serreslife

«Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, τις φυσικές ομορφιές, τον πολιτισμό, τα σερραϊκά μοναστήρια, τα εκκλησιαστικά μνημεία και το μοναδικό στα βαλκάνια Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ποθούμενη πρόοδο του τόπου, στον οποίο πρέπει ν' αναπτυχθούν περαιτέρω μορφές εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να προσελκύσουν ντόπιους και ξένους τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου».

Τα παραπάνω επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης-Αγροτικής Οικονομίας & Τουρισμού κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης, ο οποίος έλαβε μέρος στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουρισμού που πραγματοποιήθηκε στην Βεργίνα της Πέλλας την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή επαγγελματιών του τουρισμού από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας, ο οποίος κατευθύνει τη χρόνια προσπάθεια των επιχειρηματιών στο χώρο του τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού, προκειμένου να οργανωθούν και να προβάλουν ένα εναλλακτικό μοντέλο τουρισμού.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Σύνδεσμος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου (EuroGιties) και εκπροσωπείται μάλιστα στο Δ.Σ. με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτουρισμού Πελοποννήσου.

Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός της υπαίθρου και ο αγροτουρισμός ενισχύουν τον κοινωνικό ιστό με τη συνέργεια πολλών μικρών διαφορετικών επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, που όλες μαζί δημιουργούν μια ενότητα, ένα προϊόν και προβάλλουν ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για ανάπτυξη δημιουργούνται παραδοσιακοί ξενώνες, αγροκτήματα, παραδοσιακές ταβέρνες, μικρά επισκέψιμα οινοποιεία,  μικρά επισκέψιμα ελαιουργεία, χώροι μεταποίησης, φούρνοι, τυροκομεία, χώροι πώλησης με πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, τεχνήματα, χώροι τέχνης και πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπήρξαν εξαιρετικές τοποθετήσεις από τους εισηγητές και ανταλλαγή απόψεων που αφορούσαν στον υπαίθριο τουρισμό και αγροτουρισμό, ενώ αναφέρθηκαν και πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος τονίζει:

«Ο τόπος μας και οι Σέρρες μπορούν να προσφέρουν πληθώρα τουριστικών εμπειριών, χάρις στην ποικιλότητα των τοπίων, τους φυσικούς πόρους, τον πολιτισμικό και ιστορικό πλούτο, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα.
Όλα τα προηγούμενα, συνδυασμένα με νεωτεριστική επιχειρηματικότητα, μπορούν να αναδείξουν ή ν' αποτελέσουν πρωτότυπες κερδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες προς όφελος του σερραϊκού λαού».

Διαβάστε επίσης: