Το σύνθημα «μαζί και στη βροχή» έκαναν πράξη οι χιλιάδες θεατές, οι οποίοι αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες και κατέκλυσαν το χώρο του οχυρού την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, για να γίνουν μέρος της ιστορίας και να συμμετέχουν στην εκδήλωση «Ρούπελ 1941. Η Αναβίωση».


Η φράση «Τα οχυρά δεν παραδίδονται! Καταλαμβάνονται!» ακούστηκε και πάλι στον χώρο του ιστορικού οχυρού προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους, που μπορεί λόγω της βροχής να μην είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν από κοντά το ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755 ή την πτώση των αλεξιπτωτιστών, ωστόσο αποζημιώθηκαν πλήρως από το θέαμα που τους προσέφεραν οι αναβιωτικές ομάδες από Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία που συμμετείχαν στο δρώμενο, υπό την αφήγηση του δημοφιλούς παρουσιαστή Αλέξη Κωστάλα και τα κείμενα– ιστορική έρευνα του Ηλία Κοτρίδη.

Ο Δήμαρχος Σιντικής κ.Φώτης Δομουχτσίδης υποδέχτηκε τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ.Μακάριο, τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνο Πολυκάρπου, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, τον Διοικητή του Γ’ ΣΣ/NRDC-GR Πάρι Καπραβέλο, τον ΔιοικητήτηςΠεριφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κ.Μακεδονίας Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Δαδούδη, εκπροσώπους της αστυνομίας, ενώσεων αποστράτων, αιρετούς, τοπικούς φορείς και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του πετυχημένου τριημέρου εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Σιντικής, το Σωματείο «Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου» και η ΑΠΟΔΡΑΣΙ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.

«Είμαστε χαρούμενοι, που η αναβιωτική εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς ότι, παρά τη βροχή, πλήθος κόσμου ήρθε στο Ρούπελ. Αυτό πραγματικά μας συγκινεί, αλλά ταυτόχρονα μας οπλίζει και με κουράγιο, για να μπορέσουμε, εφόσον έχουμε και τη δυνατότητα, να το συνεχίσουμε. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους!», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Δομουχτσίδης.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αφού συνεχάρη τον Δήμο Σιντικής και τους υπόλοιπους διοργανωτές για την άρτια διοργάνωση, σημείωσε: «Αυτές οι εκδηλώσεις λειτουργούν ως υπενθύμιση, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι οι Έλληνες ποτέ δεν το βάζουμε κάτω, ποτέ δεν παραδίδουμε τα όπλα.».

Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο αείμνηστος Διοικητής του Οχυρού Κελκαγιά στο Μπέλλες, Τηλέμαχος Ζακυνθινός (1904-1978), με τον Δήμαρχο Σιντικής να απομείνει τιμητική πλακέτα στον εγγονό του ήρωα που φέρει και το όνομά του, ενώ τιμητικές πλακέτες απένειμε στον Περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας, στον Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, αλλά και στον Αλέξη Κωστάλα.

Παράλληλα, στο χώρο λειτούργησαν και περίπτερα της διοργάνωσης, της Στενωπού, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Περιφερειακού Τμήματος Σερρών, Συλλόγων, Συνδέσμων, Αναβιωτικών Ομάδων και συλλεκτών.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: