serreslife

Αιτία για ακόμη ένα γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης αποτέλεσε η έγκριση του ισολογισμού-απολογισμού του οικονομικού έτους 2012 η οποία συζητήθηκε στο ειδικό Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης. Λαβή αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών αποτέλεσε το πρόγραμμα εξυγίανσης της Δημοτικής Αρχής το οποίο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν «ανεπαρκές» και «αργό». Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Στέργιος Γαλάνης από την πλευρά του  σχολιάζοντας τον ισολογισμό ανέφερε: «Στον ισολογισμό και τον απολογισμό αποτυπώνεται περίτρανα το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου. Συγκεκριμένα φαίνεται στον ισολογισμό ότι έχουμε πλεόνασμα 1 εκ ευρώ και έχουμε μειώσει τα χρέη κοντά στα 4.400.000 ευρώ στο τέλος του 2012 γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζεται από το 2013 έχουμε πληρώσει πάνω από 3 εκ ευρώ σε οφειλές και έχουν μειωθεί αρκετά περισσότερο τα χρέη. Επομένως και αυτή τη χρονιά αποδείχτηκε ότι νοικοκυρεύτηκε ο Δήμος, μειώθηκαν τα χρέη μας και προς τις τράπεζες αλλά και προς τους προμηθευτές και όπως είπα υπάρχει και λογιστικό πλεόνασμα και είναι μία εικόνα που συνάδει με τις υποσχέσεις που δώσαμε στους πολίτες».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόδωρος Μιλήδης έκανε λόγο για ένα «πρόγραμμα» το οποίο προχωρά με ρυθμούς χελώνας ενώ στερείται εσόδων και υπολείπεται σε αρκετούς τομείς. Επιπλέον όσον αφορά τα έξοδα ο κ. Μιλήδης τόνισε την ανάγκη διάθεσης περισσότερων πόρων στην κοινωνική πολιτική. «Αν ήμασταν εμείς θα είχατε μαύρη νύχτα σε αρκετά θέματα. Προσπαθείτε με τα λόγια σας να αρπάξετε ψήφους, ο κόσμος μας ακούει και θα αποφασίσει. Πέρσι μας είχατε πει πως υπήρχαν προβλήματα στον οικονομικό τομέα, είστε ουραγοί και όχι μπροστάριδες όπως λέτε, αυτά να τα λέτε σε αυτούς που δεν σας ξέρουν, όχι σε εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιλήδης.

Στο ίδιο τέμπο και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Βασίλη Χρυσανθίδη ο οποίο υπογράμμισε πως το «πρόγραμμα» της Δημοτικής Αρχής υπολείπεται σε αρκετούς τομείς όπως αυτοί των εσόδων όπου δεν εισπράχθηκαν σημαντικά ποσά που ο Δήμος δικαιούταν, της καθαριότητας όπου παρά τα σημαντικά που δαπανώνται η πόλη παραμένει βρώμικη, των οφειλών με την Δημοτική Αρχή να μην διαγράφει τα επισφαλείς χρέη και τον τουρισμό καθώς η προβολή του Δήμου γίνεται χωρίς κεντρικό σχέδιο. Τέλος ο κ. Χρυσανθίδης ανάφερε πως δεν υπάρχει καλή συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τους υπηρεσιακούς φορείς.
Στα μνημονιακά εμπόδια και το επιθετικό οικονομικό περιβάλλον που έχει επιβάλει η Τρόικα στην κοινωνία στάθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της «Διάβασης Πεζών» κ. Αθανάσιος Μποϊκος: «Ο ισολογισμός γίνεται υπό την ασφυχτική πίεση των μνημονίων και του οικονομικού παρατηρητηρίου και όλων αυτών που συνθλίβουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Όλα αυτά που ακούμε περί συμμαζέματος κ εξυγίανσης δεν είναι τίποτα άλλο από μία  περιοριστική ανάγκη και οι Δήμοι πρέπει να τις εφαρμόσουν και όταν λέμε αποδέχονται δεν μπορούν να αντιδράσουν κ να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές που φέρνουν την τοπική αυτοδιοίκηση σε κωματώδης κατάσταση. Όταν μιλάμε για «νοικοκυρέματα» αναφερόμαστε στον θάνατο της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Μποϊκος. Παράλληλα ο δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα του ΧΥΤΑ Σερρών το οποίο υπό τον εργολάβο οποίος είχε αναλάβει την διαχείριση του το κόστος λειτουργίας ήταν πολύ μεγάλο και έπεσε εφ όσον η διαχείριση πέρασε στους υπαλλήλους του Δήμου.

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Γαλάνη ο οποίος έκανε λόγο για μία «στείρα αντιπολίτευση» ενώ διέψευσε τις κατηγορίες περι «ψηφοφορίας» υπογραμμίζοντας πως η εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου ήταν μέσα στους 16 άξονες που προεκλογικά η Δημοτική Αρχή είχε υποσχεθεί στους Σερραίους, παράλληλα σε εποχή κρίσης επιτεύχθηκε η μείωση των εξόδων και η αύξηση των εσόδων σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία ενώ τομείς που στο παρελθόν παρουσίαζαν προβλήματα σήμερα αποδίδουν. Μάλιστα ο κ. Γαλάνης ανέφερε πως ο Δήμος δεν είναι ουραγός αλλά πρωτοπορεί καθώς ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσε τα προβλεπόμενα του Καλλικράτη. Επίσης ο κ. Γαλάνης διέψευσε τις κατηγορίες περί αδυναμίας συνεργασίας τονίζοντας πως υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις με τους υπηρεσιακούς και εξού η τόσο καλή δουλειά. Τέλος ο κ. Γάλανης τόνισε πως η αντιπολίτευση δεν πρέπει να τα διαλύει όλα καθώς μέσα από αυτή την στάση της αδικεί τον εαυτό της καθώς και αυτή έχει μερίδιο σε αυτό τα επιτυχημένο έργο.        

Του Καγιογλίδη Παναγιώτη

Διαβάστε επίσης: