serreslife

Υπολειτουργεί εδώ και ένα μήνα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σερρών που στεγάζεται στο ισόγειο του πρώην Δημοτικού καταστήματος Λευκώνα μόλις ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια και το άνοιγμα της για το κοινό. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Λευκώνα κ. Γεσθημανή Πολατίδου το πρόβλημα  έγκειται στην έλλειψη προσωπικού που θα επάνδρωνε την δημοτική δομή.
Αρχικά σύμφωνα με την κ. Πρόεδρο αν και ζητήθηκε η απασχόληση δύο μόνιμων υπαλλήλων στάλθηκε μόνο μία εργαζόμενη ενώ η δεύτερη θέση καλύφθηκε μέσω του προγράμματος 5μηνης απασχόλησης. Ωστόσο η ανάγκη επάνδρωσης της πολεοδομίας με προσωπικό εξαιτίας των αρκετών συνταξιοδοτήσεων ανάγκασε τον Δήμο να μεταφέρει εκεί την υπάλληλο, παράλληλα έληξε και το πρόγραμμα απασχόλησης και της δεύτερης υπάλληλου. Η μοναδική υπάλληλος που εργάζεται στο κτήριο του πρώην Δήμου Λευκώνα εξαιτίας του φόρτου εργασίας στο ληξιαρχείο  δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους βιβλιόφιλους που επισκέπτονται τον χώρο.


 «Από την ανάληψη των καθηκόντων μου έκανα όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να διεκδικήσουμε μία αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας βιβλιοθήκη μας αλλά δεν βρήκα ανταπόκριση. Όταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Βασίλη Παπαβασιλείου μας πλησίασε και πρότεινε την μεταστέγαση της δημοτικής βιβλιοθήκης δεχτήκαμε. Καθημερινά δεχόμασταν δεκάδες άτομα απ όλες τις ηλικίες τα οποία ήθελαν να διαβάσουν ή να δανειστούν κάποιο βιβλίο. Μάλιστα όπως παρατήρησα η κρίση οδηγεί όλο και περισσότερα άτομα σαν βρουν καταφύγιο στα βιβλία που ένας εποικοδομητικός  και φθηνός τρόπος αναψυχής. Μάλιστα ο κ. Παπαβασιλείου για να διαφημίσει και άλλο την βιβλιοθήκη προτίθετο να ετοιμάσει και διαφημιστικά σποτ». Μας δήλωσε η κ. Πολατίδου αναφορικά με την λειτουργία της βιβλιοθήκης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Παπαβασιλείου μας ενημέρωσε πως θλίβεται για την κατάσταση και μας εξήγησε τις δυσκολίες που υπάρχουν αναφορικά με την κάλυψη των θέσεων εργασίας: «Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα θα ήταν άδικο αυτή η όμορφη προσπάθεια που ξαναζωντάνεψε την δημοτική βιβλιοθήκη να πάει χαμένη. Όμως όπως καταλαβαίνετε αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την εύρεση προσωπικού μετά τις αρκετές συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσει που είχαμε και πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρούμε νέο προσωπικό. Πλέον κατευθυνόμαστε προς την εθελοντική λύση θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με εκπαιδευτικούς της περιοχής ώστε αν μπορέσουν να αναλάβουν την διαχείριση της».
Να θυμίσουμε για την ιστορία πως η συλλογή των 15.000 τόμων της δημοτικής βιβλιοθήκης βρίσκονταν αρχικά στον τέταρτο όροφο της ΔΕΠΚΑ (νύν ΚΕΔΗΣ) και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην οικία Μάλλιου  προς φύλαξη καθώς όπως προβλεπόταν θα λειτουργούσε εκεί η νέα βιβλιοθήκη. Ωστόσο προτιμήθηκε η λύση του Λευκώνα στο πλαίσιο της αποκέντρωσης των δημοτικών υπηρεσιών από το κέντρο της πόλης.  

Διαβάστε επίσης: