όριά τους

Ο κ. Θεολόγος απευθύνθηκε και προς εκείνους «που με τον λόγο τιμούν την Εκκλησία αποδίδοντας σε αυτή, μάλλον, μία αξία μουσειακού χαρακτήρα αλλά με τους λόγους τους πολλές φορές επιδιώκουν την αφομοίωση και της πίστεως και της Εκκλησίας. Θλιβερό άρχοντες αυτού του τόπου του ζυμωμένου με την πίστη να βλέπου την Εκκλησία ανταγωνιστικά, με προκατάληψη λες κι διεκδικεί μέρος της δικής τους εξουσίας. Μα η Εκκλησία δε διεκδικεί εξουσία. Η Εκκλησία διακονεί αυτό τον λαό και ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται. Τα διλήμματα περί χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας είναι χωρίς αντίκρισμα. Διότι για αυτόν τον τόπο η Εκκλησία και πόνεσε και θυσιάσθηκε και προσέφερε και αίμα και πνεύμα αλλά περιουσία πολύ για την ανάσταση του Γένους. Κι είναι μια προσφορά την οποία κανείς δεν έχει το δικαίωμα ούτε να διαγράψει ούτε να απομειώσει ούτε να θελήσει να περιωθριοποιήσει.

Ο Σεβασμιώτατος διατύπωσε με ακρίβεια την οφειλόμενη τιμή στις εικόνες. Διασαφήνισε ότι πρόκειται για τιμή και όχι λατρεία. «Οι εικόνες είναι το σημείο συναντήσεως του κτιστού και το άκτιστο. Εργαλεία πνευματικά για την προσευχή μας και για την επικοινωνία μας με τον ίδιο τον Θεό. Ασπαζόμενοι τις ιερές εικόνες δεν ασπαζόμαστε την ύλη από την οποία είναι κατασκευασμένες οι εικόνες αλλά η τιμή διαβαίνει στο πρωτότυπο, δηλαδή. στο εικονιζόμενο πρόσωπο, στο οποίο απευθύνουμε τις προσευχές μας».

Στον ιερό Μητροπολιτικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών παρέστησαν η πρώην υπουργός κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η βουλευτής κ. Φωτ. Αραμπατζή, ο διοικητής τους 10ου Συντάγματος Πεζικού, συνταγματάρχης κ. Κων. Αμασιαλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γ. Μωϋσιάδης, ο δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθ. Μπαζδάνης, ο αντιδήμαρχος Σερρών κ. Ηλίας Γκότσης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Σερρών κ.κ. Αλ. Χρυσάφης και Θεοδ. Αραμπατζής, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Πηγή: Εφημερίδα η Πρόοδος

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 180 επισκέπτες