deyas_logoΤο πρώτο, σε Δημοτική Επιχείρηση, χημείο στην Ελλάδα, ετοιμάζει η ΔΕΥΑΣ.

Τα αδύνατα δυνατά κάνει η ΔΕΥΑΣ, προκειμένου να αποκτήσει το δικό της χημείο. Η ΔΕΥΑΣ αξιοποίησε μία παλιά μελέτη που εκπονήθηκε προ δεκαετίας περίπου, με τίτλο «οργάνωση και εξοπλισμός χημείου». Έγινε η ανάθεση της παλαιάς μελέτης στον καθηγητή που την είχε εκπονήσει, την ανασύνταξε, την αναμόρφωσε και έπρεπε να επικαιροποιηθεί για να ενταχθεί στο γνωστό πρόγραμμα του Interreg III, σε συνεργασία με το Πετρίτσι της Βουλγαρίας. Υπήρξε η ετοιμότητα, κατατέθηκε ο φάκελος και ο κ. Θόδωρος Αραμπατζής εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εγκριθεί το πρόγραμμα, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Η κατασκευή και η οργάνωση ενός χημείου, είναι μέσα στους πρωταρχικούς στόχους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σερρών. Στόχος είναι να έχει η ΔΕΥΑΣ ένα δικό της χημείο, έναν δικό της χώρο για τις αναλύσεις, που είναι απαραίτητο πλέον με τα σημερινά δεδομένα, με τις σημερινές απαιτήσεις και τις ανάγκες του νέου, διευρυμένου δήμου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ Θόδωρο Αραμπατζή, οι αναλύσεις που γίνονται σε ετήσια βάση, έχουν ένα τεράστιο κόστος, υπογραμμίζοντας πως 110.000 με 120.000 ευρώ ετησίως δίνει η ΔΕΥΑΣ, για να γνωρίζει την ποιότητά του.
«Όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο το αντιμετωπίζουμε και το θέτουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα,» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ.
Η ΔΕΥΑΣ αξιοποίησε μία παλιά μελέτη που εκπονήθηκε προ δεκαετίας περίπου, με τίτλο «οργάνωση και εξοπλισμός χημείου». Έγινε η ανάθεση της παλαιάς μελέτης στον καθηγητή που την είχε εκπονήσει, την ανασύνταξε, την αναμόρφωσε και έπρεπε να επικαιροποιηθεί για να ενταχθεί στο γνωστό πρόγραμμα του Interreg III, σε συνεργασία με το Πετρίτσι της Βουλγαρίας. Υπήρξε η ετοιμότητα, κατατέθηκε ο φάκελος και ο κ. Θόδωρος Αραμπατζής εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εγκριθεί το πρόγραμμα, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και από αυτό το πρόγραμμα θα προχωρήσουν ο εξοπλισμός και η κατασκευή του χημείου.
Για τη συγκεκριμένη διαδικασία, όμως, εκφράστηκαν από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης ενστάσεις και αποδόθηκαν χαρακτηρισμοί, κάτι που ενόχλησε τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ.
«Ήταν απαραίτητο να δοθεί η ανάθεση στο συγκεκριμένο καθηγητή που γνωρίζει και τη μελέτη. Γι’ αυτό κριθήκαμε, επειδή δώσαμε τις 8 χιλιάδες ευρώ, από συνάδελφο, που ενόχλησε για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα τέτοια αντιμετώπιση. Αντιμετωπίζουμε με πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα τέτοιου είδους προμήθειες και αναθέσεις. Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά της επιχείρησης κι άλλο τόσο από τη δημοτική αρχή. Εάν δίναμε τη μελέτη σε εξωτερικό συνεργάτη, θα είχε τεράστιο κόστος. Είναι γνωστό ότι η αμοιβή του μελετητή θα ήταν 10%. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα των αναθέσεων. Δεν δικαιολογούνται αυτές οι εκφράσεις ότι είναι απαράδεκτη ενέργεια που κάνει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ. Ενοχλήθηκα για να είμαι ειλικρινής και με ενοχλεί ακόμη περισσότερο ότι προβληματίζουμε τους δημότες, τους στεναχωρούμε με τέτοιου είδους δηλώσεις,» επεσήμανε ο κ. Θόδωρος Αραμπατζής.
Στις προθέσεις της ΔΕΥΑΣ είναι να κατασκευασθεί το χημείο στο κτίριο που θα μεταστεγασθεί η Επιχείρηση, στο παλαιό ορφανοτροφείο επί της οδού Βενιζέλου.
«Αν όλα πάνε καλά μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι θα γίνει. Στόχος μας θα είναι να το αξιοποιήσουμε και διαφορετικά προς όφελος της επιχείρησης και κατ’ επέκταση για τους δημότες μας. Θα μπορούμε να κάνουμε και αναλύσεις από άλλους δήμους κι από άλλους νομούς. Θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και εξειδικευμένες αναλύσεις και είμαι σίγουρος ότι και από τους διπλανούς δήμους, πιθανόν και τους διπλανούς νομούς, αλλά και σίγουρα και από τη γειτονική Βουλγαρία, θα έχουμε μελλοντικούς πελάτες προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος μας, γι’ αυτό και γίνεται αυτή η προσπάθεια. Και πανελλαδικά θα είμαστε από τους πρώτους που θα έχουμε ένα τέτοιο χημείο,» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Θόδωρος Αραμπατζής.
Ζωή Χειμωνίδου

Διαβάστε επίσης: