serreslife

Αιχμές της μείζονος αντιπολίτευσης για στρατόπεδα, απορρίμματα, τέλος 80% ΔΕΥΑΣ.

Σαφέστατες αιχμές εναντίον της δημοτικής Αρχής των Σερρών άφησε η δημοτική παράταξη του Θεόδωρου Μηλίδη. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες Πέμπτη, ο επικεφαλής και μέλη της δημοτικής παράταξης «Εποχή Δημιουργίας» άσκησαν οξεία κριτική για τα πεπραγμένα της δημοτικής Αρχής, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη διατήρηση του τέλους 80% στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΣ, καθώς και για το γεγονός ότι ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης δεν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα μπορούσαν να προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις εν όψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Συγκεκριμένα, για το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, η παράταξη Μηλίδη αναφέρεται στο νέο ειδικό τέλος που θεσπίστηκε για τα μη επεξεργασμένα απόβλητα που οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής. «Το ειδικό αυτό τέλος θα προστίθεται στο ποσό που καταβάλλεται ήδη σε κάθε περιοχή για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ και θα είναι 35 ευρώ τον τόνο, θα αυξάνεται δε κατά 5 ευρώ το χρόνο, μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ τον τόνο», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Καταγγέλλουν, λοιπόν, ότι «η δημοτική Αρχή για τη μείωση των σκουπιδιών δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε, σε αντίθεση με άλλους δήμους». Όσο για τον ΦΟΔΣΑ, το φορέα δηλαδή που αντικαθιστά την ΕΣΑΝΣ στη διαχείριση των απορριμμάτων, τα μέλη της παράταξης Μηλίδη αφήνουν αιχμές εναντίον του δημάρχου ότι «επέλεξε να λάμψει διά της απουσίας του».
Μάλιστα, ο κ. Μηλίδης χτυπά ακόμα ένα «καμπανάκι», λέγοντας ότι σε περίπτωση που οι ΧΥΤΥ δεν εναρμονιστούν με τους νέους κανόνες λειτουργίας, το πρόστιμο που θα προκύψει προς τους Δήμους, θα μετακυλίεται στους δημότες.
Περνώντας στην «αντεπίθεση», ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αντιπροτείνει την αξιοποίηση του «Πράσινου Ταμείου», την υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης, την τοποθέτηση ειδικών κάδων στις λαϊκές αγορές και τη δημιουργία υποδομών πληροφόρησης των δημοτών.
Η συγκεκριμένη πρόταση έχει κατατεθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Για το «χαράτσι» της ΔΕΥΑΣ

Αντίστοιχη πρόταση συζήτησης κατατέθηκε από την παράταξη του κ. Μηλίδη και για το θέμα της δυνητικής επιβολής του ειδικού τέλους 80% στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΣ, μια υπόθεση που απασχόλησε την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες, με τις απόψεις μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων να διίστανται.
Η πλευρά του κ. Μηλίδη, υποστηρίζει ότι « η επιβολή του ειδικού τέλους 80% είναι σήμερα εντελώς παράλογη καθώς διπλασιάζει ουσιαστικά την τιμή του νερού. Όταν θεσπίστηκε το τέλος αυτό, η συμμετοχή των ΔΕΥΑ στα συγχρηματοδοτούμενα έργα ανερχόταν σε 16,25%, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί σε 3,25%. Η επιβολή αυτού του ειδικού τέλους μπορεί να καταστεί δυνητική με νέα νομοθετική ρύθμιση».
Για το συγκεκριμένο θέμα, η παράταξη Μηλίδη προτείνει σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα κατατεθεί στο επικείμενο συνέδριο της ένωσης των ΔΕΥΑ, προς νομοθετική ρύθμιση.

Για το συνέδριο

Αναφορικά με το συνέδριο της ΚΕΔΕ που ξεκίνησε χθες στα Γιάννενα, η «Εποχή Δημιουργίας» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «ο δήμαρχος θα συμμετάσχει χωρίς προτάσεις, χωρίς να εκφράσει τις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν το δήμο Σερρών».
Ως ένα από αυτά τα ζητήματα, αναφέρεται το θέμα των στρατοπέδων, της παραχώρησής τους στους δήμους χωρίς αντάλλαγμα και της εξαίρεσής τους από την προς αξιοποίηση περιουσία που διαχειρίζεται το αρμόδιο ταμείο του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη της παράταξης Μηλίδη, επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Ο δήμος Σερρών θα παρευρίσκεται ως κομπάρσος και ως φτωχός συγγενής στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων (μολονότι είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας). Εύγε, κ. Δήμαρχε! Συνεχίστε την ίδια αλαζονική σας στάση. Είστε παντογνώστης».

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 173 επισκέπτες